De kop is eraf voor De Kop Breed

Roderwolde Glasvezel-3

Roderwolde GlasvezelRoderwolde Glasvezel-2Plaatsing buurtcentrale Roderwolde symbool voor aftrap aanleg glasvezel buitengebied

NOORDENVELD – Als het een beetje meezit is de eerste aansluiting op het glasvezelnetwerk in het ‘Kop Breed-gebied’ in januari een feit. Afgelopen donderdag plugde Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe, de stekker in het stopcontact bij de ‘buurtcentrale’ die donderdag in Roderwolde geplaatst werd. Met de plaatsing van het Point of Presence (POP) is de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van De Kop Breed officieel van start gegaan. Tot groot genoegen van de massaal toegestroomde buurtbewoners en schoolkinderen van Roderwolde. Binnenkort kunnen ook zij lekker snel internetten. Harry de Wit, bestuurslid van het Kop Breed- initiatief verwacht dat de eerste aansluiting plaatsvindt in januari. “Ze beginnen bij Camping Pool in Sandeburen. De kabel komt van de andere kant van de A7”, weet De Wit te vertellen.

Of op ‘zijn eigen’ industrieterrein Noordhoek en de het bedrijventerrein de Westerd in Peize ook glasvezel wordt aangelegd is nog maar de vraag. Aanvankelijk waren nagenoeg alle ondernemers op de beide bedrijventerreinen enthousiast. Maar liefst 90 procent wilde graag een aansluiting op het glasvezelnetwerk maar toen het puntje bij het paaltje kwam bleef daar nog maar een schamele 20 procent van over. Onbegrijpelijk, noemt De Wit het. “Ik heb het al eerder gezegd, glasvezel is zo belangrijk voor de toekomst. Mensen denken niet na over de gevolgen. Snel internet is onderdeel van deze tijd en bovendien raken andere mogelijkheden een keer aan hun eind. Neem alleen al de beveiliging van het hele terrein hier. Dat loopt straks via glasvezel. Als je het dan nog eens een keer moet aanleggen, kun je het dubbele betalen”, weet de ondernemer die op dit moment gesprekken voert met de ondernemersclub OCN over de situatie in de Noordhoek en de Westerd. “Ik heb goede hoop. Tot vrijdag kunnen ondernemers zich nog bij mij aanmelden.”

Door een balspelletje te spelen werden de kinderen van basisschool Het Palet in Roderwolde zich bewust van het trage kopernetwerk dat er nu ligt. Als symbool voor het snelle internet van straks ontvingen Het Palet en basisschool De Flint in Nietap een tablet van Dorpsbelangen Roderwolde en De Kop Breed. Na afloop werd er uiteraard nog even lekker getoast door belangstellenden, afgevaardigden van de gemeente Noordenveld en provincie Drenthe, Rabobank, aannemer en providers en de nieuwe directeur –bestuurder van stichting Breedbandplatform Drenthe, Erica van Lente in Café Het Rode Hert. Roderwolde en omgeving worden als eerste buitengebied van Drenthe aangesloten op een hoogwaardig glasvezelnetwerk door Van Gelder Telecom. Het streven is dat eind mei 2016 het netwerk volledig in gebruik is. Dan beschikken Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Oosteinde, Nietap, Meerweg, Peizermade, Peizerwold en, heel misschien, de Noordhoek en de Westerd ook over een digitale snelweg.