‘De Blazersklas is vaak een eerste stap’

vooruitgang

Voorzitterswisseling bij De Vooruitgang

NORG – Met een welgemeende handdruk verwelkomde Fred Tegels Johan Duinkerken als kersverse voorzitter van muziekvereniging de Vooruitgang in Norg (foto). ‘Na acht jaar voorzitter te zijn geweest is het voor mij nu tijd de voorzittershamer over te dragen. De Vooruitgang is een warme en heel sociale vereniging. Muziek maken staat voorop, maar de onderlinge contacten zijn ook hartelijk. Natuurlijk blijf ik wel spelen in het korps. Ik speel trombone. Ook mijn kinderen en vrouw bespelen een instrument. Wanneer muziek maken in de familie wordt aangemoedigd, dan ervaar je vanzelf hoe leuk het is om een instrument te bespelen. Dan gaat het in de genen zitten,’ laat Fred Tegels enthousiast weten.

Johan Duinkerken ziet het besturen wel zitten. ‘We hebben een relatief jong bestuur dat er alles aan zal doen om de vereniging bloeiend te houden. We hebben een Harmonie, Malletband, Jeugdorkest, Blazersklas en Majorettes. In totaal zijn zo’n 50 leden op 1 of andere wijze actief en betrokken bij de vereniging. Alleen onze Majorettes zijn op dit moment ons zorgenkindje. Daarvoor zijn er helaas te weinig leden. Maar echt reden tot klagen hebben we niet. Onze muziekverenging treedt veel op. We hebben een zeer divers muzikaal aanbod. Van lichtpopulair tot serieus werk.’

Ook Johan Duinkerken komt ook uit een muzikale familie. ‘Ik speel zelf al 40 jaar muziek. Trombone, dat is mijn instrument, mijn vader speelde dat ook al. Via omwegen als Ter Apel en Groningen ben ik met mijn familie in Norg beland. Ik heb eerst nog een tijd gespeeld in Hoogeveen, maar Norg trok toch. In Hoogeveen had ik geen binding met de plaats en ik wilde van het gereis af. In Norg heb ik het al vele jaren naar mijn zin. Er zijn leuke sociale contacten ontstaan en ook dat is belangrijk bij het samen muziek maken.’

Om de vereniging qua ledenaantal op peil te houden moet er voortdurend gewerkt worden aan werving en opleiding. Vooral het betrekken van de jeugd was voor Fred Tegels een belangrijk thema. ‘Ons Jeugdorkest en de Blazersklas zijn daar belangrijke onderdelen van. Wanneer je kinderen uit onze regio kunt betrekken bij ons muziekkorps, dan zijn we op de goede weg. De meeste mensen kennen ons als looporkest op straat met het Harmonie orkest. Dan spelen we voornamelijk marsen. Maar andere muzikale stukken spelen we ook. Die komen vaak tot uiting in onze zaal optredens. We hebben gemerkt dat wanneer ouders er ook achter staan dat hun kinderen op muziekles gaan, de drempel om lid te worden van De Vooruitgang een stuk makkelijker is om te nemen. De Blazersklas is voor veel nieuwe leden vaak een eerste stap. Ik vind het mooi dat we die hebben opgezet,’ zegt hij.

Andere hoogtepunten waren er ook. Zo was er in 2015 een optreden met de populaire groep Diep Triest en is ook de Rodermarkparade voor het muziekkorps ook geen onbekend terrein. Wie een goed overzicht wil kan kijken op www.devooruitgangnorg.nl. En wie eens wil kijken of nog beter, zich wil opgeven als lid van de muziekvereniging, is welkom. Ook voor iemand zonder enige muzikale bagage geeft de vereniging trainingen, een instrument en opleidingsmogelijkheden. Volgens Johan Duinkerken kan er al snel meegedaan worden met de groep. ‘Wij vinden dat alleen maar leuk,’ laat hij nog weten.