‘De assistent werkt veel zelfstandiger, dat heeft een ander dimensie aan het vak gegeven’

Afbeelding
actueel

Doktersassistente Kyra Struik over haar vak


RODEN – Ruim 26 jaar is Kyra Struik uit Roden doktersassistente. Een baan waarin behoorlijk wat veranderd is in de loop de jaren. Waar het vak vroeger voornamelijk bestond uit telefoontjes aannemen, recepten uitschrijven en een paar medische handelingen, hoe anders is dat nu. Kyra heeft haar eigen spreekuur als praktijkondersteuner, begeleidt patiënten met chronische aandoeningen, doet uitstrijkjes, geeft injecties en maakt ecg’s. “De assistent werkt veel zelfstandiger. Dat heeft een ander dimensie aan het vak gegeven.”


Kyra Struik is doktersassistente en praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk Steenhuisen en Van Mastrigt in Roden. Voor Noordenveld Plus zoeken we haar op, benieuwd naar het verhaal achter de doktersassistente. “Negen jaar werk ik hier alweer. Daarvoor zat ik zeventien jaar bij de praktijk van dokter Mantingh in Roden. Ik ben begonnen achter een oud groen schoolbureau met een kaartenbak erop. Alles ging toen nog met de hand, op papier. Wat dat betreft heeft er een revolutie plaatsgevonden. Ik hield me vooral bezig met recepten uitschrijven en de telefoon aannemen. Kleine medische handelingen als oren uitspuiten, hechtingen verwijderen en bloeddruk meten deed ik ook. Dat was het wel zo’n beetje. En af en toe eens assisteren bij ingrepen als plekjes verwijderen. Dat vond ik altijd erg leuk.”


Na 17 jaar stapte Kyra over naar de praktijk van (toen nog) De Jong en Steenhuisen. En daar werkt ze nog steeds met heel veel plezier. “Als assistente handel je veel zaken zelf af. Een behoorlijk verschil met vroeger. We hebben steeds meer taken van de huisarts overgenomen in de loop der jaren. Naast de kleine medische handelingen meten we onder andere CRP (de ontstekingswaarde meten door een vingerprik), brengen een 24 uurs bloeddrukmeter aan, halen het eraf en lezen het uit, we verzorgen de jaarlijkse griepprik en verwijderen spiraaltjes. Die variatie maakt het vak erg leuk.”


Naast doksterassistente is Kyra ook praktijkondersteuner. Ze heeft haar eigen spreekuur waarin de patiënten met  chronische aandoeningen begeleidt. “Mensen met longproblemen als COPD en astma, patiënten met hart en vaatziekten, diabetes, boezem fibrilleren en andere chronische ziekten. Daar staat een half uur tot een uur voor. We bespreken waar ze tegenaan lopen, de thuissituatie komt vaak aan bod. Je bent echt een luisterend oor. Dat maakt het persoonlijker, je bouwt een band op.” Regelmatig volgt Kyra cursussen om bij te blijven op het gebied van de nieuwste behandelmethoden. Verplichte kost. Protocollen veranderen regelmatig, zegt ze. Als voorbeeld noemt ze spirometrie (een medisch onderzoek dat de functie van de longen meet). “Je bent eens in de twee jaar verplicht de module te volgen. Je brengt dan samen met de casus in die je voorlegt een longarts die dat vervolgens beoordeelt.”


Niet alleen het werk van de assistente is veranderd in de loop der jaren. Ook in de problemen waarmee mensen een huisarts bezoeken zie je verandering, weet Kyra. “We zien steeds vaker mensen met depressieve klachten. En relatieproblemen. Daarmee zeg ik niet dat dat vroeger minder speelde, het kan ook zijn dat de taboe er meer af is. Aan de andere kant zien we meer jongeren met twijfels over studie, werk en relaties. Jonge mensen die kampen met faalangst. Ook zien we vaker patiënten die last hebben van een hoge werkdruk. En vrouwen die een hoop ballen tegelijk in de lucht moeten zien te houden. Werk, gezin, een sociaal leven. Gelukkig trekken mensen met dit soort problemen tegenwoordig sneller aan de bel dan vroeger.”


Kyra wijst ook op de informatieve functie van de doktersassistente. Tijdens het spreekuur komt ook het belang van bewegen en gezonde voeding aan bod. “Veel mensen weten het wel, maar doen is een tweede. We informeren en geven handvatten hoe ze een gezonde leefstijl kunnen uitvoeren”, zegt Kyra die op dit moment een cursus ‘orthomoleculaire voeding’ volgt. “Soms kun je door iets in je voeding te veranderen klachten verminderen. Door iets te schrappen, vitaminen of mineralen toe te voegen bijvoorbeeld meen klacht als migraine verlichten of zelfs voorkomen. Dat vind ik heel interessant. Mijn nieuwe doel is dat diploma te behalen. Het is gewoon een ontzettend leuk beroep met veel variatie. Dat, en het contact met patiënten vind ik het leukste van alles.”

UIT DE KRANT

Lees ook