De Ongenode Gast mengt zich tussen de Nieuwe Nederlanders

RODEN – Maar liefst vijftien statushouders uit de gemeente Noordenveld ontvingen afgelopen week hun VIP-certificaat. Het VIP project (Vluchtelingen Investeren en Participeren) moet vluchtelingen helpen om succesvol te participeren in de samenleving. De Ongenode Gast nam een kijkje bij deze vrolijke uitreiking en zag met eigen ogen hoe deze ‘Nieuwe Nederlanders’ volop dromen hebben.

Het is druk in de raadszaal. Alex Wekema staat nog een babbeltje te maken en zowel taalcoaches als deelnemers aan het VIP project druppelen binnen. Ook wethouder Jeroen Westendorp is er natuurlijk. De immer vrolijke wethouder heeft er ook vandaag weer ouderwets zin in. Nog voor men in de raadszaal bezig gaat met de uitreiking van de certificaten, wordt de bordesfoto gemaakt. ‘De tolk is er nog niet, dus dan doen we dit maar eerst’, klinkt het. Een goed idee.

Als even later tolk Kesete Ghebrezghi gearriveerd is, kan de ‘ceremonie’ beginnen. Tatiana Ockeloen (teamleider arbeidsparticipatie) heet eenieder welkom. ‘Het is een feestelijke ochtend’, zo concludeert zij. ‘We zijn hier vandaag voor jullie.’ Vervolgens bedankt ze alle vrijwilligers, die de deelnemers van het VIP project geheel belangeloos hebben bijgestaan. Onder hen bijvoorbeeld Anton Schmidt, die er duidelijk veel plezier aan beleefd.

In totaal worden er vijftien certificaten uitgereikt vandaag. Eigenlijk zouden dat er zestien moeten zijn, maar één dan de deelnemers is verhinderd. Alvorens iedereen het certificaat ontvangt uit handen van de wethouder, verzorgt eenieder een korte presentatie. Maar eerst Mamadou Congo spreekt de aanwezigen nog even toe. Hij zegt trots te zijn op de deelnemers. ‘Jullie wilden investeren, jullie wilden leren. En dat is het belangrijkst.’

En dan het moment waarvoor iedereen vandaag gekomen is. Het uitreiken van de certificaten. Allereerst is daar Daniël, die eenieder hartelijk bedankt voor het helpen. Zelf deed hij ervaring op bij de Roder Boekenmarkt. De 27-jarige, afkomstig uit Eritrea, wil graag automonteur worden. Dromen zijn er genoeg deze ochtend. Wat te denken van Azib die kapper wil worden, Abeda die getrouwd is met Abraham en in de ouderenzorg wil. Van serveersters tot aan loodgieters en van studeren tot aan het halen van de inburgeringscursus: eenieder is op zijn eigen manier druk bezig. Selam wil bijvoorbeeld in een winkel werken.

Razet heeft voor de presentatie zelfs schilderijen gemaakt. Ze is creatief bezig en wil kapper worden. Westendorp wenst haar daar succes mee en merkt op dat ze aan hem geen hele goede klant zou hebben. Ondertussen spreekt hij zijn grote bewondering uit richting de statushouders. ‘Nederlands is een hele moeilijke taal’, zegt hij. ‘Maar het is ontzettend belangrijk om de taal machtig te worden.’ Het uiteindelijk doel, zo onderstreept hij, is het vinden van een baan. ‘Dat kan alleen wanneer je goed Nederlands spreekt.’

Als allerlaatste is daar Johannes uit Veenhuizen. Hij deed ervaring op bij het zwembad in Veenhuizen en zegt goed te zijn in lezen, sport en samenwerken. Zijn zoon voetbalt bij de plaatselijke voetbalvereniging en Johannes is zichtbaar trots op zijn mannetje, die voetbalt met nummer 7. Het is een mooie afsluiting van deze vrolijke bijeenkomst.

‘Jullie gaan nu op zoek naar een baan, maar werk zoeken is soms lastig’, geeft Westendorp aan. ‘Dat komt ook omdat wij, Nederlanders, niet altijd makkelijk zijn met procedures, formulieren en processen. Ik hoop niet dat dit jullie stopt in jullie ambitie. Hou vol en ga door met wat je aan het doen bent’, is zijn devies.

Tatiana Ockeloen kan alleen maar trots zijn op de vijftien aanwezigen. ‘Jullie hebben veel geleerd en daar kan ik alleen maar ontzettend blij mee zijn.’ En zo is het.

Wat: uitreiking VIP-certificaten Noordenveld
Wanneer: woensdag 13 februari
Hoe laat: 9:45 uur