De Fiets, Roden

Roden OG de Fiets_-5

Datum: 17 april
Tijd: 16.00 uur

RODEN – De Fiets – de schitterende zaak van Bert en Tina van der Veen- werd donderdagmiddag feestelijk heropend. Was het pand eerst opgesplitst in twee gedeeltes (fiets en accessoires en sieraden), tegenwoordig is het één geheel met alleen fietsen in de hoofdrol. Gerard Kemkers opende de zaak en Tina liet een traan. Een bijzondere middag.

Op een feestelijke heropening komen normaliter niet zo heel veel mensen af. Familie en buren, dan houdt het wel een beetje op. Donderdagmiddag was het aan de Padkamp in Roden een drukte van jewelste. De mensen stonden op straat, het verkeer had er zelfs enigszins hinder van. Gelukkig namen ook die het voor lief. Hoofdrolspeler was zonder twijfel schaatscoach Gerard Kemkers. ‘Tina stuurde me eerst een heel lief sms’je’, lachte Gerard. ‘Hoe ze aan mijn nummer gekomen was, ik weet het niet. En zo is het balletje een beetje gaan rollen. Bert ken ik trouwens al heel lang. Sterker nog, hij was één van de eerste mensen die ik als schaatscoach onder mijn hoede had’, vertelde Kemkers, die niet vertelde hoe het met de schaatskwaliteiten van Bert gesteld was.

Kemkers kwam graag naar Roden. Om Bert en Tina (dat vooral), maar ook om nogmaals het belang van bewegen (fietsen dus) te onderstrepen. Bovendien was Giant sponsor van de schaatsploeg van Kemkers, en op een Giant fiets en onder een Giant partytent opende de schaatsgoeroe de zaak. Het mes sneed dus aan drie kanten. De openingshandeling was ook al tamelijk ludiek. Kemkers reed op de Giant fiets door een papieren deur. Gelukkig stond er niets achter die deur en deden zich dus geen persoonlijke ongelukken voor.

Van de partij bij de opening van De Fiets waren ondermeer Ard Vrielink, voorzitter van Sportstimulering Noordenveld. Zelf sporten zit er voor de boomlange Roner even niet in, last als hij heeft van een hardnekkige kniekwetsuur. Hij liet er de Amstel Gold Race zelfs voor schieten. Ook de familie Van der Heide (Sjors, Rieka en Emiel) was prima vertegenwoordigd. ‘Mooie zaak dit hoor’, zei Emiel terecht. Emiel fietste het afgelopen weekend wel de Amstel Gold Race, op naar eigen zeggen de goedkoopste en meest ouderwetse racefiets van heel het deelnemersveld. Ook Martin Brink van Dijken (met Gety natuurlijk) liet zich zien, net als de rasfotografen Roel Lubbers en Geert Douwes. Wouter Meertens was er, net als Catrin Barth en Oeds Keizer, bezig aan één van zijn laatste klusjes als kundig wethouder van de gemeente Noordenveld. Over wethouders gesproken; ook Geert Wolters was er. Hij dronk een pilsje. Niets nieuws onder de zon dus.

Na de opening van Kemkers werd het Tina even te veel. De tranen kwamen en kwamen. Tranen van trots vooral. Trots was even later ook Gerard Kemkers. Toen hij burgemeester Hans van der Laan met het bekende gemeente Noordenveld tasje aan zag komen en zag dat hij zijn ambtsketen om deed, wist hij genoeg. ‘Nee hè. Ben ik er weer ingetrapt’, lachte hij. ‘Enne, ik ben niet de hoofdrolspeler vandaag hè, het draait om Bert en Tina’, probeerde Kemkers nog. Toch ontkwam hij er niet aan. Van de burgervader kreeg hij de eremedaille in zilver. Vanwege zijn prestaties maar zeker ook om hoe Gerard Kemkers is. Nuchter. Bescheiden en de grote vriend van de Vrouwen van Nu van Langelo. ‘Dat weten veel mensen niet, maar Gerard doet dat soort dingen ook. Niet voor zichzelf, niet voor mij, maar voor de mensen. Dat verdient lof. Wij zijn trots dat Gerard inwoner van onze gemeente is’, zei Van der Laan volkomen terecht. Daarna waren de hoofdrollen weer weggelegd voor Bert en Tina en hun mooie zaak: een aanwinst voor Roden, al wisten we dat al een tijdje.

Roden OG de Fiets_-2