De Parel zet zich in voor E-Waste Race

‘Zo schattig mogelijk’ langs de deuren

NOORDENVELD – De E-Waste Race is in volle gang en dat brengt het fanatiekste in leerlingen naar boven. Negen scholen uit de gemeente Noordenveld nemen deel aan deze wedstrijd om zoveel mogelijk oude elektronica te verzamelen. Eén van die scholen is CBS de Parel uit Roden, alwaar men afgelopen uit de startblokken is geschoten. Aya, Josefien, Sanne, Lieke, Ezuldeen en juf Gerdie vertellen over de E-Waste Race.

‘Samen met acht andere scholen gaan wij de strijd aan’, zegt Josefien. ‘We zijn deze week begonnen met langs de deuren gaan. We zamelen elektronisch afval in en hebben in de klas een soort kantoor gemaakt. Hier wordt alles wat we hebben ingezameld, ingevoerd in de computer. Zo kunnen we precies zien wat we hebben.’ Juf Gerdie heeft de klas onderverdeeld in inzamelaars en managers. De ene groep gaat langs de deuren, de andere groep zorgt dat alles goed wordt ingevoerd in de computer. ‘Het is leuk om zo’n eigen kantoor te hebben in de klas’, vindt Aya.
Volgens Sanne is het afval wat zij binnenkrijgen heel divers. ‘Dat kunnen oude afstandsbedieningen zijn, maar ook kleine computers.’ Alle elektronische apparaten hebben een eigen ‘waarde’. Zo is een mobiele telefoon meer waard dan een snoertje. Ook zitten er voorwaarden aan de apparaten die wél en niet worden opgehaald. ‘We gaan niet met koelkasten sjouwen’, zegt Aya.
De groep van de Parel die nu bezig is met de E-Waste Race, is bloedfanatiek. ‘We gaan veel langs de deuren’, zegt Sanne. Daarbij proberen de leerlingen ‘zo schattig mogelijk’ over te komen. Ook vragen ze familie en vrienden om spullen in te leveren. ‘We willen dat het zich als een olievlek verspreid’, aldus juf Gerdie. Voorafgaand aan de E-Waste Race kregen de kinderen les over het belang van recyclen. ‘De afvalstoffen die in elektrische apparaten zitten, zijn erg slecht voor het milieu’, vertelt Lieke. ‘Daarom kun je die beter laten recyclen.’
Niet alleen het milieu is gebaat bij deze E-Waste Race, ook  de leerlingen zelf kunnen er een mooie prijs mee winnen. De school die het meeste elektronische afval binnenhaalt, gaat namelijk naar museum NEMO in Amsterdam.
De komende weken zal deze enthousiaste groep van De Parel zich fanatiek blijven inzetten. Tot en met 21 juni kunnen zij elektrische apparaten ophalen. Dit alles komt in een grote container in de school. ‘We hebben nu al heel veel’, zegt Josefien. ‘En we zijn nog maar een dag bezig!’.
Eenieder die thuis nog oude elektrische apparaten heeft, kan dit aandragen via de site www.ewasterace.nl. ‘Als ze daar de naam van De Parel invullen, komen wij het ophalen’, zegt Aya. Niet alleen recyclet men zo actief, ze helpen deze toppers wellicht ook aan een schoolreisje naar Amsterdam. De leerlingen hopen echter wel dat de apparaten goed zijn schoongemaakt. ‘We hadden een scheerapparaat gekregen waar nog haar in zat’, zegt Sanne met een vies gezicht. Dat is dus niet de bedoeling!