De boer op

|||
||| Foto: |||
[on] genode gast
De Ongenode Gast is op vakantie. Een mooi excuus voor een zomerrubriek. In ‘de boer op’ maakt de Krant kennis met verschillende boeren uit de regio. Zij praten over hun leven, hun passie en uiteraard hun vak. Een portret van één de oudste beroepen ter wereld, beoefend door vaklieden met hart voor de zaak. De boer in al zijn glorie. 
NIEUW-RODEN - Vandaag zijn we op bezoek bij Gerard en Hettie Timmermans. Twee boeren die het op geheel eigen wijze doen: volledig biologisch en met oog voor dierenwelzijn. Op hun boerderij in Nieuw-Roden (de Keuterij geheten), gaat alles zonder chemische middelen en staat vooral transparantie heel hoog in het vaandel. ‘Onze klanten weten waar hun groente en melk vandaan komt. Bij ons zien ze de groenten groeien en het vee lopen en leggen we graag uit hoe en waarom we de dingen doen zoals we ze doen.’ Het principe van de Keuterij is vrij simpel. Op de boerderij van de familie Timmermans verbouwen ze groenten, houden ze koeien, legkippen en vleeskippen. Gezinnen kunnen zich inschrijven bij de boerderij, waar ze wekelijks groenten, melk en eieren kunnen ophalen. ‘We zijn begonnen met een zelfoogsttuin’, vertelt Hettie aan de keukentafel van het huis. ‘Per januari zijn we officieel in bedrijf.’ De zelfoogsttuin is de tuin die wordt onderhouden door de familie, maar waar de klanten zelf hun groenten kunnen oogsten. Dat dit principe ‘hot’ is, blijkt maar al te duidelijk. ‘We zitten voor dit jaar al vol qua inschrijvingen, wat betekent dat zo’n 65 gezinnen van onze groenten eten’, zegt Hettie. Volgend jaar is er ruimte om te groeien en daarvoor is zelfs al een wachtlijst. Het loopt uitstekend dus en dat terwijl een specifieke opleiding ontbreekt. Hettie is boerendochter en Gerard heeft in de jaren ervaring opgedaan op diverse agrarische bedrijven en kent het boerenleven. ‘Momenteel melken wij één koe en hebben we honderd legkippen’, vertelt hij. ‘Dat aantal mag wat ons betreft nog wat hoger komen te liggen. We hebben er onlangs 70 bijgekocht, maar hebben nu ruimte voor zo’n 160 kippen.’ Daarnaast bezitten de Nieuw-Roner boeren een kleine vierhonderd vleeskippen, die ook rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Het slachten hebben ze in eigen beheer en er zijn nog vleeskippen beschikbaar. Al met al hebben ze al een mooie boerderij opgebouwd, maar toch willen ze meer. ‘Uiteindelijk willen we samen kunnen leven van ons werk op de boerderij’, vertelt Hettie. ‘Momenteel werkt Gerard nog vier dagen per week buiten de deur, het zou mooi zijn als hij hier gewoon volledig bezig kon zijn.’ De twee zijn in relatief korte tijd al ver gekomen. Het begon ‘slechts’ met een huis en een groentetuin. ‘Ik wilde er voor de hobby wat beestjes bij hebben’, zei Gerard. ‘Toen we dit huis kochten wisten we wel dat we er meer mee wilden, maar nog niet hoe en wat.’ Inmiddels weten ze dat wel en voorzien ze tal van gezinnen uit de buurt van eten. En wie denkt dat biologisch eten per definitie duurder is, komt bedrogen uit. ‘Wij zijn gemiddeld niet duurder dan versproducten in de supermarkt’, vertelt Hettie. Dat komt onder andere omdat er geen tussenhandel is en wij willen dat verse en gezonde biologische voeding voor iedereen betaalbaar is. Een bewuste keuze. Wekelijks krijgen de klanten van de Keuterij via een nieuwsbrief te horen wat er voor handen is. Zo kunnen zij zich vast beraden op wat ze willen eten. Gedurende zes dagen in de week kunnen de geregistreerde klanten van acht uur ’s ochtends, tot acht uur ’s avonds hun groenten oogsten. Eigenlijk is er altijd genoeg, al komt het wel voor dat er eens iets op is. ‘Dat is wel eens voorgekomen, maar de volgende week of de volgende dag hebben we het dan  weer voor handen’, zegt Hettie. ‘Onze klanten eten natuurlijk met het seizoen mee. Tegen de winter kunnen ze bijvoorbeeld kool verwachten.’ Zuivel en eieren zijn voor iedereen beschikbaar in het kleine zelfbedieningswinkeltje. Een rondleiding over het erf van de Keuterij geeft een mooi inkijkje in dit bijzondere bedrijfje. Opvallend is de ruimte die de kippen krijgen. De omheining van de kippen is te verplaatsen, waardoor de kippen nooit in hun eigen uitwerpselen zitten. De hokken zijn dus mobiel, wat ook geldt voor de omgeving van de koeien. ‘Wij verplaatsen de koeien elke dag en laten dan de kippen op een stukje land rondlopen, waar de koeien 3 dagen eerder stonden. In de mest van de koeien zitten veel insecten, die de kippen eruit pikken. Door dit te doen, verdelen zij automatisch de mest over het gras. Een lekker tussendoortje voor de kippen en goed voor de grond dus’, zegt Gerard. Het resultaat mag er zijn. ‘We krijgen vaak te horen dat onze eieren lekkerder zijn dan die in de supermarkt’, zegt Hettie. Meer informatie over deze bijzondere boerderij? Kijk op www.dekeuterij.org.
 
|||
|||
|||

UIT DE KRANT