‘De gedachte van het kind, dat Sinterklaas hém vergeten is, vind ik hartverscheurend!’

NIeuw Roden sinterklaasbank

Sinterklaasbank Noordenveld-Leek zoekt gulle gevers

 

RODEN – Haar woonkamer staat volgepropt met grote kartonnen dozen die tot aan de rand toe gevuld zijn met ingepakte Sinterklaascadeaus. Op ieder cadeautje dat verstopt zit onder rood, glimmend papier, zit een sticker geplakt met een naam en nummer. Klaar om zo’n 130 kindertjes in de gemeenten Noordenveld en Leek héél gelukkig te maken. Pauline Eisinga zet zich in voor de Sinterklaasbank, die ervoor zorgt dat ook de kinderen van papa’s en mama’s met heel weinig geld toch een pakje van Sint ontvangen. Vorig jaar werden alle geschenken gefinancierd door ondernemer en weldoener Aernout Bos uit Peize. Voor dit jaar is de financiering ervan nog niet rond. Pauline is naarstig op zoek naar een andere gulle gever, of gevers natuurlijk, die blij worden van al die blije kinderkoppies.
Pauline is de enige vrijwilliger voor de Sinterklaasbank in de regio Noordenveld-Leek. Zij heeft de Voedselbank ingeschakeld om de boel te coördineren. “De Sinterklaasbank is een landelijke organisatie, maar zij doen niet aan screening. Om zeker te weten dat de pakjes bij de juiste kinderen terecht komen, is dat wel nodig. Dat kan ook bij Humanitas, maar ik heb voor de Voedselbank gekozen. Zij doen hier een hoop goed werk. Het initiatief ligt bij de Sinterklaasbank, de Voedselbank screent, deelt de speelgoedfolders uit en is afhaalpunt van de cadeautjes.” Uit een acht pagina’s tellende Intertoys-folder met speelgoed als houten treinen, PlayDoh-klei, roze nep-Vespa scooters, luxe make-up koffers vol oogschaduw, blusher en lipstick en een heuse gereedschapkoffer met kunststof hamer en dito schroeven, kunnen kinderen hun lievelingsspeeltje uitknippen. Die plakken ze vervolgens, samen met het geschenk van hun tweede keuze, achterop de folder. Pauline verzamelt de folders, geeft de wensen door aan Intertoys en die zorgt ervoor dat de pakjes klaarliggen bij het filiaal in Groningen, waar Pauline ze ophaalt. “Privacy ligt hierin heel gevoelig. Natuurlijk is er schaamte. Niemand komt er graag vooruit dat ze rond moeten komen van weinig geld. Daarom weet ik niet om welke gezinnen het gaat. Ik heb alleen een voornaam en een nummer.”
Omdat alle cadeautjes nog niet volledig gedekt zijn, is Pauline op zoek naar ondernemers óf particulieren die net als zij, blij worden van die stralende kindergezichtjes. “Iedereen kan zich wel een kind herinneren, die de dag na pakjesavond stil is in de klas. ‘Wat heb jij gekregen’, is toch wel het gesprek van de dag. De gedachte van zo’n kind, dat Sinterklaas hem heeft overgeslagen, of vergeten is, vind ik hartverscheurend. Bijzonder pijnlijk. Ieder kind heeft het recht om blij te zijn, en niet te hoeven denken aan het feit dat hun ouders geen geld hebben. Daar mag een kind niet mee belast worden. Daarom zet ik me hier voor in! Je kunt heel dichtbij zoveel doen. Die blijdschap, dat het kind krijgt wat het graag wilde hebben, dat gun je toch ieder kind? Echt, terwijl ik hier aan het inpakken ben, hoor ze al zingen: ‘Dank u Sinterklaaaasje!’ Sinterklaas is er voor íeder kind, en niet alleen voor kinderen van ouders die het kunnen betalen”, is haar onomwonden mening. Wie ook vastbesloten is deze kinderen een onvergetelijke Sinterklaas te bezorgen, kan geld overmaken op NL40RABO 0106755013, ten name van Stichting Sinterklaasbank, onder vermelding van: Noordenveld/Leek.