De Goudhoed

|
| Foto: |
Puur natuur
Eén van de mooiste paddenstoelen die je kunt tegenkomen is zonder meer de Goudhoed. Vooral met het juiste zonlicht erop schittert hij je tegemoet. Van ons (paddenstoelen)werkgroeplid Ab Neutel uit Leek kreeg ik een keer de melding dat hij bij de Coendersborg in Niebert stond tussen brandnetels, in een verrijkt, door mensen beïnvloedt milieu, een omgeving waar de soort van houdt. Zo’n verrommelde omgeving komt veelvuldig voor, maar de Goudhoed vertoont zich slechts zelden.
Het was dan ook een buitenkansje om de soort te zien. Daar rijd je graag een eindje voor om. En wat bofte ik toen ik bij de Coendersborg aankwam. Niet voor niets draagt deze forse paddenstoel aurea als tweede Latijnse naam, want aureum staat immers voor het element goud. Er stond een fraaie groep in de vroege zonnegloed mooi te zijn. Nadat ik enkele zaken had geschikt om tot een fraaie compositie te komen maakte ik enkele foto’s waarbij ik gebruik maakte van de zelfontspanner. Zeer tevreden keerde ik huiswaarts, overigens zonder het resultaat te controleren. Dat deed ik pas later op de dag toen ik de foto’s op de computer zette. De schrik sloeg me om het hart toen ik ernaar keek. Af en toe ben ik een enorme sukkel en dat was nu ook het geval. Ik had niet goed opgelet, want keek steeds alleen naar het minischermpje, en daardoor was me niet opgevallen dat mijn silhouet pontificaal op de foto’s stond. Balend reed ik opnieuw naar de Coendersborg, maar constateerde aldaar dat de fraaie zonnegloed van het ochtendzonnetje was verdwenen. Het werden best schiere foto’s, maar over het resultaat kon ik niet echt tevreden zijn.
Binnenkort krijgen alle leden en donateurs van IVN Roden een kloeke gids over de paddenstoelen in Noordenveld cadeau ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van onze vereniging. Ze zijn uitgenodigd om zich op te geven voor een feestelijke bijeenkomst waarbij de gids wordt gepresenteerd. Dan kunnen ze hem in ontvangst nemen en anders wordt hij bij de mensen thuis bezorgd. De Goudhoed zou op de cover niet hebben misstaan, ware het niet dat deze schoonheid nog nooit in de gemeente Noordenveld is waargenomen. Maar zie, het boek was al naar drukker toen ons werkgroeplid Willie Riemsma uit Norg me een foto stuurde van een grote groep goudhoeden die ze was tegengekomen aan de Postmaatseweg iets buiten Norg. Daar staan ze (waarschijnlijk) nog steeds. De foto die ze maakte staat nu op de website van IVN Roden. Die is een stuk mooier dan de foto die u hierboven ziet afgebeeld. Deze foto maakte ik tijdens ons verblijf op Öland.
Op een dag ben ik in de tuin van ’mijn goede vriend’ koning Karel XVI Gustaaf van Zweden wezen kijken. Bij Borgholm beschikken hij en zijn vrouw Silvia Sommerlath over een vakantieverblijf (Solliden). Deels is de tuin voor het publiek opengesteld (als je er maar voor betaald) en deels, bij hun verblijf, worden bezoekers geacht niet te komen. Toevallig stonden deze paddenstoelen in het afgesloten deel van de tuin, vlak bij hun verblijf, en dus moest ik de regels wel overtreden om de foto te kunnen maken. Ze waren er helaas niet, ik heb nog even aangebeld, want anders had ik ze er een leuk verhaaltje over kunnen vertellen. Misschien stuur ik ze nog een mailtje en dan zou ik ze nog een paar andere leuke vondsten kunnen melden. Ik was er helaas een week te laat, want ik hoorde dat er eerder vrij veel boleten stonden en wellicht waren daar zeldzame soorten bij. Die kun je verwachten in een tuin met oudere bomen waar geen of weinig mest wordt gebruikt. Ik heb al eerder gemeld dat op Öland ook heel weinig regen was gevallen en dat mijn paddenstoelenexercities ronduit teleurstellend waren. Daarom hebben we ter afleiding ook nog een rondrit over het vasteland van Zweden gemaakt en daar kwamen we tot de conclusie dat het er echt vreselijk saai is. Je rijdt er door eindeloze bossen en af en toe staan er een paar huizen. Het is dan ook geen land waar ik (weer) op vakantie ga. Memorabel was nog wel een ontmoeting met een Eland die ik een paar tanden uit zijn enorme mombakkes heb geslagen. Misschien dat ik later nog iets over die ontmoeting schrijf.
 
 
 
 
|

UIT DE KRANT

Lees ook