De klus is geklaard: Marum krijgt haar ATB-route

MARUM – ‘Ha, eindelijk’, zegt Eddie Renkema tegen Jack Wagena onder een heerlijke lentezon. Na ruim 6 jaar is de klus bijna geklaard. ATB Marum krijgt haar felbegeerde ATB-route. ‘Op dit moment zijn we druk doende om naast de financiën samen de campings en de plaatselijke horeca te onderzoeken hoe we een win-win situatie kunnen creëren.

Hierbij moet men denken aan koppelroutes van en naar campings en andere overnachtingsgelegenheden. De ervaring wijst uit dat “de mountainbiker” zijn vakantie of lang weekend afstemt op het aanwezigheid van leuke routes in de buurt. Vandaar dat we ook de koppeling willen maken richting Noordenveld en Beetsterzwaag voor de kilometervreters. Van hieruit ontstaat dan een netwerk waar iedere zich kan uitleven’, aldus Eddie

Samen de schouders eronder met vrijwilligers in de projectgroep voor wat betreft de vaste ATB Route Marum. Om vervolgens een heuse ATB vereniging op te richten met nu ruim 100 leden.

‘Toen was ons motto al “zonder bluf is het leven suf”. Het is ons gelukt! Het gaat door en na het broedseizoen gaat de eerste schop in de grond’, aldus Jack.

Eddie is de laatste jaren route coördinator geweest en Jack was voorzitter. Tezamen hebben ze er zin in.

‘We staan voor een heel mooi nieuw seizoen’, zegt Jack die overigens in maart stop als voorzitter en de bidon overgeeft. Tijd voor nieuw bloed en ruimte voor nieuwe frisse ideeën, vindt hij.

Het seizoen start officieel op 31 maart. Dan gaan de leden na een kop koffie in het thuishonk bij SV Marum een leuke GPX tocht rijden. Tegelijkertijd start er ook de cursus voor beginners of mensen die de fijne kneepjes willen leren van het mountainbiken: Start2Bike.

Nu al twaalf aanmeldingen binnen. De cursus gaat in ieder geval door. En er is nog plek hoor!

Ook de jeugd heeft bij ATB Vereniging Marum de toekomst. Samen met de Noordelijke ATB Club en TFC NOAD trainen ze nu 98 kinderen van 8 tot 17 jaar tijdens de wekelijks training op zaterdagmorgen.

’s Winters vanuit Norg en zomers vanaf de Zwerfsteen in Roderesch.

Jack is trots op zijn leden en de vele vrijwilligers die de vereniging een warm hart toe dragen. ‘Maar we zijn er nog niet’, zegt Eddie. ‘Want straks zijn we toch echt veel vrijwilligers nog. Dus heb je zin of ken je nog iemand die tijd heeft om ons te helpen, dan horen we het graag. De aanleg gaat vanaf 15 juni beginnen en na de vakantie moet het eerste deel richting Trimunt gerealiseerd zijn. De rest volgt dan zo spoedig mogelijk en is voor de winter klaar. Vele handen maken hierin licht werk en dus roept ATB Marum behalve haar leden een ieder  op om vooral hun steentje bij te dragen. 

Wees dus van harte welkom bij de ATB Vereniging Marum en straks op de Route ATB Marum

Voordelen ATB-route

Volgens ATB Marum zitten er drie grote voordelen aan de nieuwe route.

  • Regulering: Een groot deel van het mountainbiken wordt geconcentreerd op de route, die met zorg voor flora & fauna, bodem, cultuurhistorie, andere recreanten en aardkundige waarden is aangelegd. Hierdoor neemt de druk buiten de route en op de daar aanwezige waarden af.
  • Facilitering: Een positieve invloed op de regionale vrijetijdseconomie (recreatie en toerisme).
  • Gezondheid: Een positieve invloed op de sportparticipatie en daarmee de gezondheid van de (lokale) bevolking.

Wat: ATB Route Marum
Info: https://www.atbmarum.nl/ of info@atbmarum.nl

Start2Bike: www.start2bike.nl