Debuterende exposant ‘hangt’ twee maanden in Peize

Rina van IJzendoorn exposeert in De Hoprank


PEIZE – Voor kunstenaars is er niets mooier dan exposeren. Immers: wie wat moois heeft gemaakt, wil dat kunnen delen met anderen. Voor Rina van IJzendoorn uit Roden komt haar eerste expositie vrij laat. Niet eerder was haar werk voor langere tijd ergens te bewonderen. De komende twee maanden hangen haar portretten echter in De Hoprank te Peize.
De exposities in De Hoprank zijn een idee van Vrieso Rademaker. De kunstenaar – onder andere fanatiek betrokken bij Kunstmomenten Noordenveld – organiseert de exposities in De Hoprank vanuit zichzelf. Daarnaast regelt hij de exposities in De Esrank, maar dat gaat ook van Kunstmomenten uit. ‘De exposities in De Hoprank zullen nog een aantal maanden plaatsvinden, want dan zal het voorste gedeelte van het gebouw eraf gaan’, zegt hij. Iedere twee maanden zorgt Vrieso ervoor dat er nieuwe kunst te zien is in De Hoprank.
Rina van IJzendoorn was hiermee bekend. Niet zo verwonderlijk ook, want zij werkte vroeger in De Hoprank. ‘Ik was natuurlijk al bekend met de exposities. Al jaren hangt hier iedere twee maanden wat anders. De ene keer vond ik het mooier dan de andere keer, maar dat heeft iedereen. Voor de bewoners is het in ieder geval leuk. Zij kijken toch altijd naar de nieuwe portretten die er hangen. Zo hoorde ik net ook al een aantal bewoners die mijn werk mooi vonden. Dat is leuk om te horen’, zegt Rina.
Zelf exposeerde ze nog nooit, maar eens moet de eerste keer zijn. ‘Ik dacht altijd: ik ben maar een amateur. Dat is ook zo, maar er waren mensen die mij vertelden dat ze het mooi vonden. Mijn oud-collega’s hebben mij als het ware over weten te halen. Vandaar dat ik nu voor het eerst exposeer.’
Rina schildert al jaren, al heeft het een hele tijd op een laag pitje gestaan. ‘Dertig jaar geleden schilderde ik al. Door omstandigheden ben ik er op den duur mee opgehouden. Vier jaar terug heb ik in Roden meegedaan aan een schilderles in De Hullen. Gewoon om te kijken of ik het nog kon. Eigenlijk heeft Jan Kenter mij weer aan het schilderen gekregen’, blikt Rina terug.
Rina schildert ‘van alles wat’, zoals ze het zelf zegt. ‘Van dieren tot bos: het maakt mij niet zoveel uit. Als iets me leuk lijkt, schilder ik het. Ik vind het ook leuk om verschillende dingen te proberen.’ Dat het ene thema haar beter afgaat dan het andere, is logisch. ‘Ik heb schilderijen die ik op één zondagmiddag heb gemaakt en schilderijen waar ik langere tijd mee bezig ben geweest. Ik doe het vooral ter ontspanning. En mijn inspiratie? Die haal ik overal vandaan. Als ik buiten loop bijvoorbeeld.’
Het schilderen is voor Rina echt iets voor haar zelf. De bescheiden kunstenares hoefde eigenlijk ook niet zo nodig te exposeren. ‘Ik ben echt overgehaald. Maar het is wel leuk om te delen wat je hebt gemaakt.’ Een atelier heeft de amateurkunstenaar niet. ‘Ik heb een seniorenwoning en schilder op mijn slaapkamer. Daar stonden ook al mijn werken.’ Die werken – het zijn er nogal wat – zijn nu bijna allemaal in De Hoprank te bewonderen. ‘Ja, ik heb nu even wat ruimte in mijn huis’, lacht Rina. ‘In het begin heb ik nog aardig wat werken weggegeven aan bekenden. Ook heb ik door de jaren heen wel eens wat verkocht. Anders had ik nog veel meer schilderijen gehad!’