“De Bazar en Rommelmarkt behoort tot de levensaders van onze mooie club”

Niebert-vrijwilligers-rommelmarkt-sportlight

In de Spo(r)tlight: Bazar en Rommelmarkt Wees Kwiek

NIEBERT – De voorbereidingen zijn inmiddels al weer in volle gang. Ieder jaar wordt alles –letterlijk- uit de kast getrokken om van de jaarlijkse bazar en rommelmarkt van korfbalvereniging Wees Kwiek een enorm succes te maken. En dat al 44 mooie jaren lang. De vele vrijwilligers vragen zich telkens weer af of er nog mensen geïnteresseerd zijn in een markt vol prullaria en goede tweedehandsjes, maar elk jaar blijkt de bazar opnieuw op veel belangstelling te kunnen rekenen.

“Het gaat om de gezelligheid, het samenzijn en mooie sfeer”, begint Nieberter korfbalicoon Henk Hut. De 73-jarige vrijwilliger is onmiskenbaar vergroeid met de club, en zou niet anders willen dan tot in de lengte der jaren de bazar van zijn korfbalclub te houden op het niveau dat het nu heeft. “De Bazar en Rommelmarkt behoort tot de levensaders van onze mooie club”, vertelt Henk. “De opbrengst komt volledig ten goede van de club, en dan met name de jeugd. Door dit evenement zijn wij in staat de jeugd mee te laten doen aan grote toernooien en kunnen we nieuw materiaal aanschaffen om als club mee te blijven doen.” Voormalig local korfbalhero Hut vindt het tevens belangrijk dat de contributie zo laag mogelijk blijft. “Dat is heel tegenstrijdig”, lacht Hut. “De bond doet zijn best de contributie zo hoog mogelijk op te schroeven, wij doen ons best om met deze bazar het lidmaatschap zo goedkoop mogelijk te houden.” Alles voor de club, zo lijkt het devies. En dat klopt ook volgens de clubman. “Wees Kwiek is in 1934 opgericht, daar was ik nog net niet bij, maar zo voelt het wel.” Het is dus geen wonder dat Henk Hut, samen met mevrouw Hut en vele andere enthousiaste vrijwilligers, dag en nacht bezig is met het opzetten van een succesvolle bazar.

Komend weekend beginnen de clubmensen al met het inzamelen van de spullen voor de markt. Jong en oud trekken gezamenlijk op en steken de handen flink uit de mouwen bij wat op een kleine volksverhuizing lijkt. “We gaan in Niebert en Nuis van deur naar deur en halen de spullen op die de mensen zelf niet meer willen”, vertelt Henk. “Deze worden vervolgens netjes neergezet bij wegrestaurant In Den Klaver alwaar wij een mooie, ruime zaal tot onze beschikking hebben.” Het is verwonderlijk hoe de korfbalvereniging er ieder jaar weer in slaagt een hele zaal te vullen met spulletjes die in de gemeenschap van Nuis en Niebert niet meer nodig zijn. En deze spulletjes vervolgens weer weet te verkopen aan diezelfde dorpsgenoten. “Het zal het doel, de clubkas, zijn”, denkt Henk. “Of misschien wel de gezelligheid en de lekkere taarten.” Die ‘taarten’ kwamen iets te vrolijk uit de mond van Henk. “Na de bazar trekken we altijd naar voren het café in. Daar spelen we dan het Rad van Avontuur en geven we over het weekend maar liefst 120 verse én lekkere taarten weg.” De manier van vertellen roept al voorzichtjes een hongergevoel op. Een Marummer bakker stelt de taarten beschikbaar die in de avonduren gretig aftrek vinden middels een lotenverkoop. “Wij verkopen loten en laten dan het Rad van Avontuur bepalen wie er naar huis gaat met een lekkere taart. Zestig stuks op vrijdagavond en nog eens zestig op de zaterdagavond. Eigenlijk gaat iedereen dus naar huis met een taart”, aldus een vrolijke Henk die zichzelf waarschijnlijk al flink ziet happen in zo’n lekkere taart.

Toch nog maar even terug naar de bazar en rommelmarkt. “Jaja”, lacht Henk. “Voordat we allemaal hongerig zijn.” Vrijdagavond 4 maart om klokslag 19.00 uur –en geen moment eerder- gaan de deuren van de zaal open en mogen de mensen naar binnen. “Elk jaar weer staat er een enorme rij voor de deur te wachten”, weet Henk. “Het is goed om te zien dat we nog jaarlijks zoveel mensen op been krijgen. Er zijn momenten dat we zelf de zaal niet eens meer in kunnen.” Tot hoe laat de bazar vrijdag open blijft weet Henk nog niet. “Dat hangt allemaal af van de belangstelling. Het kan elf uur worden, maar ook net zo makkelijk middernacht. Zo lang als het leuk, druk en gezellig is blijven we lekker doorgaan.” Op zaterdag is dat niet veel anders. De bazar en rommelmarkt opent de deuren om twee uur in de middag. Dan begint de dag met een vrolijke kinderbazar, waarbij de jeugd gezellig bezig gaat met het spelen van ouderwetse spelletjes voor ouderwetse prijzen. “Maar niet alles is ouderwets hoor”, merkt Henk op. “Er wordt ook rondgevlogen met helikopters. Ik weet niet of dat gevaarlijk is, maar het klinkt leuk. Al is het mij te modern.” Toch zegt de Wees Kwieker de helikopters zeker te gaan aanschouwen. Tot zes uur zaterdagavond. “Dan is de bazar en rommelmarkt afgelopen en trekken we, net als vrijdag, het café in voor een paar lekkere taa– uhm, rondes Rad van Avontuur.” Behalve taarten zijn er nog veel meer prijzen te winnen bij het Rad. Zelf heeft Henk Hut zijn oog laten vallen op de mooie stofzuiger. “En we gaan ook schieten”, zegt een vrouwenstem op de achtergrond. Henk vult haar direct aan: “Dat klopt! We gaan schieten op kaartjes. De hoofdprijs is honderd euro, hoe mooi is dat!” Wie er met de hoofdprijs vandoor gaat is nog niet duidelijk, een echte scherpschutter is er niet. Wel is duidelijk dat er weer met ziel en zaligheid gewerkt wordt aan de 44ste Bazar en Rommelmarkt van Korfbalvereniging Wees Kwiek. Mét lekkere taarten, hoeveel redenen moet iemand hebben om een gezellige markt te bezoeken.

Wie: Korfbalvereniging Wees Kwiek

Wat: Bazar en Rommelmarkt

Wanneer: 4 en 5 maart

Waar: In den Klaver, Niebert

Info: www.weeskwiek.nl