‘Dat het festival uitgroeit tot een begrip in het noorden zou fantastisch zijn’

Alex Wekema over het Wat ’N Kunst festival

RODEN – Wethouder Alex Wekema is met ‘cultuur’ in zijn portefeuille blij met een festival als Wat ’N Kunst. Hij hoopt dat het festival uitgroeit tot een begrip in Noord-Nederland. Er komt veel samen tijdens Wat ’N Kunst, en dat is goed om als gemeente te laten zien, stelt hij. “Hier gebeurt een hoop op het gebied van kunst en cultuur. Ik sta elke keer opnieuw verbaasd van de initiatieven.”

Het initiatief voor de kunst- & cultuurprijs en een prijs voor aanstormend talent kwam van de wethouder zelf. Hij vond dat er, net als in de sport, ook een jaarprijs moest komen voor iemand die verdienstelijk is op het gebied van cultuur en kunst. “Ik heb het onderwerp inderdaad zelf ter sprake gebracht. Er is een verbinding tussen sport en cultuur. Muziek speelt daar een centrale rol in. Geen sportgala zonder muziek en acts. Fokko Rijkens zei het al eens: Roden is de Bergen van het noorden, een kunstenaarsdorp. Zo’n festival brengt alles samen; beeldende kunst, schilderen, dans en muziek. Dat vind ik mooi. Ook vrijdagmiddag is een leuke, dan kunnen amateurs leren van profs tijdens de masterclasses. Vrijdagavond is er in Op de Helte een groot openingsconcert van het Noord Nederlands Jeugd Orkest, violiste Myrthe Helder en pianist Frank van de Laar.  En zaterdag is het grote festival op de Albertsbaan. Tony Neef komt zingen, net als lokaal talent Robin Tinge. En kunstenaars geven demonstraties. De Albertsbaan is omgedoopt tot één groot muziek- en kunstplein. Of je nu van beeldende kunst houdt, van dans óf geniet van mooie muziek, het is er allemaal tijdens het kunst- en cultuurweekend in Roden. En het mooie is: gratis toegankelijk voor iedereen.”

Juist die toegankelijkheid vindt Wekema belangrijk. “Kunst moet alleen niet verscholen blijven achter gebouwen of ateliers. Tijdens het Wat ’N Kunst festival komen mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst. Zondagmiddag is het podium voor de jeugd. Ik vind het belangrijk dat jeugdig talent de kans krijgt om op te treden voor een groter publiek. We zetten als gemeente in op natuureducatie voor basisscholen. We hebben er een speciale site voor ontwikkeld waar alle lesprogramma’s en onderdelen op te vinden zijn: cenoordenveld. De programma’s zijn breed; van podiumkunst tot beeldende kunst, van cabaret tot lessen over de historie van de gemeente. Ken je de Canon van Noordenveld? Dat is een serie erfgoedlessen voor de groepen 5 tot en met 8. Via deze lessen maken de leerlingen kennis met een aantal wetenswaardigheden uit de geschiedenis van het gemeentelijke erfgoed. We zijn echt trots op het cultuurmenu van de gemeente. Sowieso: hier gebeurt een hoop op gebied van kunst en cultuur. Ik sta weleens verbaasd van de initiatieven in onze gemeente. Peize is natuurlijk hét muziekdorp, met de Muziekcoöperatie, PaisPop en BrinkPop. En neem het klassieke festival in Veenhuizen. De top of the bill komt daar. Of wat te denken van de Liefair? Daar komen meer dan 10.000 bezoekers op af. In een dorpje als Lieveren! Daar heb ik echt bewondering voor. Dat het Wat ’N Kunst festival uitgroeit tot een begrip in het noorden zou fantastisch zijn.”

Tot slot komt de wethouder nog even met een tip op de proppen. Eentje waar je je stalen ros bij nodig hebt. “Zondag fiets je eerst naar de kunstmarkt in Roden. Vervolgens fiets je lekker via het bos door naar Lieveren voor een bezoekje aan de Liefair. En aan het einde van de dag fiets je terug naar Roden voor het Walking dinner.” Eerlijk is eerlijk, daar is (als het weer een beetje meezit) prima mee te leven toch? Het volledige programma is te vinden in de speciale bijlage in deze krant of online via watnkunst.nl.