‘De hoofdrol blijft uiteraard voor de sporters’

In the sportlight: Sportgala Noordenveld

RODEN – Iets later dan gebruikelijk wordt op zaterdag 28 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Als vertrouwd is het evenement in de Pompstee in Roden, begint het om 20.00 uur en is de entree gratis. De avond zal een iets andere invulling krijgen dan voorheen. ‘Maar uiteraard draait het nog steeds vooral om de sporters’, zegt voorzitter Jan Nauta, bezig aan de voorbereidingen op zijn eerste gala als gedelegeerd voorzitter namens Sportstimulering Noordenveld. Nauta wordt bijgestaan door Bo Luimstra en Pascalle de Vries, twee ambitieuze en enthousiaste organisatietalenten.

Het draait zaterdag 28 januari nog steeds om het bekendmaken van de sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, sportevenement en sporter(s) met beperking van het jaar 2016. Bovendien wordt een oeuvreprijs uitgereikt, sinds enkele jaren vernoemd naar het te vroeg overleden jurylid Ben Boers uit Leek. Dat verandert dus allemaal niet. Wat ook niet anders is, is dat het een behoorlijke operatie is om alle geschikte kandidaten in beeld te krijgen. Zoals gebruikelijk is bijvoorbeeld de categorie sporttalent prima in te vullen, bij andere categorieën ligt dat anders. Noordenveld is en blijft een kleinere gemeente. Niet jaarlijks zijn er Nederlands kampioenen te huldigen. Maar: in heel veel vergelijkbare gemeenten (en grotere) is er al lang geen sportgala meer. Noordenveld heeft dat wél en het gala leeft als nooit tevoren. Elk jaar weer brengen meer mensen hun digitale stem uit op hun favoriete sporters en elk jaar weer zit de Pompstee mooi vol. Iets om te koesteren dus.

Wat er dan wel verandert? De presentatie bijvoorbeeld. Die was doorgaans in handen van Karin Mulder van RTV Drenthe, dit jaar zal Judith van der Heide van de Krant dat doen. ‘Ontzettend leuk om te doen en best spannend ook’, laat het nieuwe presentatiegezicht weten. Ook de samenstelling van de jury is iets gewijzigd. Jan Arends, Aaltje Bron, Jan Kemkers (voorzitter) en Vincent Muskee zijn gebleven, Erwin van de Looi haakte af. Voor hem wordt een vervanger gezocht. Wat Luimstra en De Vries vooral beogen, is een wat meer flitsend gala. Meer snelheid in het programma. ‘En meer interactie. Gewoon, wat vlotter allemaal. Uiteraard kunnen mensen nog wel zitten, het aantal zitplaatsen is wel gereduceerd. We gaan werken met twee podia. Op de grote zullen de prijzen worden uitgereikt, direct na binnenkomst zal de band die we vastgelegd hebben spelen. Dat en door meer met statafels te werken zorgt al voor meer dynamiek in de zaal’, zeggen Bo en Pascalle. Ook is het gedaan met al te lange speeches op het podium. ‘Het gaat allemaal wat sneller, zonder dat we de sporters uiteraard tekort willen doen. We wisselen wat sneller af. Het gala moet meer een feestje van en voor iedereen worden, dus ook voor mensen die gewoon een leuke avond willen. En die mensen willen een flitsend programma, die zitten niet graag urenlang op een stoel.’

De Pompstee gaat zaterdag 28 januari om 19.30 uur open, om 20.00 uur zal het programma beginnen en zullen in een eerste blok prijzen aan winnende sporters worden overhandigd. Vervolgens speelt de band Soul Dance & Rhythm Sessions. ‘En niet meteen volle bak. We willen juist dat er interactie is tussen het publiek en dus zal de band de avond zeker ook qua volume gaan opbouwen’, zeggen Bo en Pascalle, die vervolgens Demi Vogel (acrogym) de kans geven zich te presenteren aan het grote publiek. Vervolgens is er opnieuw een blok met prijsuitreikingen, treedt ‘Candy Soda Popcorn’ op – van Fitnesscentrum Roden en met Bo en Pascalle in de gelederen- is er nog even een moment van aandacht voor de winnende sporters en is vervolgens de beurt weer aan de band en kan het dak er af. Dan is het feest. ‘Het gala is gegroeid naar een niet meer weg te denken evenement in de gemeente. Toch moet je zo nu en dan eens goed kijken naar zaken die anders kunnen. De tijd staat niet stil. We hebben meer nieuwe dingen voor ogen, maar willen die stapsgewijs doorvoeren. Eerst maar eens zien hoe de eerste editie gaat verlopen. Wij kennen het gala al lang. Hebben verschillende keren al met onze dansgroep opgetreden. We kennen de opzet en het publiek. Van daar uit zijn we aan de slag gegaan’, besluiten de twee meiden enthousiast. En dat ze organisatietalent hebben, hebben ze al bewezen. Hoe jong dan ook.

Het debuut dus voor Jan, Bo en Pascalle. Voor Judith. Een iets ander gala, flitsender, sneller met uiteraard ook de vaste ingrediënten. En met de sporters in de hoofdrol. Nauta kijkt er naar uit. ‘Ik gaf aan bij SSN voorzitter Ard Vrielink wel iets te willen doen voor hun organisatie. Het is het Sportgala geworden. Heel mooi, en een mooie uitdaging. Met de steun van de meiden, de jury en de vrijwilligers die gebleven zijn, gaan we er iets heel leuks van maken.’

Sportgala Noordenveld
Waar: De Pompstee, Roden
Wanneer: 28 januari
Aanvang: 20.00 uur
Presentatie: Judith van der Heide
Categorieën: sportman, sportvrouw, sportploeg, sporttalent, sportevenement, sporter met beperking en oeuvreprijs
Acts: Soul Dance & Rhythm Sessions, Demi Vogel, Candy Soda Popcorn.

Entree: gratis