De hele dag vertier voor groot en klein

eelderjaarmarkt

Eelder Jaarmarkt

 

EELDE-PATERSWOLDE – Op zaterdag 14 juni 2014  staat Eelde weer volledig in het teken van de Eelder Jaarmarkt. De markt is al jaren een succes. De ijzersterke formule van de markt, met grote verscheidenheid aan producten, de vele activiteiten en muzikale omlijsting maken de markt tot een enorme publiekstrekker.
“Het wordt weer dringen op de markt”, begint Roelof Swartwolt, marktmeester, enthousiast, in de bekende cd-zaak van Henk Doedens, die tevens in het bestuur zit van de Jaarmarkt. Swartwolt doelt op de hoeveelheid stands. “Het is nagenoeg vol. Alles bij elkaar zo’n 140 kramen”. Die kramen bieden een enorme verscheidenheid aan producten. “Van Spaanse wijn tot braadworst”, zegt Swartwolt. En verder:   Surinaamse snacks, aparte chips, loempia’s, boeken (ook restanten van de markt van Ol Eel), poffertjes, gereedschap, tafelzeil, huishoudelijke artikelen, fietsen, computerspelletjes, steigerhouten meubelen, mobiele telefoonaccessoires, schoorsteenvegers (er is een demonstratie beveiliging open haarden), kleding, sieraden, tassen, enz.  Rond de kerk wordt weer een rommelmarkt gehouden voor de kinderen. “Ze kunnen zich tot op de marktdag opgeven, maar vol is vol”. De meeste plaatselijke ondernemers zijn aanwezig, verenigingen (onder andere Volksvermaken),  evenals de hele horeca en zelfs de visboer. Er is een kermis op ‘t Kampje. Ook tal van corsowijken geven acte de presence, met informatie, spel en ‘vermakelijkheid’. Ook de nieuwe corsowijk ‘Anders’ is present. De wijk biedt een waterspektakel. “Een op een stoel zittende prominent zal de volle laag krijgen”, licht Roelof alvast een tipje van de sluier op. De Eeldermarkt is ook van de tradities. Zo staan de oude tractoren van ‘het IJzeren Paard’ weer opgesteld -ze maken voorafgaand de markt weer een rondje door het dorp- en zijn er ‘stationaire motoren’ te bewonderen. En wat is een Eelder Jaarmarkt zonder muziek? ‘Het Sappemeerster Duo’ behoeft geen nadere introductie. Zij zorgen al jaren voor de vrolijke noot. “We hoeven ze niet eens te bellen”, weet Swartwolt. Bij de opening is dweilorkest de Neutekroakers betrokken, tevens komt er een dweilorkest uit Veendam, genaamd ‘Wakker worden’. Eveneens uit Veendam: een percussieband. Ook uit Oost-Groningen ‘Dwarsliggers’ uit Zuidbroek. “We hebben goede ervaring met artiesten uit Oost-Groningen”, verklaart Swartwolt. Op het grote podium is ’s middags de primeur van countryband Mississippi, met Eeldenaar Anne Doedens  op steelguitar.  Deze groep heeft al eens opgetreden op het befaamde Koepeltjesfestival.  Anne muzikant, terwijl Henk door Roelof fraai wordt omschreven als ‘omlijstingsmanager’.  Voor de jongere generatie is het streetdance van Sporthal de Marsch aantrekkelijk. Het wordt weer een sfeervol gebeuren.  De terrassen zullen weer uitpuilen. Kortom, de hele dag -van tien tot vijf uur- vertier voor groot en klein. “We krijgen ook altijd alle medewerking van de omwonenden”, wil Swartwolt nog benadrukken. Parkeren is gratis, aan de Hoppekampweg, wat op loopafstand is van de markt.
“En we hebben geen last van het WK.” Eelde zou Eelde niet zijn als de markt niet een beetje WK gekleurd is. “Mensen kunnen een T-shirt laten bedrukken”, geeft Swartwolt nog een tip. De gemeente Tynaarlo laat zich ook zien. Niemand minder dan de beide nieuwe vrouwelijke wethouders Miriam Engels en Nina Hofstra zullen acte de presence geven. “Het wordt geen officiële opening, maar ze zullen een ‘belangstellende’ wandeling maken over de markt “.