De Cirkel kan alleen nog een triest restje verhuizen

Roden Brand Cirkel-2

“Kleding wil wel branden; dáár zijn wij wel achter”

RODEN – Zo maak je plannen om alle bezittingen en inventaris te verhuizen; zo gaat zo goed alles wat er is, verloren in een brand. Op vrijdag 18 juli werd er brand gesticht bij inbrengwinkel De Cirkel in Roden. Waarschijnlijk een kwajongensgrap, maar de vrijwilligers van De Cirkel staat het huilen nader dan het lachen. Binnenkort verhuist de inbrengwinkel naar een nieuwe locatie, maar veel hoeft er niet meegenomen te worden. “Eigenlijk is alles verloren gegaan. Als het niet verbrand is, heeft het wel roet- of waterschade”.

Van het hoe en wat rondom de brandstichting weet vrijwilligster en bestuurslid Jetty Jans nog niet veel te vertellen. “Wij weten er eigenlijk nog niks van. Er was direct een dader opgepakt, maar ik heb gehoord dat die inmiddels weer op vrije voeten is, omdat er te weinig bewijsmateriaal is.” De bibliotheek kwam er goed af die vrijdag 18 juli; De Cirkel niet. “Er is iets naar binnen gegooid aan onze zijkant. We hebben daar een deur met een glazen stuk en daar is een steen door gegooid. En tja, met al die kleding, hoeft er maar één vonkje te zijn. Kleding wil wel branden; dáár zijn wij nu wel achter”, zegt Jetty wrang. Waarom de brand gesticht is, is een raadsel voor haar. “Ik heb geen idee. Het is wel een soort van hangplek, waar altijd veel jeugd te vinden is.”
Die plek gaat De Cirkel in september verlaten. Samen met de bibliotheek verhuist de inbrengwinkel naar de hoek van de Heerestraat en de Touwslager, bij het busstation. Een pand waar Jetty maar wat blij mee is. “Qua locatie is het stuk mooier dan waar we nu zitten. Vorig jaar in september zijn we naar deze plek in de bibliotheek verhuisd. Toen de verhuizing daarvan te sprake kwam, lukte het ons aan te haken. Het is hartstikke mooi dat we nu ook samen naar die nieuwe plek kunnen. Wij hebben straks uitzicht op de Scapino en zitten in het deel waar eerder de verloskundigenpraktijk gevestigd was.”
Na de vreugde over de nieuwe locatie waar De Cirkel in september heen verhuist, is de brand een domper voor de vrijwilligers. “Een hele, hele domper ja”, beaamt Jetty. “Het ziet er allemaal triest uit. We wilden nog een maandje open voor de verhuizing, maar dat zit er niet meer in. We proberen nog zoveel mogelijk schoon te maken, maar er zal niet veel zijn, wat te redden is.” Ze zijn nu genoodzaakt een reservepotje voor de verhuizing aan te spreken. “Gelukkig is er een klein beetje voorraad opgebouwd om wat nieuws aan te schaffen voor in het nieuwe pand. Om nu alles nieuw te moeten kopen, daar hadden we niet op gerekend. Tja, wat dat betreft is alle hulp nu welkom.”
Voor alle klanten van De Cirkel is er op maandag 18 en dinsdag 19 augustus de mogelijkheid hun kleding terug te halen. “We zijn een inbrengwinkel. De kinder-, dames- en herenkleding die wij verkopen wordt ingebracht door anderen die daarvoor een vergoeding krijgen als we het verkopen.
Hoewel eigenlijk alle kleding roet- of waterschade heeft, zijn er misschien toch mensen die het terug willen hebben”, verduidelijkt Jetty.
De brand is dan misschien een tegenslag; het concept van De Cirkel staat gelukkig als een huis. “Wij kunnen onszelf goed bedruipen. We mogen absoluut niet klagen. Hier werken alleen maar vrijwilligers. De Cirkel is dan ook opgericht om mensen die in de samenleving niet aan een normale baan kunnen komen, te helpen met de ervaring die ze hier op doen toch weer een baan te vinden. Ja, dat stroomt ook best wel door. In principe mogen werknemers hier een jaar werken, maar we merken ook wel dat sommigen het zo leuk vinden, dat ze graag even langer blijven.” De Cirkel is dan ook van iedereen. “Oh, ja, echt iedereen”, beaamt Jetty. “Tuurlijk komen hier veel mensen die wat minder te hebben, maar eigenlijk zie je hier iedereen. Het maakt in feite niks uit. Ook nette en chique dames komen regelmatig even kijken wat we hebben hangen.”