De Oude School, Midwolde

Midwolde OG opening gymzaal-7

Datum: 21 mei 2015

Tijd: 10:30

MIDWOLDE – De dames van de gymclub in Midwolde zijn in hun nopjes. In opperbeste stemming zelfs. Na jarenlang te hebben gegymd in ‘hun’ clubhuis in Midwolde, kon het opeens niet meer. Dorpshuis werd restaurant en de gymzaal ging exit. En daarmee verdween het zo geliefde wekelijkse koffie- en gymnastiekmomentje van de vrouwen. Totdat Rita Boer, zelf ook lid van de club, haar huiskamer in de voormalige Jenaplan-school ter beschikking stelde als tijdelijke overbrugging. Tijdelijk, want één kamer in haar huis liet ze ondertussen ombouwen tot vaste plek om rek- en strekoefeningen te doen. Donderdag werd deze officieel door de twee Annie’s van de club geopend. De Ongenode Gast was –hoe kan het ook anders- getuige.

In de voorkamer van de verbouwde basisschool zitten Froukje Brouwer, Loes van Sloten, Annie Wieland, Geke Brouwers (voorzitter van de gymnastiekclub), Annie van Wijk, Rika Nienhuis, Sieneke Hummel en Jantje van der Es aan de koffie. Ankie Wieringa verwelkomt de Ongenode Gast en fotograaf Erik Veenstra allerhartelijkst. Even rustig een bakkie drinken met de sportieve vrouwen laat de drukke media-agenda helaas niet toe. De dames kwebbelen erop los alsof het een lieve lust is. Ze hebben alle reden voor een uitgelaten stemming. Want behalve de spiksplinternieuwe locatie, bestaat de club die alleen vrouwen als lid accepteert ook nog eens 25 jaar. “We discrimineren hier gewoon hoor”, grapt het jongste lid Froukje Brouwer. Ze zal zo ergens rond de vijftig zijn, want de voorzitter fluisterde de Ongenode Gast in het oor dat de leeftijd van de dames ergens tussen de vijftig en de tachtig jaar ligt. “We zijn een echte damesvereniging en dat moet mooi zo blijven. Nee, we doen hier niet aan bejaardengym. Het tempo zit er behoorlijk in. We willen vitaal blijven. Vitaal. Heb je dat woord opgeschreven? Vinden we heel belangrijk. Weet je wat ook zo leuk is? We hebben vijf ereleden. Vijf dames die er vanaf het allereerste begin bij waren. Dat zijn de twee Annie’s, Geke, Rika en Sieneke”, vertelt Froukje die zich ontzettend gelukkig prijst met de nieuwe locatie. Maar een beetje een dubbel gevoel heeft zij, net als de andere dames wel. In de eerste plaats zijn ze vooral erg blij en voelen zich thuis, aan de andere kant missen ze hun oude vertrouwde dorpshuis. Relativeren kunnen ze het, want: biljarten doe je in de kroeg en gymmen in de sportschool, maar toch. Zuur was het wel heel even.

Ondertussen staat Rita, die de oude school twee jaar geleden samen met haar partner aankocht, met twee scharen in haar hand voor de groep. Na een kort praatje roept ze de twee Annie’s naar voren en drukt ze ieder een schaar in de hand. Dan maken de vrouwen aanstalten naar het voormalig technieklokaal van de school, dat zich tegenover de ingang bevindt. De glimmende houten visgraatvloer is bij uitstek geschikt om gymoefeningen op te doen. Een gelukje. Onder een dikke laag oud tapijt kwam het zomaar tevoorschijn. Nadat Annie en Annie het lint hadden doorgeknipt, was de gymzaal van gymvereniging Midwolde officieel een feit.

Van omkleden was geen sprake donderdagochtend. De gymkleding bleef in de tas. De dames gingen er na de opening namelijk op uit. Dat doen ze nagenoeg altijd in één van de laatste weken van het gymjaar, maar nu, dankzij het vijfentwintigjarig jubileum, was er een extra goede reden om de bloemetjes eens even flink buiten te zetten. Nadat de dames Rita -als dank voor de redding van het wekelijkse gymuurtje op woensdagochtend- een bos bloemen hadden overhandigd, maakten zij zich op voor een tripje naar een brocantemarkt in Enumatil. Na de tierelantijntjes en hebbedingen stond ook nog het Wierdenlandmuseum in Ezinge op het programma om vervolgens rond een uurtje of vier te belanden in de kookstudio van Mark ter Maat in –nu nog – Roden. Daar leerde Mark de vrouwen hoe ze de lekkerste tapashapjes zelf een eenvoudig in elkaar kunnen flansen. Onder het genot van een lekker drankje proefden ze van elkaars heerlijkheden. ’t Is maar goed dat er volgende week weer gewoon gegymd wordt. Voor de vitaliteit én de slanke lijn.

 

Midwolde OG opening gymzaalMidwolde OG opening gymzaal-2Midwolde OG opening gymzaal-3Midwolde OG opening gymzaal-4Midwolde OG opening gymzaal-5Midwolde OG opening gymzaal-6