De grootste fair van Noord-Nederland is in aantocht: de LieFair!

LIEVEREN – Inmiddels de grootste fair van Noord-Nederland en een begrip in de wijde omgeving: de LieFair in Lieveren. Dit jaar wordt –ie voor de vijfde keer georganiseerd. Een lustrum dus. De organisatie, de bekende ‘Club van 10’ is maar wat trots op de gigantische fair die zondag 28 augustus in hartje Lieveren gehouden wordt. “Honderddertig standhouders hebben we weten te strikken”, vertelt een van de leden van de Club van 10, de  organisatie van de LieFair.

Hoe bijzonder is het, dat je met een dorp met amper 250 inwoners een fair weet te organiseren dat op één dag duizenden mensen uit alle hoeken van de noordelijke provincies trekt? Een fair die een klein, rustiek es-dorpje tussen Roden, Peize en Norg op de kaart weet te zetten? Waar de standhouders op een wachtlijst staan om hun waar te mogen showen? 130 ondernemers staan te trappelen om hun brocante, lifestyle- en streekproducten aan de man of vrouw te brengen. 60 andere standhouders hopen nog een keer op een uitnodiging van de organisatie. IJdele hoop waarschijnlijk, want 130 is echt de max, zeggen de organisatoren over de succesformule die als thema ‘Nazomeren in Lieveren’ heeft.  “Dat thema blijven we erin houden. Ook houden we de fair weer op zondag. Alleen de eerste keer werd hij op zaterdag gehouden. Maar op zondag werkt het toch veel beter, bleek al snel. Zijn de meeste mensen vrij. Wat goed is moet je niet willen veranderen. De fair eigenlijk omvat alles: lekker een beetje nagenieten van de vakantie met –als het een beetje meezit- een heerlijk nazomerzonnetje. Bezoekers moeten het idee hebben dat ze nog een klein beetje op vakantie zijn, dát is het gevoel dat we willen overbrengen. We letten erg op de diversiteit van de standhouders. We willen zoveel mogelijk variatie. Daarin zijn we ook dit jaar zeker geslaagd. En het uitgebreide culinaire en muzikale programma maakt de fair uniek.”

Op het culinaire plein tegenover Café het Hart van Lieveren kunnen mensen genieten van de meest heerlijk hapjes uit verschillende mediterrane landen, eigen streekproducten én  gerookte paling uit Volendam. En om de vakantiesfeer nog even helemaal compleet te maken is er muziek met onder andere Franse accordeonklanken en het Lieverse Shantykoor. “Muziek en lekker eten maken zo’n dag af. Mensen blijven lekkerlang hangen en dat is precies onze bedoeling. Ik ben er trots op dat we met zo’n klein dorp in staat zijn zoiets groots te organiseren. Dat is absoluut uniek. Verschillende inwoners stellen hun terrein beschikbaar, het café is open, echt super. We doen het hier samen, met elkaar. De LieFair wordt qua organisatie professioneel aangepakt. Ik denk dat dat ook mede het succes bepaalt. We willen ons blijven onderscheiden, met een gevarieerd aanbod en een mooi programma. En we willen het betaalbaar houden, dat is toch wel waar de LieFair op gebaseerd is.”

Waar ‘De Club van 10’ (een groepje van tien enthousiaste dorpelingen) wél extra op inspeelt tijdens dit lustrum, zijn de kinderactiviteiten. Die zijn namelijk fors uitgebreid, weten de organisatoren te vertellen. “Voor de kids valt er op het grote grasveld van alles te beleven: clowns, schminken, luchtkussen en de scouting die allerlei activiteiten organiseert.  En natuurlijk geen feest zonder ouderwets lekkere suikerspinnen hè? Kunnen ouders daar eerst even een leuke tussenstop maken voordat ze richting het culinaire plein vertrekken om daar heerlijk te gaan eten onder genot van heerlijke drankjes van onder andere Cruwijn, die speciaal voor de fair een bekroonde maallust bier heeft gebrouwen.”

Om er zeker van te zijn dat ieder onderdeel van de LieFair voldoende aandacht heeft en niets aan toeval overgelaten wordt, bestaat de organisatie uit verschillende commissies. Zo is er een technische commissie, voor alles wat maar met techniek te maken heeft. “Hierbij kun je denken aan zaken als stroomplannen maken, inrichting terreinen en het bestellen van materialen. Verder hebben we een parkeercommissie, die staat borg voor de veiligheid. Zij regelen de vergunningen, zorgen voor een EHBO en zijn verantwoordelijk voor het parkeerbeleid. En dan hebben we nog een commerciële commissie, die zorgt voor bekendheid van de LieFair in de media. Tot slot hebben we een financiële commissie die de euro’s bewaakt. Ook niet onbelangrijk.  Er ligt een draaiboek van de voorgaande jaren, die overigens na iedere editie wordt geëvalueerd om het jaar daarop nóg beter voor de dag te kunnen komen”, besluiten de enthousiaste organisatoren. Noteren alvast dus: zondag 28 augustus, vanaf 11:00 uur in het centrum van Lieveren.

De Club van 10 bestaat uit: Luuk Duurkens, Bart Elderhorst, Bert Wilkens, Jan Kuiper, Geurt van der Veen, René Douwes, Harrie Meek, Albert Noord, Jan de Vries en lambèrt Sanneman.

Wat:                      LieFair Lieveren

Wie:                      De club van 10, organisatie LieFair

Waar:                   Centrum Lieveren

Wanneer:           Zondag 28 augustus van 11:00 tot 17:00 uur

Informatie:        Liefair.nl

In de Sportlight -Liefair