De Ongenode Gast met de raad mee op oriënteringstocht

Ongenode Gast

RODEN – De gemeenteraad en het college van Noordenveld trok afgelopen vrijdag het Noordenveldse land in. In het kader van het themajaar ‘Kleine Kernen’ werd er een oriënteringsrit uitgezet, waardoor de heren en dames politici een beter beeld zouden krijgen van wat er speelt in de kleinere dorpen van de gemeente. De Ongenode Gast sloot aan.

In de hal van het gemeentehuis staan zo’n twintig deelnemers al te trappelen. Allen zijn zij ingedeeld in teams, die worden voorzien van een tas met flesjes water, Marsen en appels. We zien onder andere Robert Meijer (druk bellend), Free Hoving, Kirsten Ipema, Alex Wekema, Jeroen Kruims, Richard Veurman, Jos Darwinkel, Frederik van Lookeren Campagne, Rikus Koopman en Femke Knoop. Een mooie opkomst voor een vrijdagmiddag. Raadslid Nanda Emmens neemt namens de organisatie het woord. De bedoeling is dat de raadsleden straks in team de gemeente in duiken. In ieder klein dorp moeten zij een foto nemen van óf een hoogtepunt óf een knelpunt. Die foto’s worden in een app gegooid met een korte begeleidende tekst. Tussen neus en lippen door laat Nanda weten dat men zich onderweg keurig aan de snelheidslimiet dient te houden. ‘Gaat de wedstrijd niet op tijd dan?’, vraagt Rikus zich hardop af. De toon is gezet.

De Ongenode Gast is ingedeeld in groep 1. Het moge niet verwonderlijk zijn dat ook burgemeester Klaas Smid in de eerste groep zit. Hendrik Smeenge is de chauffeur en Menne Kamminga navigeert.  Op naar het eerste dorp: Altena!

Dat is althans de bedoeling. Eenmaal aangekomen bij de stoplichten aan het Oosteind, blijkt het muurvast te staan richting Peize. ‘Dat gaat hem niet worden’, concludeert Smid. ‘Misschien kunnen we eerst beter rechtdoor naar Roderwolde.’ Chauffeur Smeenge lijkt door de onvoorziene hinder een beetje van zijn apropos en heeft niet door dat het stoplicht voor hem allang op rood staat. Hierdoor moet hij een fractie van een seconde bovenop de rem trappen. Het had niet veel gescheeld of de oriënteringsrit van groep 1 eindigde nog voor we Roden goed en wel uit waren.

We beginnen in Roderwolde, alwaar het Rode Hert op de foto gezet wordt. ‘Het terras zit hier met mooi weer altijd vol’, weet de Rowolmer burgemeester. Even later doen we Leutingewolde aan, het dorp van Kamminga. Hij vertelt over het zogenaamde ‘Polenhotel’. Dat wordt momenteel flink opgeknapt. ‘De jongens die daar zitten zijn niet verkeerd, maar wel bijzonder’, stelt het ChristenUnie-raadslid. Na een tussenstop in Sandebuur en Foxwolde, wacht Nietap. OBS de Flint wordt gefotografeerd. ‘De school is belangrijk voor de leefbaarheid in het dorp, maar is ook toe aan een nieuw gebouw’, is de gezamenlijke conclusie. Om niet alleen de sfeer, maar ook de lokale lekkernij te proeven, wordt halt gehouden bij Cafetaria de Schans. Even een overheerlijk softijsje halen. Chauffeur Smeenge ziet er geen kwaad in om de auto even op een ‘niet parkeren’-plek te zetten. ‘We zijn zo weer weg’, bromt hij. Toch wordt hij tien minuten later vriendelijk doch dringend verzocht zijn auto weg te halen. Op dat moment zijn de ijsjes gelukkig al verorberd.

Na tussenstops in Terheijl en Roderesch, wacht Een. Daar wordt de school gefotografeerd. In gedachten is ook Anne Doornbos erbij, gelet op het bordje ‘Smokken en deurrieden’. Als de Ongenode Gast opmerkt dat er nogal wat onkruid op de pas opgeknapte rotonde staat, grapt Smid dat ‘deze wordt teruggegeven aan de natuur’. 

In Huis ter Heide wordt het probleem van de Koelenweg gefotografeerd, terwijl in Peest het terrein van Jan Noord wordt gezien als pluspunt. Daar vindt ieder jaar het machtige Feestpeest immers plaats. Ondanks dat Norg niet tot kleine kernen kan worden gerekend, kan Smeenge het niet laten nog even over het Oosterveld te rijden. ‘Mooi dat er nu eindelijk iets zichtbaar begint te worden’, concludeert hij.

In Langelo wordt halt gehouden voor een versnapering. Bij Café Langelo schenkt Jos de biertjes gretig in. Binnen staan de prijzen voor de bingoavond al uitgestald. Terwijl de nieuwe banken voor het terras worden geleverd, drinkt groep 1 rustig hun natje.

In Roderesch wordt het geheel afgesloten met een informatiemarkt. Niet verwonderlijk is de aanwezigheid van bijna het voltallige bestuur van buurtschap Nietap-Terheijl. Wijke Winter-Velting roept het geheel bij elkaar voor een foto voor hun kraam. Even verderop zien we Erwin Reusken bij de kraam van Langelo, terwijl Fenna Kroeze zich ophoudt bij de kraam van Westervelde en Zuidvelde. Terwijl een band met jong talent voor de muzikale omlijsting zorgt, pakt de a zijn biezen. Dit onder luid protest van Harm Holman: ‘Je bent er pas net!’