De eerste klap is genadeklap

Marum Grootegast-Marum

Marum Grootegast-Marum-2Marum Grootegast-Marum-3Marum Grootegast-Marum-4Marum Grootegast-Marum-5Marum Grootegast-Marum-6Marum Grootegast-Marum-7Marum Grootegast-Marum-8Marum Grootegast-Marum-9Marum Grootegast-Marum-10Marum Grootegast-Marum-11Marum Grootegast-Marum-12Marum Grootegast-Marum-13Marum Grootegast-Marum-14Marum Grootegast-Marum-15Marum Grootegast-Marum-16Marum onmachtig in teleurstellende topper

MARUM – Marum en Fc. Grootegast lieten het vele publiek – zeker vijfhonderd in getal-dat op de absolute topper was afgekomen in de kou staan. Grootegast sloeg in nog geen minuut toe en deze eerste klap kwam het aanvallend onmachtige Marum nooit te boven. Aan het eind werd het nog 0-2.

SV Marum-FC Grootegast is meer dan een streekderby. Marum-coach Marcel Poll is de voormalige trainer van Grootegast. De teleurstelling was dan ook bij hem het grootst. “We waren de hele week met deze wedstrijd bezig en vanaf minuut gaat het mis. Grootegast trok zich daarna terug en wij hadden niet de creativiteit om het om te buigen”, waren de juiste woorden van Poll. Blijft de vraag: waarom zo slap beginnen? De bal was nog geen minuut in het spel. De gasten zetten vanaf de aftrap druk op de Marumer verdediging, die probeerde weg te werken, maar dit gebeurde niet resoluut. De bal kwam voor het doel, doelman Mechiel van Valen reageerde te laat, waarna Arjan Veenstra eenvoudig kon intikken: 0-1. Marum werd overdonderd. Er volgde een tweede aanval via Rick Buma, waarbij Marum hands claimde. Het publiek, dat zo massaal en hoopvol naar ‘de Holten’ kwam, beet haar favoriete spelers toe “We zijn begonnen hoor Marum!”. De scherpte was ver te zoeken bij de geel-zwarten. Ook na de eerste domper. Een vrije bal van Daan Assink was kansrijk, maar niemand reageerde voorin. Een solo van verdediger Frank Terpstra, notabene de beste speler van Marum, was veelbelovend, maar de afwerking liet te wensen over. Er zat weinig lijn in het spel van de thuisclub. De bal werd achterin voorzichtig rondgespeeld en meteen volgde een crosspass, waar Grootegast verdedigend geen moeite mee had. Grootegast leefde zich uit op de counter. Een mooie combinatie tussen Jeroen Beerlings- vader geworden van een dochter- en Rolf Hazenberg had geen resultaat, maar de aanval had meer venijn dan het offensief van Marum. In het laatste kwartier wel meer dreiging van de thuisclub. Wederom uit een vrije trap van Assink. Gevolgd door een lage voorzet, die voor het doel langs vloog. De beste kans kwam voort uit een voorzet van Frank Terpstra. Tom Boezerooy dook in op de bal en zijn kopbal belandde net over het doel. Op slag van rust een slim balletje van Martijn Kuiper die tussen enkele spelers van Grootegast het gaatje vond en richting hoek mikte. Het was het beste van Marum.

