‘De hightechindustrie is de kurk waar de samenleving op draait’

VDH Products zoekt nóg meer samenwerking in het noorden met toetreding tot Innovatiecluster Drachten

RODEN – VDH Products in Roden is afgelopen donderdag officieel toegetreden tot het Innovatiecluster Drachten. Dat is een club waarin hightech bedrijven intensief samenwerken en kennis delen. Doel: mee blijven draaien in de innovatietop door sámen slimme te oplossingen te bedenken voor toepassingen op allerlei gebied én het aantrekken en behouden van technisch personeel op alle opleidingsniveaus in het Noorden van Nederland. Werkgelegenheid dus. VDH is het tweede bedrijf in Noordenveld dat is aangesloten bij het cluster. Photonis trad al eerder toe. Een hele eer, want je wordt ervoor gevraagd, volgens productieleider van VDH Paulus Flokstra. Reden voor een feestje dus, aan de Productieweg 1. Een feestje waar onder andere de burgemeester van Smallingerland rondliep, net als onze eigen burgervader Klaas Smid, economisch adviseur van de gemeente Luuk Ronde en een aardige schare genodigden.

Luuk Ronde, die net als burgemeester Klaas Smid namens de gemeente aanwezig was, is trots. “Lang geleden draaide de economie op landbouw, nu is de hightechindustrie de kurk waar de samenleving op draait. En als je zorgt dat je de állerbeste bent, behoud je hier de werkgelegenheid. En dat is natuurlijk goed voor de economische motor van het noorden. Samenwerking is ongelooflijk belangrijk. Nieuwe producten worden niet door Willy Wortel bedacht. De meeste dingen bestaan al. Nu is het juist zo belangrijk om die kennis en ervaring in technologie te delen. Dat is ook het doel van de Roder Health Hub waar VDH overigens ook bij aangesloten is. Misschien is een bepaalde technische toepassing van VDH uitstekend bruikbaar in de medische wereld die niet over dergelijke technologie beschikt. Door hen te laten kennis maken zijn op deze manier twee partijen geholpen”, weet Ronde die overigens nog een nieuwtje over de medische broedplaats van Roden te melden heeft. “Op de onder verdieping gaan we een ondernemerscentrum creëren. Dat wordt een afdeling van zo’n 1500 vierkante meter met werkplekken voor startups in de medische technologie. Zij hebben hier alle mogelijkheden om hun plannen verder te ontwikkelen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van alle faciliteiten van de Health Hub.”

VDH-directeur Henk Westera legt nog even in heldere taal uit waar VDH nou precies mee bezig is. “We zijn wereldmarktleider in het rijpen en bewaren van fruit. Het rijpen van bananen was het allereerste proces. Dat doen we met de Proba (een professioneel bananenrijpsysteem, dat ontwikkeld is door grondlegger van het bedrijf Sjors van der Heide, red.), die inmiddels nu aan de vijfde generatie toe is. Bananen zijn er in 7 kleuren. De gele banaan met 2 groene uiteinden is het lekkerst. Wij zorgen ervoor dat ze ‘ready to eat’ in de schappen van de supermarkt liggen. En behalve met bananen doen we dat ook met appels en zacht fruit als avocado’s, aardbeien en mango’s. We kunnen fruit in slaap brengen en ‘wakker maken’ wanneer de markt erom vraagt. Dat is handig. Neem het voorbeeld van de Russische voedsel boycot. Op deze manier kan er naar behoefte geleverd worden.” Paulus Flokstra verduidelijkt: “Wij zitten in het hart van installaties. Zo worden auto’s van alle merken in Nederland gespoten met behulp van VDH-computers. Maar we regelen hier, vanuit Roden ook 24/7 de climate control van een aantal bekende hotelketens als Hilton en Krasnapolsky, wolkenkrabbers in Saoedi Arabië en jachten van oliesjeiks waarbij we iedere suite hebben voorzien van een eigen airconditioningsysteem. Net als het jacht van Steven Spielberg. Hotelketen Waldorf Astoria heeft onlangs een aanvraag ingediend. Daar mogen we een offerte voor uit brengen. We leveren 20.000 verschillende custom-made producten aan 60 landen over de hele wereld. Iedere dag zijn we bezig met de ontwikkeling van innovatieve producten en toepassingen. Doe je dat niet, word je links en rechts ingehaald in deze branche. Innovatie gaat snel. En soms ben je op zoek naar A maar vind je B. Dat kan ook weer heel interessant zijn.”

Burgemeester Klaas Smid, die namens de gemeente nog een leuk cadeautje (een fruitschaal, met in het midden een metalen plaatje met –hoe symbolisch- allemaal handen) meebracht voor VDH is er trots op dat er zulke bedrijven binnen de gemeentegrenzen zitten. “Ik ben onder de indruk van zo’n gemotiveerde club mensen. Dat geldt voor zowel de directie als de werknemers van VDH.” Ook Smid benadrukte nog eens het belang van samenwerken. “Samenwerking past goed bij VDH en is ook onderdeel van het economisch beleidsplan van de gemeente.” VDH start binnenkort in samenwerking met de Hanzehogeschool met een nieuw innovatief project. In een kas bovenop het dak van de EnTranCe (Energy Transition Centre, red.) op het Zerniketerrein in Groningen komt straks een proeftuin waar ze onder andere onderzoek gaan doen naar de ziekte van Lyme. Stilzitten doen ze niet bij VDH. In tegendeel. On the move, luidt de toepasselijke slogan van het hightech bedrijf uit Roden.