De Krant in gesprek zanger Jan Keizer: ‘We komen immers niet elke week naar Leek’

LEEK – Paniek om zanger Jan Keizer. De zanger zou ernstig ziek zijn, talloze optredens hebben geannuleerd en nooit meer op de bühne staan. En dus zou ook het optreden van Keizer, samen met Anny Schilder, op 12 november in de Rodenburghal in Leek niet doorgaan. Of wel? De Krant sprak een van de meest succesvolle zangers van ons land. ‘Natuurlijk treden we op in Leek. Mensen die van een avond vol nostalgie houden, moeten zeker komen. Tenslotte komen we niet elke week naar Leek.’
Jan, lig je in bed? Ben je ernstig ziek en kom je nu wel of niet naar Leek?
‘ Ziek? Welnee. Ik zal je vertellen wat er aan de hand is. Mijn prostaat is verwijderd. Daarna heb ik twee optredens afgezegd. En niet eens vanwege die operatie, maar vanwege mijn stem. De ingreep deed emotioneel meer met me dan ik verwacht had, en ik raakte plots mijn stem kwijt. Het annuleren van optredens vind ik verschrikkelijk. Ik wil geen mensen teleurstellen. Drie weken na de operatie trad ik op zaterdag op in Heerhugowaard en op zondag in Oostende. Ik voel me ondertussen alweer een heel flinke Jan.’

Goed nieuws dus. Kom je alleen met Anny naar Leek?
‘Nee. We worden in Leek begeleid door de band Part 1. Zij speelden al met de beste zangers en zangeressen van Nederland. We komen als Jan en Anny, niet als BZN hè. Anders krijgen we daar weer gedoe over. Maar goed, ik heb veertig jaar in BZN gezongen. We hebben meer dan vijftig hits in de Top 40 gehad. Het merendeel van die liedjes heb ik bovendien zelf geschreven. Ik ben onlosmakelijk verbonden aan BZN en we zullen ook zeker de hits brengen in Leek.’

Weet je eigenlijk wel waar Leek ligt?
‘Uiteraard. Rijd je van Groningen naar Marum, dan kom je onderweg Leek tegen. Voor de BZN-tijd was ik drummer in een band die vooral rockmuziek maakte. In Friesland en Groningen waren we destijds erg populair. De weg Groningen – Marum heb ik ontelbare keren gereden. Die rocktijd, die koester ik trouwens. Het was heerlijk om je helemaal uit te leven op drums.’

Je bent inmiddels 67 jaar, waarom zit je niet gewoon heerlijk achter de geraniums of in een warm land?
‘Dat hoor ik vaker. Muziek is mijn leven. Ik ben er elke dag mee bezig. Ooit was ik talentvol voetballer. Mijn vader was woedend toen ik voor de muziek koos. Behalve zelf zingen, schrijf ik liedjes voor anderen. Voor Wolter Kroes bijvoorbeeld. Leuk om te doen. Nee, ik treed gewoon zo vaak mogelijk op. Als ik voor mezelf een limiet in moet stellen, stop ik er mee. Ik zing, speel gitaar of kruip achter de piano. Elke dag weer. Muziek is mijn lust en mijn leven.’

Is Anny een beetje in vorm?
‘Haha. Anny is altijd in vorm. Ik heb acht jaar met haar in BZN gezeten. Mon Amour was onze eerste hit. Met Carola Smit heb ik het daarna nog 23 jaar volgehouden. Anny en ik lopen de deur niet bij elkaar plat. Nooit gedaan ook. We hebben samen heel de wereld gezien, en weten wat we aan elkaar hebben. En nee, ik ben niet met Anny getrouwd. Ooit beviel Anny van een baby en kreeg ik bloemen. Er waren inderdaad heel veel mensen die dachten dat ze mijn vrouw was.’
Tenslotte, kun je iets vertellen over wat we in Leek gaan zien en horen?
‘Een geweldige band en de bekende hits. Een avond nostalgie. Een avond meezingen en gezelligheid. Waar we mee beginnen? Met Le Legionnaire. Wat volgt zijn de bekende meezingers. En nogmaals; we komen niet elke week in Leek. Ik reken dus op een volle zaal.’

(zie voor meer informatie: www.sikkocazemier.nl)