De Ongenode Gast viert Boomfeestdag op de Poolster

NIEUW-RODEN – Nationale Pannenkoekendag komt er weer aan. In januari hadden we de nationale Pindakaasdag. Op de eerste zaterdag van mei is het weer de Internationale dag van het naakt tuinieren en nog voor de zomer hebben we de nationale dag van de yoga. Kortom: bijna iedere dag staat tegenwoordig wel ergens voor. Zo ook afgelopen woensdag, toen de nationale – komt ie! – Boomfeestdag op het menu stond. En dat werd – je verzint het niet – nog gevierd ook. Op OBS de Poolster welteverstaan. De Ongenode Gast nam een kijkje.
 

De weergoden zijn Nieuw-Roden slecht gezind. Het is triest, druilerig weer. Op de Zevenhuisterweg staat een bescheiden file. Veel ouders brengen hun kroost vandaag naar school, in plaats van ze met de fiets te laten gaan. Wanneer er eindelijk een parkeerplek is gevonden, kan de Ongenode Gast lekker droog binnen staan. In de grote hal is het rustig. De kinderen zijn nog in het lokaal en wethouder Kirsten Ipema praat wat met het personeel. Even later wemelt het werkelijk van de kids. Binnen no-time zijn ze opgetrommeld en zitten ze – keurig achter elkaar – voor het grote scherm in de hal. Meester Bart heet de kinderen van de Poolster welkom. ‘Het is vandaag een hele bijzondere dag’, begint hij. ‘Weten jullie waarom?’. Dat weet Bram wel en hij steekt gretig zijn vinger omhoog. ‘Het is nationale boomfeestdag’, klinkt het monter. Hij heeft gelijk. En in het kader van deze heugelijke dag, is de wethouder aanwezig. De bedoeling is dat zij straks de eerste boom van een nieuw aan te leggen ‘Tiny Forest’ gaat plaatsen. In totaal zullen er in ruim 280 gemeenten met zo’n 100.000 kinderen liefst 200.000 bomen en struiken worden aangelegd. Omgerekend zo’n tachtig voetbalvelden.

Voor de kinderen zelf is het een bos om in te spelen en een bos om te ontdekken. Het idee kreeg handen en voeten dankzij Angelique, Maartje en Jeltje van de Schoolpleincommissie van de Poolster. Met hulp van Suzanne Dekker van de gemeente Noordenveld, zal er nu dus een speelbos kunnen worden gerealiseerd. Om de kinderen bewust te maken wat er nodig is om een dergelijk bos te laten groeien, leest voorleeskampioen Senna een boek voor over een kikker. Deze kikker wil graag een plant laten groeien, maar merkt dat daar nog wat bij komt kijken. ‘Bomen en planten hebben zon en water nodig’, is de conclusie.

Wanneer Senna is uitgelezen, kan het planten beginnen. Maar buiten regent het nog steeds. En dus is besloten om de kinderen binnen te houden, en wethouder Ipema naar buiten te sturen. In weer en wind, wethouder ben je altijd. Via een liveverbinding kunnen de leerlingen meekijken. Even valt de verbinding weg, maar dan komt juf Inge in beeld en kan het planten beginnen. Wethouder Ipema begint met het in de grond slaan van een nieuwe paal, die als begin van het nieuwe bos fungeert. Daarna gaat de schop in de grond en begint de noeste arbeid. Het gaat de wethouder goed af en onder toeziend oog van enkele experts, staat de boom al gauw in de grond. Wanneer de wethouder zich binnen weer bij de kinderen heeft gevoegd, vertelt meester Bart dat alle klassen een kleine boom krijgen om voor te zorgen. ‘En meneer Meek krijgt een grote’, zegt hij trots. Wanneer deze heeft beloofd goed voor de boom te zorgen, volgt een bescheiden hoogtepunt. Een recent ingestuurd liedje van de school. Op het deuntje van Vengaboys’ Boom, boom, boom, boom! wordt een Nederlandse variant opgevoerd. Dus in plaats van ‘Boom, boom, boom, boom, I want you in my room’, klinkt het ‘Boom, boom, boom, boom, het is als in een droom.’ Het is aan u om te beslissen wat u mooier vindt.. Na dit indrukwekkende schouwspel zit deze enerverende ochtend erop. De Ongenode Gast vertrekt richting kantoor. Een ervaring rijker, welteverstaan. Nationale Boomfeestdag. Dat u het weet.

Wat: Nationale Boomfeestdag
Wanneer: woensdag 15 maart
Hoe laat: 8:30 uur