De laatste van…Hennie Buiter

buiter hennie

Het was vaste prik. Dat Hennie Buiter- vrouw van Jan en kunstenares- op woensdagmiddag een schilderij overhandigde aan de winnaar van de kortebaan van een jaar eerder. Aan die traditie, die elf jaar duurde, komt volgende week woensdag een einde. Dan namelijk reikt Hennie voor het laatst een door haar geproduceerd en kleurrijk schilderij uit. ‘Met het schilderij dat ik volgende week uitreik, ben ik nog bezig’, zegt Hennie bijna verontschuldigend. ‘Het is zoals je weet druk bij Buiter Roden. Maar geen zorgen hoor, het komt helemaal goed’, lacht ze. Het idee om de winnaar van de kortebaan een schilderij van Hennie te geven, kwam eigenlijk uit de koker van man echtgenoot Jan en Piet de Boer. ‘En ik heb het altijd met veel plezier gedaan. En bovendien werd het altijd gewaardeerd. Daar gaat het natuurlijk vooral om. Weet je, ik ben nu al bijna elke avond bezig. Ik moet vanwege drukte gewoon wat dingen afstoten. Wie weet is er iemand anders die het over kan nemen’, zegt Hennie, die één ding niet erg vindt. ‘Dat is het in het middelpunt van de belangstelling staan. Stond ik daar, midden op de baan met al die mensen er om heen. Ik vond dat altijd eng. Ik ben niet zo van de voorgrond. Het liefst had ik al die jaren gewoon het schilderij gemaakt en het door iemand anders laten geven. Had ik ook prima gevonden’, aldus de (te) bescheiden Hennie.