De Wilper Boys haalt nacompetitie; ook Hoogkerk krijgt promotiekans

Zondagvoetbal

REGIO – Actief speelde zich op de laatste speeldag veilig (zie verslag elders). De Wilper Boys bereikte de nacompetitie. Bizarre taferelen in de vierde klasse C. Hoogkerk was vooral bezig met de wedstrijden van MOVV en ASVB. De Hoogkerkers die nog een miniem kansje hadden op de titel, zagen beide clubs winnen. Onderin ging SVMH-Bedum niet door. De ploeg uit het dorp van Arjen Robben kreeg niet genoeg spelers op de been.

Peize sloot het seizoen in stijl af: een klinkende 5-0 overwinning op nummer laatst, SVV’04. Frank Konneman zette een zeer aanvallend elftal neer, in een 3-4-3-systeem. Peize scoorde er lustig op los. ‘Koning van de assist’ was David Kruizenga, die zelf de 2-0 maakte (penalty, nadat hij zelf werd neergelegd) en zowel de 3-0 als 4-0 voorbereidde. Niels Guchelaar, Joppe van Leeuwen, Ronald Sloots en Tom van Leijsen waren de overige goalgetters. Frank Konneman debuteerde met een zeer verdienstelijke zesde plaats en kijkt dan ook tevreden terug. “Als we minder wisselvallig waren geweest, zat er misschien een prijsje in”, was het kritieke puntje van Konneman.

Een mooi einde van het seizoen ook voor Roden, dat wel weer onder de aartsrivaal eindigde: negende. “We hebben het maximale eruit gehaald. We zijn nooit echt in de problemen geweest, maar hadden ook geen uitzicht op meer, zoals Peize”, zei scheidend trainer Wietze de Jong. Roden-Noordster ging nergens meer om. Na een gelijk opgaande eerste helft scoorde Noordster in het tweede deel na 17 seconden (!). Rolf Dussel (Tonny Hars leek te scoren, maar de keeper kon nog net redden) en Bert Roede (volley uit afgeslagen bal) draaiden de zaak om: 2-1. Er waren kansjes op meer, maar de gasten maakten de gelijkmaker (2-2), waar beide clubs wel vrede mee hadden. Roden nam afscheid van Wietze de Jong, die tevreden terugkijkt op de korte periode van twee seizoenen. “De samenwerking duurde niet lang, maar was wel goed”, sprak De Jong, die volgend seizoen terug is te vinden in de regio Assen. Harry Zwiers neemt het stokje over.

GOMOS verloor onnodig in Wijster. Harm Leerink zette de Norgers op 0-1. Ab Rutten stelde een ander elftal samen omdat enkele spelers op scherp stonden. Maar dit was niet de oorzaak van de nederlaag. Een te zachte terugspeelbal van Patrick Maris vanaf het middenveld werd dankbaar aanvaard door de thuisclub: 1-1. Vervolgens werd het 2-1 doordat een speler geheel ongedekt kon voorzetten. “Ik was in de rust niet geluimd. Ondanks dat het nergens meer om ging moet je wel je best doen. Na rust werkte GOMOS er wel voor. Al met al een wedstrijd om snel te vergeten voor de Norgers. De tegenstander in de nacompetitie is nog niet bekend. Jubbega en Veno spelen nog een beslissingswedstrijd. De winnaar komt uit tegen GOMOS, dat vorig seizoen struikelde over Veno.

Nieuw-Roden maakte gehakt van Haulerwijk: 7-0. Het was weer een ouderwetse ‘Drent-show’. Sander Drent scoorde vier keer, waaronder een onvervalste hattrick in de eerste helft. Na de pauze ging de show rustig door en vonden ook Koen van Os, Peter Woldendorp en jawel- Wilco Drent- het net. Voor Peter Woldendorp was het zijn vijftigste doelpunt voor Nieuw-Roden. “We hadden iets eerder moeten opstaan”, zei Robert Vorenholt, terugkijkend op het seizoen. Haulerwijk had weinig in de melk te brokkelen. “Nee, we spaarden ons niet voor de nacompetitie, maar zaten vanaf minuut een niet in de wedstrijd en na de 2-0 kwamen we ook niet terug tegen een Nieuw-Roden dat de drive had”, oordeelde Theo Donker van Haulerwijk, die overigens bij 4-0 een beslissingswedstrijd had moeten spelen tegen Bakkeveen. “Een extra wedstrijd zaten we niet op te wachten”. De situatie nu: twee wedstrijden tegen Mildam.

