De Ongenode Gast houdt wel van de feestjes van de flamboyante Geert Pruiksma


LEEK – Een druilerige woensdagmiddag doet geen recht aan de feestelijke bijeenkomst dit vandaag in Museum Nienoord staat gepland. Het jubileumboek wordt hier – te midden van prachtige koetsen en een eveneens prachtig gezelschap – gepresenteerd. Dat gebeurt natuurlijk met alle égards. Laat dat maar aan de flamboyante museumdirecteur Geert Pruiksma over. Het beloofde dus op voorhand een bijzondere middag te worden. De Ongenode Gast was erbij.

Het regent lichtjes. Desondanks is het allerminst een straf om over Landgoed Nienoord te struinen. Op dus naar de boekpresentatie. Op de heenweg treffen we Frans Hofstede, vrijwilliger bij het museum. Hij is betrokken geraakt bij het museum, ondanks dat hij eigenlijk geen achtergrond met koetsen heeft. ‘Er was een oproep voor vrijwilligers en toen heb ik me aangemeld. Ik sta voornamelijk achter de kassa.’ Als vrijwilliger is hij natuurlijk uitgenodigd voor deze presentatie. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Binnen wordt eenieder ontvangen met lekker hapjes. Verzorgd door de mensen van De Zijlen. Daar zegt de Ongenode Gast geen nee tegen. Al gauw spot hij een aantal bekenden. Tanja Haseloop is er en ook Siebrand Homan mag niet ontbreken. Het wemelt werkelijk van de mensen. En ook de pers is in grote getalen aanwezig. Jur Engels loopt rond met een camera. Hij maakt foto’s voor op de site van het museum. Ze weten hem voor dergelijke klusjes toch altijd weer te strikken.

Gehuld in een fraai pak, zien we Lucas Iking. Hij is chef ondersteunende dienst van het Koninklijk Huis. Hoog bezoek dus. Hij werkt in de stallen van het Koninklijk Huis en heeft ook verstand van zadels. Dat u het even weet. Ook stalmeester Bert Wassenaar is er. Uiteraard lopen we Jan Zijlstra tegen het lijf. Hij is al jaren conservator en derhalve verantwoordelijk voor de inrichting van de jubileumtentoonstelling. Dat hij ziek is mag vandaag de pret niet drukken. Immers, een presentatie als deze is uniek.

Het wachten is op minister Bruno Bruins. De minister van Medische Zorg en Sport is als eregast uitgenodigd vandaag. De reden? Zijn vader – de heer Dies Bruins – behoort tot de oprichters van het museum, dit jaar dus zestig jaar geleden. Minister Bruins bracht als jongetje vele dagen door op Landgoed Nienoord en herinnert zich dat tot op de dag van gisteren. Terwijl er nog op Zijne Excellentie wordt gewacht, spot de Ongenode Gast ook Pauline Broekema. De oud-journaliste van de NOS is een goede bekende van directeur Pruiksma. Daarnaast is zij één van de vele schrijvers die een bijdrage hebben geleverd aan het boek. Ook Jean Pierre Rawie – de vermaarde dichter – leverde zijn bijdrage en is aanwezig.
Wanneer minister Bruins dan eindelijk ‘in the building’ is, kan Pruiksma beginnen aan zijn openingswoord. Dat doet hij geheel in eigen stijl, vol enthousiasme en humor. Het begint met een opsomming aan ‘koetsfeitjes’. Vervolgens geeft hij een aantal tipjes van de sluier over mooie anekdotes in het boek. ‘Er is nu al genoeg materiaal om een tweede deel te maken’, glundert hij. Even later zet Pruiksma het ‘lang zal hij leven’ in voor de heer Kuiper. De 92-jarige is namelijk de oudste koetsier en stalhouder van Nederland.

Vervolgens bedankt Pruiksma eenieder die een bijdrage heeft geleverd aan dit fraaie jubileumboek. ‘Dankzij jullie is bewegingsloos materiaal door verhalen tot leven gebracht’, zegt hij. Vervolgens is het woord aan minister Bruins. ‘Ik heb er al vaak profijt van gehad dat ik de zoon van Dies Bruins ben, maar dit is wel heel bijzonder’, begint hij. ‘Het doet mij veel plezier om terug te zijn.’ Minister Bruins noemt in zijn betoog ook nog even Kenneth, op Nienoord beter bekend als ‘Ken’. Hij is de leider van het ambachtenproject op Nienoord. Met jongeren die moeilijk aan de bak komen, restaureert hij koetsen. Dat doet hij – de Ongenode Gast heeft het van dichtbij mogen meemaken – met verve. Het is dan ook niet meer dan terecht dat zijn rol in het geheel wordt uitgelicht door de minister. Het moet een hele eer zijn.
Als alle woorden zijn gezegd en alle foto’s zijn geknipt (het was een waar mediacircus) begint het informele gedeelte. Tijd voor een kop koffie of wat sterkers. De Ongenode Gast haakt af. Door de Leekster regen wandelt hij het landgoed af. In zijn hoofd gonzen de vele anekdotes nog na.

Wat: presentatie jubileumboek Museum Nienoord
Wanneer: woensdag 6 maart
Hoe laat: 13:30 uur