De Kast komt naar Roden!

image

RADIONL & TV Oranje Zomertoer pakt uit

RODEN – Broedende kippen moet je nooit storen. Want het was wekenlang wat stil uit de organisatiehoek van de RADIONL & TV Oranje Zomertoer. Ze waren, zo lieten ze wel weten, bezig met ‘iets bijzonders’. En bijzonder is de line-up voor de zomertoer in Roden, op zondag 9 augustus, zeker geworden. Grote publiekstrekker is zonder meer De Kast. De Friese band was gestopt, maar doet dit jaar een aantal concerten vanwege het 25-jarig jubileum. Mooi is zeker dat De Kast, in originele bezetting en dus met leadzanger Syb van der Ploeg, hun concertreeks in Roden begint. Een primeur dus.

‘En daar zijn we natuurlijk heel erg trots op’, zegt Hessel Wijkstra van RADIONL. ‘Het is een puzzel om een goede line-up te krijgen. Iedereen wil wel, maar je hebt ook te maken van vakanties. En bovendien zijn we kritisch. We willen ook echt wat bieden. Vanuit heel het noorden zal belangstelling zijn voor de revival van De Kast. De band was mateloos populair en scoorde hit na hit. Heel veel mensen zullen de band dus graag nog een keer live willen horen’, zegt Hessel Wijkstra namens de organisatie.
Behalve De Kast koos de organisatie voor een gevarieerd programma. ‘We beginnen om 12.00 uur met de warming-up, die verzorgd zal worden door twee lokale bekendheden: Eltjo en Dirk Jan Mollema. Vanaf 12.30 uur gaan we live met de zingende visboer uit Peize, Bert Zwier. Daarna reserveren we het podium voor Stefan Storm, die voor deze gelegenheid ‘Guus’ heet. Hij kruipt namelijk in de huid van Guus Meeuwis en dat doet hij perfect kan ik je zeggen. Hij trad onlangs bij de TT in Assen op en de mensen waren echt perplex. Hij is Guus. Hij klinkt als Guus. Echt een act die je moet zien’, zegt Wijkstra. Na Guus beklimt Jelle B. het podium, waarna Lucas en Gea een optreden zullen verzorgen. Jaman treedt vervolgens op en vervolgens komt vaste gast Rene Karst langs. Ancora zorgt daarna voor een ander geluid. ‘Tsja, noem het zeemansliederen. Wat Ierse folkmuziek, wat Keltisch en in elk geval heel erg bijzonder’, weet Wijkstra. Alex, bekend van ‘Een bossie roze rozen’, is de volgende artiest en daarna is het podium gereserveerd voor Gents. ‘In dit trio zit behalve Danny Nicolai en Wesley Klein ook Danny Froger, inderdaad de zoon van. ‘ Ook Bouke, winnaars van The Winner Takes It All’, komt langs, en hij zal ongetwijfeld ook even in de huid van Elvis Presley kruipen. Bouke staat namelijk bekend als de beste Elvis performer van tenminste Nederland. Na Bouke komen de Dikdakkers en Evert Baptist, waarna Henk Wijngaard, ook vaste gast in Roden, zijn bekende hits ten gehore zal brengen. ‘Daarna komen we met Kurt Darren uit Zuid Afrika. In zijn geboorteland kan hij niet over straat. Kurt is briljant. Zijn melodieën kent iedereen. Hij zingt er echter in het Afrikaans bij. Veel van zijn geschreven melodieën kennen we hier ook. ‘Meissie, meissie’ van Wijngaard bijvoorbeeld, en ‘Sta op’ van Jan Smid. Allemaal werk van Darren. Echt een topartiest’, zegt Wijkstra. Vlak voor De Kast het evenement af zal sluiten met een minconcert is er nog een optreden van Helemaal Hollands. ‘En dus kunnen we zeggen dat we echt een topprogramma hebben. Gevarieerd en ijzersterk. En dat gratis. We verwachten er ontzettend veel van. Zeker ook omdat alles gewoon weer gratis toegankelijk is. Waar zie je dat nog,’ zegt Wijkstra, terecht overigens.
Op de zaterdagavond is er ook vertier op het ook dan gratis toegankelijke Jaarbeursterrein. De Kiss coverband Kiss Licks is dan de hoofdact, met R-You Ready in het voorprogramma. Ook de dj’s van Freez FM zijn te gast. ‘Wij als RADIO NL en TV Oranje doen gedurende het jaar wat voor de artiesten, zij doen op deze manier iets terug. Zo kunnen we het evenement gratis houden. Een behoorlijke opgave, maar het lukt altijd weer. Roden neemt ook bij de artiesten een speciale plaats in. Ze komen graag, zeker ook door de vlekkeloze organisatie en de gastvrijheid. Een win-win situatie dus. Wij hebben er zin in, hopelijk de weergoden ook’, besluit Wijkstra.