‘De vrijwilligers zijn ons grootste kapitaal’

Afbeelding
actueel

VOR bestaat 25 jaar

RODEN – De afkorting VOR (voorheen Vervoer Ouderen Roden) dekt al lang de lading niet meer. VOR staat tegenwoordig namelijk voor Vervoer voor Ouderen Noordenveld. De stichting verzorgt vervoer voor personen van 55 jaar of ouder en mensen van alle leeftijden met een beperking, al maakt die laatste groep relatief weinig gebruik van de mogelijkheden die de VOR biedt. De VOR is een begrip geworden in de afgelopen kwart eeuw. ‘En onze vrijwilligers zijn ons grootste kapitaal’, zegt voorzitter Harry Poelstra.

Liefst zeventig vrijwilligers ‘werken’ bij de VOR, doorgaans twee dagdelen per maand. ‘We krijgen geen structurele subsidie maar moeten het hebben van de lage prijzen die we hanteren, sponsoren en giften. Of legaten, want dat gebeurt ook. Het is inderdaad best knap dat we de broekriem op kunnen houden. Op dit moment hebben we drie personenbusjes in gebruik, waarvan er twee geschikt zijn voor rolstoelgebruik’, weet Poelstra.

De VOR rijdt voornamelijk binnen een straal van 35 kilometer rondom Roden en Peize, met als vertrek- of eindpunt de gemeente Noordenveld. Heel anders dus dan in bijvoorbeeld de gemeente Leek, waar niet verder dan vijftien kilometer buiten de gemeentegrens gereden mag worden. ‘Het is ook mogelijk om vanuit de gemeente naar elders in Nederland te reizen tegen een vooraf vastgestelde vergoeding. Ons vervoer gaat van ‘deur tot deur’. Dat houdt in dat mensen van huis opgehaald worden en naar de plaats van bestemming gebracht worden. Geen gesjouw naar bushaltes dus. Trouwens; ik verwacht vanwege de nieuwe dienstregeling dat wij het drukker gaan krijgen. Dat we extra ritjes krijgen van mensen thuis naar de dichtstbijzijnde bushaltes.’

De VOR is niet duur. ‘En bij ons geen ingewikkelde chipkaarten. Integendeel. Mensen kunnen een knippenkaart kopen op kantoor (in Vasalis) en anders heeft de chauffeur die wel in de bus. Kind kan de was doen. Een tien knippenkaart kost vijftien euro. Voorbeeld: van Peize naar Roden of van Roden naar Peize betalen mensen twee knippen. Dat is dus drie euro. De kosten binnen Roden en Peize zijn maar één knip. Wat verder opvallend is, is dat we al jaren geen prijsverhoging door hebben gevoerd. En dat terwijl de diesel wel steeds duurder wordt. Dat kan alleen met dank aan de middenstand. In Peize heeft de handelsvereniging de bussen geadopteerd. Zij hebben de ruimte betaald. Zou mooi zijn als dit straks in Roden ook gebeurde. We moeten binnenkort maar eens met de Zakenkring om tafel, al zijn we nu al ontzettend blij met de bedrijven die ons steunen. Maar let op hè. Het is ook goede reclame. Onze bussen zijn altijd onderweg. Je komt ze overal tegen. Voor bedrijven is het verder goed te weten dat we ANBI erkend zijn.’

Naast de ritjes naar de winkel en naar het ziekenhuis worden ook de recreatieritten steeds meer populair. ‘Dat neemt een vlucht. Voor veel mensen is de plek van bestemming het punt helemaal niet. Het gaat meer om het sociale gebeuren. Prachtig om te zien’, besluit Poelstra.
Elders in de Krant meer over het jubileum van de VOR. Informatie is in te winnen van 050-5011411 (werkdagen, tussen 9.00 uur en 12.00 uur)

UIT DE KRANT

Lees ook