‘De lijntjes zijn kort. De patiënt is snel op de juiste plek’

|
| Foto: |
actueel

Medisch Centrum Peize: een sterk staaltje gezondheidszorg in het hopdorp

PEIZE – Absoluut uniek voor een dorp met krap 5000 inwoners, een heus medisch centrum. Een locatie waar twee huisartsenpraktijken, een apotheek én een fysiotherapeut gevestigd zijn, Peize heeft het. Patiënten kunnen er terecht voor een huisartsbezoekje, een kleine operatie, begeleiding voor chronische ziekten, een doosje pillen én een behandeling door de fysio. Medisch Centrum Peize aan de Zuster Kleveringastraat is ruim, dynamisch en groen.

Waar vroeger –niet eens zo heel lang geleden- de plasjes werden onderzocht in dezelfde de kamer als de koffie genuttigd werd, hoe anders is dat nu. Het nieuwe medisch centrum in Peize beschikt zelfs over een eigen onderzoekslab. Een strakke, modern ingerichte ruimte. Net als de spreekruimtes, behandelkamers, de inpandige apotheek en de entree. Ruim, fris en groen. Wandvullende groene afbeeldingen van uitvergroot hop, een eerbetoon aan het speciale Peizer hopbel-biertje. “Toepasselijk, of niet dan?”, begint huisarts Bart Swierstra. “En we zitten hier in de Hoprank, of Esrank eigenlijk, maar dat hoort bij de Hoprank.” Swierstra is in zijn nopjes met de nieuwe huisvesting van zijn praktijk die hij tot voor kort vanaf 1982 vanuit zijn woonhuis runde. Alleen al de vijf assistentes zijn niet meer weg te denken voor de huisarts. Zelf had hij er één. Was die ziek, had Swierstra een probleem. Werd de telefoon niet opgenomen. Maar het meest fijne van alles is voor hem de samenwerking. “Met een solopraktijk moet je je overal druk over maken. Nu kunnen we de taken verdelen.” Ook iets dat Tiny Lammers van Huisartsenpraktijk Lammers-Luehof beaamt. Zo’n tien jaar lang was de praktijk gevestigd in een omgebouwd woonhuis, naast de Esrank. “De uitgaven doen we gezamenlijk, de inkomsten individueel. Dat werkt goed. Bovendien zijn de lijntjes kort. We kunnen snel schakelen. En natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Want samenwerken is ook even wennen. Het kost tijd om echt op elkaar ingespeeld te raken. We streven continu naar verbetering.”

Het idee om met verschillende partners zorg onderéén dak te bieden, ontstond jaren geleden. Ruimtegebrek was de voornaamste drijfveer van beide huisartsen. “Doordat wij als huisarts er in de loop der jaren steeds meer taken hebben bijgekregen, werd ruimte al snel een probleem. Zo begeleidt de praktijkondersteuner Janke Kamps diabetespatiënten en doet de controles voor mensen met hart- en vaat ziekten. En is ze er voor patiënten met COPD, een longziekte. Zij heeft haar eigen praktijkruimte nodig. Dat geldt ook voor kleine operaties die de huisarts uitvoert. Wat dat zijn? Het weghalen van cysten en moedervlekken of het aanbrengen van een spiraaltje bijvoorbeeld. Dat doen we allemaal zelf in een speciaal daarvoor ingerichte kamer.”

In 2009 voerden Swierstra en Lammers-Luehof samen met alle partijen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg in het dorp de eerste ‘verkenningsgesprekken’. “Na verloop van tijd vielen er steeds meer af. De meesten haakten af om de kosten. Dat had ook te maken met de conjunctuur van dat moment. We stonden aan het begin van de financiële crisis. Zo kon de sportschool niet mee, zij zagen hun ledenaantal afnemen”, weet Swierstra die het pand -waar voorheen Stichting WIN zat- samen met de andere huisartsenpraktijk en de fysiotherapeut huurt van Woonborg.

De beide praktijken die respectievelijk zo’n 2300 en ruim 2600 patiënten hebben, bedienen samen heel Peize van zorg. De reacties van de meeste patiënten zijn positief, vertelt Lammers. “Vooral het gemak van alles onder één dak vinden mensen prettig. Na het huisartsbezoek kunnen ze meteen even doorlopen naar de apotheek om het recept te halen. Niet met een ouderwets briefje, nee, alles gaat hier paperless. Als de patiënt zich meldt aan de balie van de apotheek, staat de voorgeschreven medicatie al in de computer.” Ook handig: de apotheek heeft ruim 700 verschillende medicijnen op voorraad, weet Wilma Heesen van Apotheek Medisch Centrum Peize te vertellen. “Eigenlijk alle gangbare medicatie voor chronische ziekten hebben we in huis. Zo hoeft de patiënt nooit te wachten. En mochten we iets onverhoopt toch niet hebben, halen we het dezelfde dag nog op bij onze hoofdvestiging in Paterswolde”, vertelt Heesen van de apotheek die zich steeds meer bezighoudt met zorginhoudelijke taken. Medicijngesprekken met patiënten bijvoorbeeld. “Iedere donderdagochtend houden we een inloopspreekuur. Waar mensen zoal mee komen? Vragen over bijwerkingen bijvoorbeeld. Of ze willen weten of bepaalde medicijnen wel goed samengaan.” Extra kosten voor dat soort gesprekken zijn er niet voor de patiënt, benadrukt Heesen. “Het is echt een extra service.” En behalve voor medicatie kunnen mensen ook voor huidverzorgingsproducten, een doosje pleisters of een pot vitaminepillen bij de apotheek terecht. “We verkopen veel bijproducten omdat we hier geen drogist in het dorp hebben. Een hoge servicegraad, dat is wat we mensen willen bieden. Dat doen we ook met themamaanden. Deze maand staat in het teken van eczeem. Patiënten kunnen dan allerlei verschillende crèmes uitproberen. En afgelopen maand noemden we de ‘cholesterolmaand’. Kon iedereen even binnenlopen om het cholesterol te laten prikken. Is dat te hoog, kunnen we er meteen op anticiperen, dát is de kracht.”

Ook fysiotherapeut Rutger Beuzenberg is erg content met zijn keuze voor het Medisch Centrum. Hij had al een praktijk in Groningen en nu dus ook in Peize. Vanaf de opening op 18 januari, runt zijn fysiotherapiepraktijk op de eerste verdieping. “De korte lijntjes werken goed. Twijfelen we over de behandeling van een klacht, bespreken we dat nog dezelfde dag met de huisarts. Omdat we veel werken met echografie –beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven- zijn we beter in staat om een preciezere diagnose te stellen. Vooral bij schouderproblematiek, dat vaak vrij complex is, is echografie een perfecte en betrouwbare methode. Aan de hand van deze beelden overleggen we samen met de huisarts of we moeten doorverwijzen of niet. Zo is de patiënt snel op de juiste plek en is de behandeltijd korter.” Naast fysiotherapie begeleidt Beuzenberg diabeten of mensen met gewichtsproblemen bij het sporten. “Dat gebeurt door een opgeleide diëtist. Met een speciaal bewegingsprogramma begeleidt zij mensen in een apart sportzaaltje binnen de praktijk. Door het één op één contact, persoonlijke begeleiding en voedingsadviezen boeken we goede resultaten.” Een sterk staaltje gezondheidszorg in het hopdorp.

|

UIT DE KRANT

Lees ook