De Wilper Boys: een volstrekt kansloze missie in Surhuisterveen: 4-0

image

Rood-zwarten kunnen alleen maar buigen voor magistrale Bart Cazemier

SURHUISTERVEEN – De Wilper Boys was de ploeg in vorm, Surhuisterveen kwam slecht uit de winterstop. Het beloofde veel voor de topper. Op de eerste zondag in het voorjaar stond de oranje-zwarte formatie op. De ontketende Bart Cazemier wees de weg naar het doel. De spits scoorde zelf drie keer. Na de overduidelijke 4-0 komt het kampioenschap voor de Friezen steeds dichterbij. De Wilper Boys moet een toontje lager zingen.

Op de zonovergoten De Ketting zette de thuisclub meteen de toon tegen een De Wilper Boys, dat al vroeg moest wisselen. De geblesseerde Daniel Dijkhuizen werd vervangen door Arjen van der Kaap. De rood-zwarten deinsden terug voor een aandringend en feller Surhuisterveen, dat ook kansen kreeg. Bart Cazemier bediende Jorrit Veenstra aan de zijkant. Zijn schot ging niet ver naast. Een poging van Leon van Dijk vloog net over. De Wilp kon er weinig tegenover stellen. Eenmaal uit de verdrukking werd de bal te snel naar voren gespeeld. Na ruim twintig minuten moest Rob van Echteld vissen. Een geweldige steekpass met buitenkant voet van Tobi Nijboer bereikte Bart Cazemier, die de Wilpster doelman kansloos liet met een tegendraads schot: 1-0. De Groningers waren wakker geschud, kwamen iets meer in beeld, maar konden niet echt een bres slaan in de granieten verdediging met het duo Andries Walda-Feiko Fokkinga. De beste gelegenheid in de hele wedstrijd was een afstandspoeier van laatste man Erwin Roffel, recht op de vuisten van Theo de Haan. In de rebound caramboleerde de bal naast. Trainer Martin Lobers wilde meer actie voorin en ‘oorlog in de zestien’. Maar daar was de voorste linie niet tot in staat. Marc Oldewarris is de man van de acties. Zijn kap -en draaibewegingen zagen er leuk uit, maar zette geen zoden aan de dijk. Na ruim een half uur lag nummer twee in het De Wilper doel. Een doelpunt van grote klasse. Een vrije trap werd slim genomen door Joeri Feenstra, die niet meteen de bal in de zestien pompte, maar Rob Cazemier zag vertrekken over de vleugel. Rob vindt zijn broer Bart altijd blindelings en ook nu. De perfecte voorzet viel precies op het hoofd van Bart Cazemier, die uitstekend inkopte, van rechts in de uiterste linker hoek: 2-0. De gasten konden er weinig tot niets tegen inbrengen. Op slag van rust wel een kans, na een hoekschop van Oldewarris. Roffel schoot van dichtbij hoog over.

In de tweede helft zocht De Wilp wat meer het offensief. Eindelijke viel ook een voorzet over de verdediging, voor de voeten van Oldewarris, die breed legde op Gert van der Kaap, die de bal naast krulde. Het was een zeldzaam wapenfeit van de Westerkwartierders. Bij een volgende aanval trok Wisse van Veen goed voor, kwam Arjan van der Kaap in scoringspositie, maar de aanvaller werd teruggefloten. Aan de andere kant weer de ontketende Cazemier. Alles lukte bij de spits, ook een passeerbeweging tussen twee man door. Na een half uur weer een prachtige aanname van Cazemier. Leon van Dijk werd in stelling gebracht, diens uithaal werd afgeweerd. Even later hield de beste man van het veld, Cazemier, dus, weer de controle, liet een krachtig schot los, die gepareerd kon worden. “Maak de derde nou maar, dan binnen we d’r af”, riepen Feanster supporters. En de 3-0 kwam op het bord. Wie anders dan Cazemier. De technicus reageerde razendsnel op een korte corner, nam even aan, draaide zich om en liet het projectiel in het doel ploffen: 3-0. Weer een juweel van een doelpunt. Kon De Wilper Boys dan helemaal niets uitrichten?. Ja, toch wel, één keer vanuit een standaardsituatie. Oldewarris schoot een vrije trap net langs de paal. In het slotkwartier liet Surhuisterveen zien hoe het wel moet. Cazemier stond geposteerd bij de vrije trap, maar liet het over aan Joeri Feenstra. De bal verdween loepzuiver in de uiterste hoek: 4-0. De voor Leon van Dijk ingevallen Dennis de Jong had zelfs de 5-0 op de schoen, maar strandde op keeper Rob van Echteld. Aan het eind zowaar een tegenaanval. Het illustreerde de onmacht van de De Wilp: Wytze Numan treuzelde te lang in de afwerking. Na afloop boog Martin Lobers het hoofd. “Sorry”, was zijn reactie op het zwakke optreden van zijn De Wilper Boys, waar Surhuisterveen vrees voor had. Intussen stond de technische leiding van de Achtkarspelen-elf allang klaar met een bosje bloemen. Er was geen discussie mogelijk: de bloemen waren voor Bart Cazemier. Hij leidde de weg naar het doel, het vijandige én het ultieme: het kampioenschap. De Wilper Boys moet even een stapje terugdoen.

Surhuisterveen-De Wilper Boys 4-0 (2-0); Scoreverloop: 23. Bart Cazemier 1-0, 36. Bart Cazemier 2-0, 70. Bart Cazemier 3-0, 75. Joeri Feenstra 4-0; Arbiter: J. De Groot (Sexbierum); Gele kaart: Bart Cazemier, Leon van Dijk (beiden Surhuisterveen); Toeschouwers: 140

Opstelling De Wilper Boys: Rob van Echteld, Stefan Oost, Erwin Roffel, Luuk Janssen, Wisse van Veen, Daniek Dijkhuizen (15. Arjan van der Kaap), Gert van der Kaap, Marc Oldewarris, Wytze Numan, Michael Wernet, Klaas Algra (70. Jan Bakker)