Marcel Poll kwam als laatste aan voor de tweede helft. Een appeltje etend. Maar het was wel een spreekwoordelijke zure appel, waar hij en zijn ploeg doorheen moest bijten. Alsof het allemaal niet erger kon moest ook spits Boezerooy gewisseld worden wegens rugklachten. Kuiper werd op rechts geposteerd en Assink een linie naar voren, naar het middenveld. Maar het spel was onnauwkeurig. Marum had veel balbezit, maar schepte nauwelijks kansen. Een kwartier voor tijd een afgemeten, strak genomen hoekschop van Assink, die ingekopt kon worden door Jordy Swieringa, maar deze was net iets te hoog gericht. Aan de andere kant een vrije bal van Arjan Veenstra, die verlengd werd en maar net over het doel verdween. Terpstra begon namens Marum maar eens aan wanhopige solo. Maar deze was wel kansrijk. Terpstra gaf door op Boonstra, die de voorzet kon geven. En dan moet die bal natuurlijk een keer goed vallen. In het laatste kwartier brandde de gezapige pot los. Met eerst een kansje voor de Holten-club. Laturiuw trok mee naar voren, gaf Boonstra de gelegenheid om een voorzet te geven, maar weer zonder resultaat. Tien minuten voor tijd ontspoorde de strijd. Na een voorzet van Assink viel inkomende Marumers over de uitkomende doelman Erwin Mensink. Er volgde een ordinaire knokpartij tussen een aantal spelers. Marcel Poll stormde het veld in om zijn spelers uit het gevecht te halen. Scheidsrechter Vonk vond de slaande spelers – duidelijk zichtbaar- geen aanleiding tot het geven van kaarten van welke kleur ook. De arbiter vond het even later ook niet nodig om Martijn Kuiper te bestraffen die een eerste overtreding beging en daarna de bal met de handen pakte. De leidsman had wat harder moeten optreden. Dat deed hij wel toen Kailola natrapte: meteen rood. Doelman Van Valen zag eveneens rood. Allemaal puur uit frustratie. Intussen geloofde Poll er nog in: “het doelpunt valt nog wel”. Het had gekund. Marum drong zelfs met negen spelers nog aan. Al creëerde het net als de hele wedstrijd weinig. In de tegenaanval had Buma de 0-2 op de schoen, maar schoot met de buitenkant schoen naast. In de laatste minuut stelde dezelfde Buma invaller Bouwe Pompstra in staat om de 0-2 aan te tekenen. Na afloop werd de vredespijp gerookt. Poll omarmde zijn oude ploeggenoten. Poll heeft zorgen. Niet alleen door de nederlaag, maar ook door de rode kaarten, waardoor hij zeker twee spelers kwijt is voor de komende wedstrijden. Grootegast kraaide uiteraard victorie. Het was geen beste wedstrijd, vonden de vele meegereisde supporters. De drie punten werden dankbaar meegenomen. Grootegast heeft een flink gat geslagen met Marum. De eerste klap was vandaag duidelijk de genadeklap.

Marum-Grootegast 0-2 (0-1); Scoreverloop: 1. Arjan Veenstra 0-1, 90. Bouwe Pompstra 0-2; Arbiter: Vonk (Hardegarijp); Gele kaart: Daniel Laturiuw, Rob Groefsema (beiden Marum), Rolf Hazenberg (Grootegast); Rode kaart: Mechiel van Valen, Noël Kailola (beiden Marum); Toeschouwers: 500

Opstelling Marum: Mechiel van Valen, Erwin Niezemuller, Frank Terpstra, Daniel Laturiuw, Jordy Swieringa, Martijn Kuiper, Marc Oldewarris (70. Rob Groefsema), Daan Assink, Tom Boezerooy (60. Noel Kailola), Marc Boonstra, Edwin van der Molen (80. Derk Veenstra)

Ster van het Veld: Frank Terpstra (Marum). De linksback was nog de gevaarlijkste man van Marum. De verdediger kwam veelvuldig mee naar voren en was ook betrokken bij de grootste kans.

Opvallend: Marum krijgt kunstgras. Althans, als de raad definitief akkoord gaat. “Op 1 augustus zal het veld beschikbaar zijn”, weet Koert Biermann, voorzitter van de kunstgrascommissie. “Het wordt een ‘top of the bill’-kunstgrasveld. Een type ‘greenfieldveld’, met een ingenaaide toplaag”. Marum was er al acht jaar mee bezig. “Maar het wordt kunstgras voor de gemeente Marum, niet alleen voor de voetbalclub”, wil Biermann benadrukken. “Het veld is ook geschikt voor andere activiteiten en ook voor G-voetbal en 7 tegen 7”. Kortom: Marum is duidelijk in haar nopjes.