De kersttrui van Fennema kan een knorrige Meijer niet voorkomen

Gemeente Noordenveld
Raad van Noordenveld
‘Nee, een statement is het niet’, zegt Gerbrant Fennema (D66) met een strak gezicht. ‘Ik vond het gewoon wel leuk. En zo fout vind ik hem niet.’ Daar zijn de meningen dan over verdeeld, denk ik. Voor mij staat Fennema – het enige raadslid namens D66 in Noordenveld – in een knalrode kersttrui. Maar dan ook écht knalrood. En ik kan weten wat rood is. Er zijn herten afgebeeld en ik meen iets van kerstbomen te zien. Op de publieke tribune wordt een grap over de Oostvaardersplassen gemaakt. Het is een bizar begin van een enerverende avond, zo blijkt. Die avond eindigt overigens met een licht geïrriteerde Robert Meijer, maar daarover later meer.
Het ging vooral veel over ‘afval anders’, het plan van de gemeente Noordenveld om inwoners te stimuleren minder afval te produceren en meer te scheiden. Het college was voornemens om inwoners een afvalemmer cadeau te doen voor in de keuken. Dat plan werd door de raad afgeschoten. Reden? Te duur en de meeste inwoners hebben in de keuken al een soortgelijke afvalbak. Ge-emmer om een afvalemmer, u leest het goed. Hoe dan ook: de raad is positief over de weg die de gemeente Noordenveld op ‘afvalgebied’ is ingeslagen, maar had her en der nog wat op- en aanmerkingen.
Bijzonder plezierig vond ik het voorstel om het woord ‘gebiedsverbinder’ te laten wijzigen in ‘contactambtenaar’. Ik zal het uitleggen. Noordenveld begint met wijkgericht werken. Medewerkers in het groen krijgen een vast team, waarmee ze in een vaste wijk/vast dorp aan het werk gaan. Dat team wordt aangestuurd door een ‘meewerkend voorman’ en die verschillende teams worden dan weer aangestuurd door een ‘gebiedsverbinder’. Echter, die naam wierp nogal discussie op. Want sommigen vonden de term ‘contactambtenaar’ beter. U raadt het al: dat werd stemmen. Na een aantal minuten ouwehoeren met het stemsysteem, konden de stemmen worden geteld. Wat bleek? Met tien voor en twaalf tegen, zit de raad niet te wachten nop een nieuwe term voor gebiedsverbinder. Weet u dat ook weer.
De twee grote onderwerpen waren de Muziekcoöperatie Peize en de padelbanen in Norg. Over MCP was de raad een stuk enthousiaster dan over de padelbanen in Norg. Die banen moeten 60.000 euro kosten, maar dat is redelijk wat geld. De tennisvereniging in Norg heeft te maken met teruglopende ledenaantallen. Padel is de snelst groeiende sport van Nederland en dus ziet Tennisvereniging Norg een mogelijkheid met de aanleg van twee banen. Jarco Westerhof (Gemeentebelangen) bleef nuchter. ‘We moeten padelbanen niet als wondermiddel zien’, zei hij. ‘Welke reden ziet het college om deze redelijk forse investering te doen?’. Henk Koekkoek (Lijst Groen Noordenveld) vreest dat – mocht de gemeente de subsidie toekennen aan TV Norg – er meer clubs gaan aankloppen. Ook Harm Holman (CDA) had zo zijn twijfels. ‘Is de noodzaak er?’, vroeg hij zich hardop af. Wethouder Jeroen Westendorp reageerde door te zeggen dat men ‘het dak moet repareren, wanneer de zon schijnt’. Hij legde dit zelf zo uit: ‘We weten niet of padelbanen een wondermiddel zijn, maar feit is dat de sport snel groeit en de tennisvereniging te maken heeft met een teruglopend aantal leden.’ De vereniging moet wat doen en de aanleg van padelbanen zou zomaar eens datgene kunnen zijn wat ze nodig hebben. De raad gaat zich de komende tijd beraden op de plannen van TV Norg en komt hier in een later stadium op terug.
Naast de MCP en TV Norg, stond er nog één groot onderwerp op het programma: het vaststellen van het Ingegraal Veiligheidsbeleid 2019-2022. Maar hier kwam de raad niet aan toe. Raadscommissievoorzitter Jan ten Hoor wilde rond 11 uur afronden en hield zich hier strak aan. Toen om tien voor elf het onderwerp zou worden aangesneden, greep hij derhalve in. ‘We gaan het niet redden’, stelde hij. De raad mopperde en beloofde dat ze het vrij snel zouden kunnen afhandelen. Maar Ten Hoor is niet op zijn achterhoofd gevallen. Als het onderwerp zou worden aangesneden, zou de raad nog tot minstens half 12 aan het vergaderen zijn. En dus was hij onverbiddelijk. ‘We stoppen ermee’. De publieke tribune had er grotendeels begrip voor. Wel zuur voor de twee toeschouwers die juist voor dit onderwerp kwamen. Maar ergens moet de grens worden getrokken. De raad was minder blij. Vooral Robert Meijer (VVD) liet dit duidelijk merken. Om stipt 11 uur pakte hij zijn biezen. ‘Als we zo met het publiek omgaan, dan hoeft het niet voor mij’, brieste hij. Tot zover de kerstgedachte. Ik vond het wel prima. Op deze manier kon ik nog snel even de strafschoppenserie van Ajax meepikken.
Tot slot: de verspreking van de avond kwam ditmaal van wethouder Westendorp, die het in plaats van een padelbaan over een pedaalbaan had. Ik keek naar Fennema en moest – met de opmerking van Westendorp in mijn achterhoofd – plots denken aan Rooie Rinus en Pé Daalemmer. Vraag me niet waarom.
Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema

UIT DE KRANT