Zevenhuizen speelde een wedstrijd om des keizers baard tegen Hoogersmilde SV. Aan de Olle Streek leek Zevenhuizen op weg naar de zege. De rood-zwarten werden in het zadel geholpen bij 1-0 (eigen doelpunt), vervolgens verdubbelde Nick Uitham de score. Direct na de pauze hielp ook Marc Ballast de tegenstander een handje: 2-1. Hoogersmilde kreeg het geloof en maakte de 2-2. “Het was geen leuk seizoen. Als we op volle sterkte waren geweest dan hadden we genoeg kwaliteit om erin te blijven. Helaas speelde het randgebeuren de ploeg parten. Misschien is het wel beter zo. Er komt een goede lichting A-junioren aan.”, ziet Bram Klaassens de toekomst zonnig in de vijfde klasse.

Hoogkerk ging met 4-3 onderuit bij Gruno. Hoogkerk kwam met 1-0 achter. Heiko van den Berg nam vervolgens risico met het inbrengen van twee op scherp staande spelers (met het oog op kaarten voor de nacompetitie). Het pakte even goed uit: 1-2 en 2-3 voorsprong. (Doelpunten van Frank Volkers, Jean-Marc Balsters en Sahin Turk). Gruno had het laatste woord: 4-3. “Ik heb meer op mijn telefoon zitten kijken dan naar de wedstrijd”, bekende Van den Berg, doelend op ASVB en MOVV. Hopende op een misstap. Dit gebeurde niet. Daarom zal Hoogkerk in een tweestrijd met Muntendam moeten uitmaken wie promoveert.

SVMH-Bedum werd geschrapt. Reden: Bedum belde af, want het had niet genoeg spelers. “Belachelijk van zo’n grote club”, vond trainer Patrick van Nimwegen die daarom Engelbert-TLC bekeek. Het duel van SVMH wordt midweeks ingehaald. Door de gunstige uitslag van 5-1 van Engelbert mag SVMH met 13-0 verliezen. SVMH blijft dan ook zo goed als zeker in de vierde klasse.

“Over Bedum hoeven we niet dramatisch te doen, we hebben het zelf verkloot”, reageert Gert Slomp van TLC. “Twee doelpunten waren weggevertjes. Na de 2-1 achterstand (het TLC-doelpunt kwam op naam van Martijn Kuiper, die een penalty verzilverde) konden we niet de nodige strijd leveren.” TLC treft in de degradatiecompetitie Balkbrug, een onbekende voor Slomp. “Ik weet alleen dat er een TBS-inrichting staat. Ik weet niks van hun voetbalkwaliteiten”, zegt Slomp, die gezien de resultaten van de tegenstander geen gemakkelijk klus verwacht.

De Wilper Boys schoot met scherp tegen ODV (7-1) en bereikte daardoor ook de nacompetitie. Een 7-1 score had niemand verwacht. De pauzestand was nog 1-1. In de tweede helft kwam een herboren De Wilp uit de kleedkamers. In een mum van tijd liep de ploeg van Martin Lobers uit. De club van Auke Birza- wel bekend in de regio- werd zelfs van het veld getikt. Marc Oldewarris was met vier doelpunten weer eens trefzeker. Blauw-Geel’15 heet de opponent in de promotiestrijd, waar de ‘Plantsoen’-club van te voren van droomde. “Na de 5-0 winst op Donkerbroek heb ik de jongens gezegd dat er meer in zit. We hebben zelfs nog tweede gestaan. Na een terugval eindigden we derde.” Met als uiteindelijke resultaat: nacompetitie.