Dappere Nanda Bouman mag binnenkort met vriendinnen naar de film

RODEN/TOLBERT- Ze moet nog héél even wachten voor ze met haar vriendinnen plaats mag nemen in de rode theaterstoelen van Theater de Winsinghhof in Roden, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Wel nam Nanda Bouma uit Tolbert alvast haar prijs die ze won met de Hartenactie van de Krant in ontvangst. Speciaal voor Nanda kwam theaterdirecteur Natalie Straatman naar het theater. Ze was gegrepen door het verhaal van Nanda en nam alle tijd om te luisteren naar de heftige gebeurtenis in haar jonge leven.

Vorig jaar brak Leon, de broer van Nanda (10) zijn been tijdens een potje voetbal. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij botkanker te hebben. Ee grote tumor werd uit zijn bovenbeen gehaald. De schrik zat er enorm in. Perioden tussen hoop en vrees en vele bezoeken aan het Maxima Centrum in Utrecht volgden, vertelt moeder Siska, die mee is gekomen naar Roden. ‘Onze wereld stond in één keer helemaal op z’n kop. Je bent met niets anders meer bezig. Leon was net begonnen aan zijn eerste  jaar op de Lindenborg in Leek toen het gebeurde. Een verschrikkelijke klap voor hem. Nanda verwerkte het op haar eigen manier. In januari heeft ze mee gedaan aan de Kika-run in Utrecht. Ze heeft tien kilometer gerend en daarmee bijna 10.000 euro opgehaald voor onderzoek naar kinderkanker.’ Naar omstandigheden gaat het aardig met Leon, vertelt Siska. ‘De kanker is weg, maar het hele proces verloopt niet volgens het boekje. Er is een stuk uit zijn kuitbeen gehaald dat is teruggeplaatst op de plek van de tumor. Dat wilde moeilijk hechten. Gelukkig lijkt het nu goed te gaan. In beide benen zijn de groeischijven weggehaald waardoor hij momenteel in een rolstoel zit. Het was de beste optie voor de toekomst.’

Het goede doel dat Nanda koos voor de Hartenwensactie laat zich raden: die tweehonderd euro moet naar Kika. ‘Als er niet zoveel onderzoek was geweest, hadden ze dit waarschijnlijk niet allemaal voor mijn broer kunnen doen.’ Zelf wil ze graag met haar vriendinnen naar de bios en frietjes eten. Natalie Straatman was helemaal voorbereid. In een zwarte tas van het theater had ze een bidon gestopt, een notitieboekje, een tegoedbon voor de film én een visitekaartje met daarop haar mailadres. Zodra het theater weer open is, is Nanda van harte welkom. Ze mag Natalie de film van haar voorkeur mailen en wanneer ze graag wil komen. En mocht ze willen, is het hele theater voor haarzelf. Dan organiseert Natalie een besloten bijeenkomst speciaal voor Nanda en haar vriendinnen.