‘De combinatie van zwemmen en begeleiden is echt mijn ding’

Kerstmok – Marga de Boer

De Kerstmok van De Krant is terug. Dit jaar werd dit collectorsitem uitgedeeld aan topvrijwilligers in de regio van De Krant. Te beginnen bij Marga de Boer, vrijwilligster bij gSv Roden.

‘Hoelang ik al vrijwilliger ben bij gSv? Een kleine veertig jaar, denk ik.’ Marga de Boer is vrijwilligster van het eerste uur bij gSv. ‘Ik doe sowieso veel vrijwilligerswerk. Altijd al gedaan. Zoiets zit in je, daar moet je van houden’, zegt Marga.

Marga maakte de oprichting van gSv mee. De zwemvereniging voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking, telt in totaal twintig vrijwilligers. Geen van hen – behalve Marga – is er al vanaf het begin bij. ‘gSv was nog 2,5 jaar onderdeel van VNL, daarna gingen ze door als een aparte vereniging’, weet Marga. ‘Ik begon ooit samen met een vriendin als vrijwilliger bij de vereniging. Het leek ons wel leuk om te helpen. En ja, ik heb ook wat met zwemmen. Mag het graag doen.’

‘We begonnen destijds met de kleintjes. Met de kinderen dus. Dat was erg leuk. Tegenwoordig zwem ik nog met een jongen die ik al twaalf jaar begeleid in het zwembad. Dat is ooit ontstaan toen hij zes jaar was. Hij wil graag dat ik met hem zwem. Nou, dan doe ik dat.’

In die twaalf jaar is er een nauwe band ontstaan tussen de vrijwilliger en de zwemmer. ‘Maar eigenlijk heb ik altijd een goede band gehad met de mensen waarmee ik zwom. Ik zwom nooit met mensen waar ik niks mee had. Van begin af aan is dit vrijwilligerswerk mij goed bevallen. Met de kinderen en ouderen die ik begeleidde, mocht ik altijd boffen.’

Voor de zwemmers betekent het wekelijkse zwemuurtje op de woensdagavond heel veel, zo weet Marga. ‘Het is voor hen het sociale contact, maar ook een stukje eigenwaarde. Iedere week kunnen ze lekker zwemmen, worden ze weer een stukje beter en laten ze zien wat ze kunnen. Ze kijken er echt naar uit.’

En datzelfde geldt voor Marga. ‘Ik houd mijn woensdagavond altijd vrij. Dat doe ik al veertig jaar. Het moet heel gek lopen, wil ik op woensdagavond wat anders doen. Ook de middag ervoor houd ik zoveel mogelijk vrij. Ik wil rustig aan kunnen doen op de woensdag. Wel zo lekker.’ Woensdagavond is dan ook háár avond. ‘Ik heb een moeilijk jaar gehad, maar ondanks dat maar één zwemavond gemist. Het betekent ook veel voor mij. Van september tot eind mei, lig ik op woensdagavond in het zwembad.’

Het is zeker niet het enige vrijwilligerswerk van Marga. Ook bij het Rode Kruis, de Noorderkroon en de Hullen is ze geen onbekende. Bovendien is ze nog mantelzorger. ‘Ik heb iets met zorg, dat klopt wel’, stelt ze. Toch weet ze ook dat ze ooit zal stoppen als vrijwilliger bij gSv. ‘Eigenlijk doe ik het alleen nog voor die jongen die ik al twaalf jaar begeleid. Ik heb wel eens gezegd: “als jij stopt, dan stop ik ook”. Waarop hij dan zegt dat we nog maar een jaartje door moeten. Mocht ik er straks mee stoppen, dan zou ik het misschien best gaan missen. Maar ik blijf zelf gewoon zwemmen. En ik zal waarschijnlijk altijd ergens vrijwilligerswerk blijven doen. Dat zit er gewoon in, ik vind dat ook heel normaal. Het is leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. En ik doe het nog graag. Sowieso ben ik dankbaar dat ik nu al veertig jaar bij gSv zit. De combinatie van het zwemmen en het begeleiden van mensen, past prima bij mij. Het is echt mijn ding.’