De mondkap weer van stal, coronapas uitgebreid

Rotterdam, 2 april 2018Hugo de Jonge, vice-premier en minister van VWS FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

REGIO – Vanavond kondigt het demissionair kabinet in een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aan. Reden voor het aantrekken van de teugels is dat er nu ongeveer 1200 mensen met corona in het ziekenhuis liggen. Wat kunnen we verwachten? Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder ander andere sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.

Een QR-code voor op het werk en het onderwijs komt er vooralsnog niet, daarvoor is een wetswijziging nodig. Mondkapjes moeten weer op in publieke ruimtes als gemeentehuizen en bibliotheken. Of ze ook in supermarkten en andere winkels verplicht worden is nog niet duidelijk. Ook moeten mensen die werken in contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten) de kap weer op.

Ook was er spraken van een zogenaamde 2G-regel, waarbij alleen nog gevaccineerden en genezen corona-patiënten een QR-code kunnen krijgen en een negatieve test niet meer voldoende is. Deze maatregel zou nu nog niet aan de orde zijn maar helemaal van tafel is het ook niet. Vanavond dus de ins en outs om 19:00 uur.