De gezelligste ‘Marktplaats’ van het Noorden 

In the sportlight: Bazar en Rommelmarkt Wees Kwiek

NIEBERT – In het weekend van vrijdag 3 en zaterdag 4 maart staat in en om Niebert alles in het teken van de Bazar en Rommelmarkt, voor de 45e keer (!) georganiseerd door korfbalvereniging Wees Kwiek en deze wordt als altijd gehouden in wegrestaurant ‘In de Klaver’. Het belooft weer een geweldig feest voor jong en oud, met als belangrijkste doel de opbrengst.  En die opbrengst komt geheel ten goede van een van de kleinste, maar ook de meest gezellige korfbalvereniging van het Noorden: Wees Kwiek. Kortom: voor een bazaar hoeven mensen niet naar  Beverwijk of Tunesië, maar het is gewoon om de hoek, in het mooie Westerkwartier, daar heb je de gezelligste en leukste bazaar en rommelmarkt van het Noorden. En afdingen is niet nodig, de prijzen zijn bijzonder consumentvriendelijk.

Boegbeeld van de korfbalvereniging en prototype van gezelligheid is de immer stralende Aletta Dijk, in haar werk het ‘bloemetje van het huis’ en verder bijzonder sportief aangelegd. De nog steeds zittende voorzitter legt het graag nog een keer uit. “Op 25 februari worden de spullen opgehaald, de week erna is het elke avond sorteren geblazen, waarna de goederen uitgestald worden in In de Klaver, waar ze in het weekend van 3 en 4 maart aan de man  (en vrouw) gebracht worden”. Op vrijdag 3 maart gaan om 19.00 uur de deuren open. Zaterdagmiddag – van 14.00 tot 17.00 uur- is er een speciale Kinderbazar. Maar die is ook bedoeld voor ouderen.  Zaterdagavond begint het feest om 20.00 uur, maar dan voor in de kroeg. Dan ook wordt het Rad van Avontuur gedraaid, evenals vrijdagavond. Er zijn bijzondere prijzen te winnen, met als duurste een tegenwoordig populaire Airfryer en tuinbank. Met het oog op het voorjaar een ideale prijs. Tijdens de kinderbazar zijn er leuke spelletjes, zoals ballon prikken, er is een ballenbak, touwtje trekken en een grabbeljurk, als een grabbelton. Dus cadeautjes grabbelen. Ook kunnen kinderen geschminkt worden. “Vorig jaar vlogen er moderne helikopters rond, maar dat was niet zo’n succes”.

Beide avonden is er ook de attractie van schieten. “Vroeger kon je er een schaap mee winnen, maar levende dieren mogen niet meer”. Maar de hoofdprijs is zeer aantrekkelijk. Degene die over twee avonden het beste schiet, verdient 100 euro. Voor de vereniging is de Bazar toch wel het hoogtepunt, al zijn er meer hoogtepunten. “We doen ook mee aan de Poiesz-actie. Het muntjes-sparen voor de club. Dat levert altijd veel op”, weet Dijk. Ze valt in herhaling, maar kan het niet vaak genoeg zeggen: “we hebben altijd nieuwe leden nodig. Teamsporten hebben het moeilijk. Aan de contributie kan het niet liggen, want die is er erg laag”. Zoals gezegd: Wees Kwiek is de gezelligste vereniging, die bekend staat om haar leuke activiteiten. “In januari hebben we een Play Back-show gehad. Dat was een mooi schouwspel. Normaal hebben we elk jaar een thema eraan vastgekoppeld. Voor de verandering trad dit keer het hele team op.” En Aletta zou Aletta niet zijn, als ze het lied ‘Mama, ik wil een man heb’ spontaan begint te zingen.  Wat voor man? Timmerman, cowboy, enz. Na het bazarspektakel is de eerstvolgende activiteit de befaamde ‘Kangoeroe-dag, die plaats vindt in de Koningsweek. Op 21 april zal het sportveld van Wees Kwiek volledig ingenomen worden door kinderen, Dat is altijd een zeer geslaagd evenement. Vorig jaar namen 270 kinderen deel. Ook dit festijn wordt georganiseerd door Wees Kwiek. “We hopen er een paar leden uit te vissen”, zegt Dijk.  Terug naar de Bazar en Rommelmarkt.  De Nieberter korfbalicoon Henk Hut noemde de bazar en rommelmarkt ‘de levensaders van de club’.  Zoals gezegd: de opbrengst komt volledig ten goede van de club, en dan met name de jeugd. Door dit evenement is Wees Kwiek in staat de jeugd mee te laten doen aan grote toernooien en kan er nieuw materiaal aangeschaft worden. En door de opbrengst kunnen er de niet meer weg te denken activiteiten georganiseerd worden.  De komende tijd beginnen de clubmensen weer met het inzamelen van de spullen voor de markt. Jong en oud trekken gezamenlijk op en steken de handen flink uit de mouwen bij wat op een ‘kleine volksverhuizing’ lijkt. Leden gaan in Niebert en Nuis van deur naar deur en halen de spullen op die de mensen zelf niet meer willen.  Het is bijzonder hoe de korfbalvereniging er ieder jaar weer in slaagt een hele zaal te vullen met spulletjes die in de gemeenschap van Nuis en Niebert niet meer nodig zijn. En deze spulletjes vervolgens weer weet te verkopen aan diezelfde dorpsgenoten. Het grote doel is de clubkas, maar het gaat ook om de gezelligheid én hartige hapjes. Want: het Rad van Avontuur kent tevens erg lekkere prijzen. Er worden namelijk taarten weggegeven. Het kan niet anders of het wordt weer een succes. En het is ook nog eens de 45e keer. Dus alle reden om bij dat feest aanwezig te zijn!.

Wie: Korfbalvereniging Wees Kwiek

Wat: Bazar en Rommelmarkt

Wanneer: vrijdag 3 en zaterdag 4 maart

Waar: zaal In de Klaver, Molenweg 2 Niebert

Tijd: Rommelmarkt: Vrijdag: 19:00 uur. Zaterdag: 14:00 – 17:00 uur. Zaterdagavond bazar vanaf 20:00 uur.

Info: www.weeskwiek.nl