De Ongenode Gast valt met de neus in de burrito’s

RODEN – Het is een druilerige zaterdagavond. Toch klinkt vanuit de Winsinghhof vrolijke muziek. Al vroeg in de avond staat er een band te gloeien. Niet zo verwonderlijk, want wanneer de Zakenkring Roden een bijeenkomst organiseert, zorgen ze altijd voor gezelligheid. Dat is vandaag dus niet anders. Het mag dan ook geen verrassing heten dat het gezellig druk is in de foyer van de Winsinghhof. Met Mexicaans eten van La Comida, een fijne band en goed bier, komen de mensen vanzelf. Eén van hen is – hoe kan het ook anders – de Ongenode Gast. Hem wacht een gezellig druk programma vandaag. Allereerst dus de bijeenkomst van de Zakenkring, met aansluitend het Sportgala Noordenveld in De Pompstee. Gelukkig is het prima te combineren. Honderd meter wandelen, en je bent van de Winsinghhof bij de Pompstee. Ook in de eindtijd is rekening gehouden met het Sportgala. Om 20:00 uur sluit de bijeenkomst, al leert de ervaring dat de Zakenkring nog wel eens door wil gaan.

Eenmaal binnen zien we Johan Hummel, voorzitter van de Zakenkring, in gesprek met Jacob Slenema. Die laatste vervult vanavond nog een rol tijdens het Sportgala en dus heeft ook hij een volle agenda. Ook Bertjan en Jeanet Stadman zijn aanwezig. Vanuit het college zien we burgemeester Klaas Smid met een goed glas rode wijn, wethouder Alex Wekema met een biertje en bijgestaan door Peterina, wethouder Jeroen Westendorp met een frisje (moet nog speechen tijdens het Sportgala) en wethouder Henk Kosters met lege handen (reden onbekend). De Ongenode Gast raakt in gesprek met Hotze van Wijk, Tiemen Ensink en Menne Kamminga. Al snel gaat het over het Sportgala, maar ook de Noordenveldcup (waarbij Tiemen een team onder zijn hoede heeft) wordt uitvoerig besproken. Als de band met Fleetwood Mac op de proppen komt, dwalen de gedachten van Tiemen af naar een andere tijd. ‘Ik had m’n haren tot hier’, grijnst hij, terwijl hij met z’n hand aangeeft hoe lang het ongeveer was. ‘Dan kreeg ik van m’n vader twintig gulden om naar de kapper te gaan en kwam ik vervolgens thuis met bijna hetzelfde kapsel.’ De jaren 70 van de vorige eeuw herinnert ook Menne zich goed. ‘Een andere tijd’, concludeert hij, waarop hij nog even uit de doeken doet dat hij ooit een hanenkam heeft gehad. De Ongenode Gast kan alleen dromen over hoe dat eruit heeft moeten zien. Hotze verbaast zich er ondertussen over dat hij de enige van de VVD-fractie is. Meestal zijn de VVD’ers in Noordenveld wel te porren voor dergelijke bijeenkomsten. ‘Ja, ik weet eigenlijk niet waar de rest is’, zegt Hotze. Hij haalt z’n schouders op. Het is gezellig genoeg.

Terwijl de heren nog maar eens een bord vol Mexicaans eten opscheppen, kijkt de Ongenode Gast verder. Daar ziet hij André Brasse, Roy Steendam, Marco Rellum en Pieter Waning. Ook Sjors, Rika en Emiel van der Heide mogen uiteraard niet ontbreken. En wat te denken van Bert en Tina van der Veen, Ronald en Anna Oosterom, Rudie en Thonny Teerling (volgen Klaas en June Beets op), Ruth Bandringa, Jan Jansma, Bart Spandaw, Bart de Vries, Mark Kooistra, Björn Ruchti, Alex Vijfschaft, Jan Buiter, Paul-Reiné van der Wijk, Ellen Vorenkamp, Lex van Uffelen, Stephan Bulthuis….. Het duizelt de Ongenode Gast inmiddels. Het moet Frens S. zijn opgevallen, want hij biedt even later de Ongenode Gast een biertje aan. Als deze beleefd wordt geweigerd, klinkt het verbouwereerd ‘Wat is dit nou?!’. Het blijft bij een colaatje, terwijl de aanwezigen zich nog maar eens tegoed doen aan de wraps, burrito’s en andere lekkernijen van La Comida. De eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar steekt weer uitstekend in elkaar.

 

Wat: Nieuwjaarsbijeenkomst Zakenkring Roden
Wanneer: zaterdag 26 januari
Hoe laat: 18:30 uur