De Hullen en de Hoprank sluiten over drie jaar deuren

actueel

Personeel is ingelicht; ‘zwaardere zorg’ blijft mogelijk wel

RODEN/PEIZE – Niets is meer zeker. Alles gaat veranderen. Ging je er tot voor kort nog vanuit je oude dag in zorgcentrum De Hullen in Roden of De Hoprank in Peize te slijten, door dat plan kan een dikke, zwarte streep. Er liggen namelijk concrete plannen om zowel De Hullen als de Hoprank binnen drie jaar af te breken. Donderdag kreeg een deel van het personeel dat bericht te horen. De bedoeling schijnt te zijn de ‘zwaardere afdeling’ – in Roden bijvoorbeeld de Eschmarke- wel te laten bestaan. Wat er met de leegstaande panden zal gebeuren is nog niet bekend. Die panden zijn overigens in eigendom van Interzorg.

De zorg verandert. Is al veranderd, dus wat dat betreft is het geen nieuws dat dit er aan zit te komen. Wél is er nu een termijn aangeplakt: drie jaar nog. Het verzorgingshuis zoals iedereen dat kende, is al niet meer. Reden: bezuinigingen. Senioren kunnen tegenwoordig een ruimte huren en de zorg die ze nodig zijn zelf inkopen. Daar bestaan verschillende pakketten voor. Er zijn groepen senioren die zelf een soort van woonvorm beginnen. Dat is ook de reden dat bedrijven als bijvoorbeeld De Buurtzuster in Roden het zo goed doen. Andere realistische optie is dat senioren veel langer zelfstandig blijven wonen – hun woning dus aanpakken en levensloopbestendig maken- of dat ze bij hun kinderen intrekken. Dromen over een oude dag in het traditionele verzorgingshuis kan niet langer. Want dat verzorgingshuis is niet meer. Straks dus ook niet meer in Roden en Peize.
Dat Interzorg en heel veel andere instellingen stoppen, is niet verwonderlijk. De Zorg Zwaarte Pakketten (ZZP) zijn aangepast en organisaties als Interzorg krijgen geen mensen meer toegewezen die onder ZZP 1, 2 of 3 vallen. En bedrijven als Interzorg kunnen vergeleken worden met elk ander bedrijf: uiteindelijk draait het allemaal om geld. En als iets niet meer kan, dan gaat de stekker er uit. Zoals dat bij elke onderneming gebeurt.
De gemeente Noordenveld staat bij dergelijke ontwikkelingen aan de zijlijn. ‘Interzorg is een zelfstandige organisatie. Dit is hun besluit, al heb ik zelf nog niets vernomen. Het is het gevolg van maatregelen van de Rijksoverheid. Bezuinigingen dus. Dit is een ontwikkeling die al langer aan de gang is. Overal in den lande worden verzorgingshuizen gesloten, wat dat betreft is het natuurlijk niet zo’n verrassing’, zegt wethouder Gerrit Alssema.
Dat alles anders wordt, hoeft, aldus de wethouder, niet per se een slechte ontwikkeling te zijn. ‘ Het vraagt een andere manier van denken. Mensen zullen zich eerder af moeten vragen hoe ze hun toekomst zien. Hoe wil je later wonen? Langer zelfstandig thuis wonen hoeft ook helemaal niet minder te zijn. Het vergt wel een denkverandering. Je zult je woning aan moeten passen, en dat zul je tijdig moeten doen. Het is niet langer zo dat je automatisch in een verzorgingshuis terecht komt. Die tijd is voorgoed geweest.’
De gemeente Noordenveld heeft goed contact met de verschillende zorgcentra in de gemeente. ‘Onlangs nog hebben we met verschillende instanties waaronder Interzorg bij ’t Wiekhuus in Norg gepraat. We hebben toen vooral de zorg gedeeld over de ontwikkelingen die gaande zijn. Als gemeente zijn we uiteraard wel benieuwd wat er met de gebouwen gaat gebeuren. Die zijn eigendom van Interzorg. Natuurlijk willen we liever niet dat er dergelijke panden leeg komen te staan. Ik heb op dit moment geen idee wat hun plannen zijn. Of er überhaupt al plannen gemaakt zijn’, zegt Alssema.
Over het verdwijnen van arbeidsplaatsen maakt Alssema zich nog geen zorgen. ‘Als senioren straks langer thuis blijven wonen, dan zal bij hun thuis arbeid verricht moeten worden. Dan is het dus niet meer dan een verandering van werklocatie. De toekomst zal uitwijzen hoe dat gaat. Zorginstellingen staan vanwege de ingrepen van de overheid ook met de rug tegen de muur. We kunnen er allemaal wat van vinden, maar zo is het gewoon. En nogmaals; niet alle veranderingen zijn slecht. Helemaal niet zelfs. Zorgvuldigheid is wél belangrijk. Er zal altijd een grijs gebied blijven. Dan doel ik op mensen waarvan aan de hand van de criteria aangenomen wordt dat ze gewoon thuis kunnen blijven wonen, terwijl dat in de praktijk toch anders ligt.’ Interzorg was maandagmorgen niet voor commentaar bereikbaar. Zelfs niet voor wethouder Alssema.

De Hullen en de Hoprank vallen onder Interzorg. De onderneming is autonoom en kan dit dus doen. Daar heeft bijvoorbeeld de gemeente geen enkele invloed op. Wel sprak de gemeente de afgelopen periode verschillende keren met de leiding van de verzorgingshuizen in Noordenveld over de toekomst.

UIT DE KRANT