De Lus van Roden, een criterium met een rijke historie

Roden lus van roden dames-2

RODEN – In het weekend van 14 juli wordt de 48e Lus van Roden gereden. Een criterium met een rijke historie en vele roemruchte winnaars, met een grote aantrekkingskracht vanuit het hele land. Veel renners uit de Randstad en het Oosten van het land komen speciaal naar het Noorden om de Lus van Roden te rijden. Overigens zorgt Vereniging voor Volksvermaken er voor dat Roden het hele weekend in het teken van de fiets, vermaak en topsport is.

Ploegentijdrit
Op zaterdag 14 juli om 17:00 uur wordt er een juniorenkoers over 65 km verreden voor de categorie ‘ het aanstormend talent’,  met lokaal Rodens talent, Adne Koster aan de start. Later op de avond zijn de elite/beloften en professionals B aan de beurt. Tussen deze beide wedstrijdcategorieën vindt er een ploegentijdrit plaats, waar wielerclubs uit de regio het tegen elkaar opneemt. De ploegen rijden twee ronden en de ploeg die de snelste tijd rijdt is winnaar. Van de vier renners wordt er van de eerste drie tijd gemeten. De renners vinden het dan ook prachtig om op het Lus-parcours te mogen fietsen en uiteraard is er een spannende strijd waarin de teams niet voor elkaar onder wilden doen.”

Knight Ride
Na afloop van de wedstrijd voor de elite renners start de Knight Ride, een nachtelijk rit op de ATB in de omgeving van Roden. Bijzondere locaties worden aangedaan, plekken waar ATB-ers normaal niet komen en al helemaal niet op dit bijzondere tijdstip. De route leidt de deelnemers onder andere drie keer door een van de horeca gelegenheden in het centrum van het dorp. Daarnaast komen ze over, door de gemeente Noordenveld, nieuw aangelegde MTB parcours/fietscrossbaan, door een wasstraat en ook een winkel.

ATB tocht voor de jeugd
In de ochtend van 15 juli is de jeugd op de MTB aan de beurt. In samenwerking met de Noordelijke ATB Vereniging wordt de jeugd een uitdagend parcours aangeboden. In de weken voorafgaande hebben de kinderen van de lagere school en uit Roden kennis gemaakt met het ATB-en. In samenwerking met de sportcoaches van de gemeente Noordenveld en de Noordelijke ATB Vereniging zijn er een aantal trainingen aangeboden en deze trainingen worden afgesloten met de tocht op de zondag 15 juli. De verwachting is dat er ruim 100 deelnemers aan de start staan. De deelnemers zullen op basis van leeftijd en ervaring worden ingedeeld en onder begeleiding van trainers van de Noordelijke ATB Vereniging de tocht rijden. De start is zondagochtend om 9.30 uur vanaf het evenemententerrein en is geheel gratis. Voor de kleinere broertjes en zusjes van de deelnemers is er onder andere een springkussen, zodat zij zich ook kunnen vermaken.

Vereniging voor Volksvermaken Roden wil op deze manier van de Lus van Roden een evenement maken waar het publiek tijdens het hele weekend van kan genieten.

Maar, de belangrijkste wedstrijd is en blijft natuurlijk de Lus van Roden zelf. Spanning, sensatie en strijd om de felbegeerde premies en dat maar liefst 100 kilometer lang. Gaat het local hero Patrick van der Duin wederom lukken om te winnen en wordt daarmee de 48e winnaar van de Lus van Roden? U kunt dit op zaterdag 14 juli zelf zien en geniet dan meteen van alle andere activiteiten in het centrum van Roden.

De Vereniging voor Volksvermaken Roden is dan ook trots op de organisatie van deze 48ste Lus van Roden, waar weer met veel vrijwilligers een mooi wielerevenement wordt neergezet. Als het weer ook nog een beetje meewerkt, wordt het aankomend weekend ouderwets gezellig! De start en finish is voor Hotel Eetcafé Zalencentrum Onder de Linden aan de Brink en zoals alle evenementen die de Vereniging voor Volksvermaken organiseert, is de toegang gratis, dankzij de vele sponsoren.