De Wilper Boys verdient alleen de schoonheidsprijs

Bakkeveen eenvoudiger en effectiever: 1-3

DE WILP – De Wilper Boys was zondag een lust voor het oog. De lichtvoetige spelers van Klaas Zijlstra combineerden er op los. Bakkeveen hanteerde een eenvoudiger speelstijl, wat veel meer effect had. De 1-3 was dan ook een logisch gevolg in deze provinciale slag – inhaalwedstrijd vanwege het 75-jarig bestaan van Wilper Boys-van behoorlijk vierde klasse-niveau.

Aanvoerder Wytze Numan, die vond dat De Wilp voetballend een van betere wedstrijden speelde,   erkende  na afloop dat het schortte aan kansen creëren. Numan vond tijdens een drinkpauze vlak voor rust (!?) dat De Wilper Boys zich ook liet afbluffen. Al met al was het een mooie botsing der speelstijlen in de gemeenteslag tussen Marum en Opsterland. De Wilper Boys had het eerste balbezit, Bakkeveen – dat ook nog een bekerwedstrijd in de benen had- het eerste gevaar. Uit een voorzet van Tjalling Dekker werd tegen de paal gekopt. Even later een veelbelovende aanval van de gastheren. De soloactie van Arjan van der Kaap, door het midden, strandde vroegtijdig. De wedstrijd kwam op gang. Bij een enorme dreun van afstand van Jeen Kootstra moest Rob van Echtelt helemaal gestrekt. De kansen van Bakkeveen stapelden zich op.  Sander van der Meulen schoot uit de draai, weer was het Van Echtelt met een katachtige reflex. Maar na een half uur was er geen houden meer aan. Terwijl Joey Louwes een aanval opzette, werd de bal verspeeld, leek Kootstra een actie te ver door te voeren, maar was het Erik Bakker, die het gaatje vond en al liggend Van Echtelt kansloos liet: 0-1. De Wilp was in de beginfase beter, maar liet  Bakkeveen komen en het was de ploeg van Gerard van der Ploeg- oud-trainer van De Wilper Boys- die de touwtjes strak in handen nam. In potentie heeft De Wilp veel in haar mars, maar het kwam niet echt uit de verf.  Het combinatievoetbal stopte bij het strafschopgebied. Een geweldige actie van Klaas Algra, die op inzet het duel won en strak voor gaf, leidde tot een zeer dreigend moment, de enige lange speler bij De Wilp, Sebastiaan Kuipers, kon het beslissende knikje niet geven.  In de laatste fase voor rust voerde De Wilp de druk intens op. Een streep van Numan werd stompend weggewerkt door Janco van der Wal. Vervolgens brak Louwes eindelijk door de achterhoede, maar kwam niet voorbij dezelfde sluitpost. Ook in de rebound wist de thuisclub niet te scoren. Op de valreep was het dan toch dichtbij 1-1. Maar dichtbij telt niet.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld. De Wilper Boys viel aan over veel stations, Bakkeveen sloeg veel stations over en was aanmerkelijker sneller bij het vijandige doel. Na dreigende momenten over en weer had ‘spion’ Wilco Drent genoeg gezien . “Bakkeveen is beter”, zei de spits van Nieuw-Roden en verliet het Plantsoen. Beter, vooral in het kansen creëren.  De Wilp was vooral beter in de balbeheersing. Het zijn stuk voor stuk behendige spelers; spelend op zijn Messi’s, maar voorin is er te weinig creativiteit en daadkracht. In de zestigste minuut wederom een vlijmscherpe aanval van de blauw-witten. Silvan Siebenga bracht Sjoerd Valk in stelling. De 0-2 kon nog net worden voorkomen. Maar De Wilp lag in geslagen positie. Een hoekschop leidde de definitieve ondergang in. Doelman Van Echtelt kwam in het gedrang. (Scheidsrechter Visser, slecht horend, floot niet kinderachtig.  Het kwam het tempo in de wedstrijd ten goede). De afgeslagen bal werd vol op de wreef genomen door Ovaldo van Gils, de donkere parel van de Opsterlanders. De bal verdween hoog in het doel: 0-2. Nog geen vijf minuten later een messcherpe counter, die uitstekend werd uitgespeeld. Erik Bakker toonde zich koelbloedig: 0-3. In het slotkwartier een wanhopig offensief van de thuisclub. Klaas Algra kwam door de defensie, maar de eindpass was net niet goed. Een uitbraak aan de andere kant had wederom meer effect. Van Gils, de Bryan Roy van Bakkeveen, was wervelend en kon nog net gestuit worden. De vrije bal was  voor Siebenga, die de bal hard en net naast de staander ranselde. De ploeg  uit de gemeente Marum toonde vechtlust. Met name Numan, die weer eens bij de zestien opdook en dwars door de man wilde. Het lukte niet en was tekenend. De kapitein had even later toch succes. De middenvelder omspeelde nu wel de keeper: 1-3. Als een dolle stier haalde hij de bal uit het doel en brieste tegen zijn medespelers ‘kom kom op’!  Numan, toonbeeld van inzet, maar deze actie kwam vijf minuten voor tijd toch echt te laat. En de hoe dan ook strijdende Wilpsters moesten aan het eind nog alle zeilen bijzetten, bij een kanonskogel van Kootstra, die door Van Echtelt fabuleus gekeerd werd. Vervolgens werd nog een inzet van de lijn gehaald. Het scorebord bleef hardnekkig op 0-0 staan. Het was een droombeeld voor De Wilper Boys en zijn supporters. In werkelijkheid was het toch echt 1-3. Het is de bittere realiteit, net als de stand. Het gepromoveerde vlaggenschip Bakkeveen (een jaar eerder was het net andersom) stoomt weer op in de vaart der volkeren, De Wilper Boys ging kopje onder en komt weer in gevaarlijk water. Leider Theo Terwisscha van Scheltinga weet dat het elke week hard moet werken. De ploeg van rood en zwart verdient voorlopig alleen de schoonheidsprijs. Helaas telt dit niet in voetbal.

De Wilper Boys-Bakkeveen 1-3 (0-1); Scorerverloop: 30. Erik Bakker 0-1, 70. Ovaldo van Gils 0-2, 72. Bakker 0-3, 85. Wytze Numan 1-3; Arbiter:  Visser; Gele kaart: Marcel Visser (De Wilper Boys), Jeen Kootstra (Bakkeveen); Toeschouwers: 110

Opstelling De Wilper Boys: Rob van Echtelt, Patrick Boeve, Jordy van der Leest, Marcel Visser, Danny Louwes, Tjibbe Bakker, Klaas Algra, Wytze Numan, Sebastiaan Kuipers (75. Rene Ploeg), Joey Louwes, Arjan van der Kaap (75. Laurens Bakker)

Ster van Het Veld: Wytze Numan (De Wilper Boys). Net als spelers als Joey Louwes, Arjan van der Kaap, Danny Louwes, Klaas Algra, allen balvaardig en technisch, Numan toonde ook nog eens de meeste inzet. Numan gaf verder het goede voorbeeld, waar het zo aan ontbrak: scorend vermogen.

 

de_wilp-wilperboys-bakkeveen-03

de_wilp-wilperboys-bakkeveen-01