‘De schade loopt al snel in de duizenden euro’s’

brand_torensmalaan

Brand Torensmalaan ‘honderd procent zeker aangestoken’

RODEN – Van grote onrust in de Torensmalaan in Roden is geen sprake. Vorige week vatte daar ’s nachts een papiercontainer vlam met grote gevolgen. Behalve de container (en twee andere afvalbakken), sneuvelde zeven meter erfafscheiding en ontstond schade aan een bijkeuken en de gevel van een huis. Ook een konijnenhok ging in vlammen op, het konijn gelukkig niet. ‘Al met al loopt de schade in de duizenden euro’s’, zegt slachtoffer Frens Sikkema. Dinsdagmorgen maakte de politie bekend er honderd procent van overtuigd te zijn dat de brand is aangestoken.

Dat aansteken gebeurde overigens bij de buurman van Frens. Daar werd een papiercontainer in de hens gezet. De vlammen sloegen vervolgens over naar Frens’ huis. ‘Ik werd op een bepaald moment wakker van gebonk op ramen en deuren’, zegt Frens. Toen hij de deur opende stonden er twee mannen. Zij wezen Frens op de brand. ‘Je hele huis staat in brand’, riepen ze. ‘Gelukkig viel dat nog mee, maar het was wel enorm schrikken natuurlijk.’ De twee mannen hielpen met het bestrijden van de vlammen tot de brandweer arriveerde. Daarna vertrokken ze. Hoewel er opgeschaald werd naar ‘middelgrote brand’, was de vuurzee redelijk snel onder controle. Pas de volgende dag werd de omvang van de schade zichtbaar. En dat valt altijd tegen.
Hoewel er geen enorme paniek in de buurt is ontstaan, zijn een aantal zaken wel merkwaardig. Opmerkelijk. Zo werd bijvoorbeeld de ‘oude’ bibliotheek – redelijk in de buurt- in de brand gestoken en was het ook begin november vorig jaar raak. Toen brandde een grijze BMW uit. Een 6-jarig jongetje ontdekte de brand in alle vroegte. ‘De autobrand was hier ongeveer een meter of dertig vandaan. De bibliotheek is in de buurt. Dat geeft te denken. Maar paniek is er niet hoor. Helemaal niet zelfs.’ Hoewel de politie overtuigd is van brandstichting, tast de sterke arm in het duister over de dader(s). ‘Ze nemen het serieus en gaan er mee aan de slag. Er zal een Burgernet bericht uitgaan en getuigen wordt verzocht zich bij de politie te melden. De politie heeft vermoedens in welke richting het moet denken, maar meer ook niet.’ De kapotte heg, een beschadigde bijkeuken en gevel lijken Frens amper te deren. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Snuif, het trouwe konijn van de familie, de brand overleefde.