“Decoupage stimuleert mijn creativiteit en vliegen met de computer houdt me bij de tijd”

Een KC Bottinga

Met zijn’ kijkdooscomposities’ verbindt
Offe Bottinga het verleden met het heden

We krijgen wel eens tips van lezers over regionale kunstenaars die het volgens hen verdienen meer aandacht te krijgen. Omdat ze bijzonder werk creëren maar te bescheiden zijn, om dat ‘uit te venten’. Zo kregen we onlangs de tip over een eigenlijk té bescheiden amateur-kunstschilder-op-professioneel-niveau, die volgens onze tipgever het meer dan verdient dat zijn werk, gebaseerd op ‘de oud-Hollandse schilderkunst’ bredere bekendheid krijgt. Kijk, dan spitsen we extra onze oortjes….
We belden de man op. Hij was verbaasd dat we bij hem aanklopten, want, zei hij: “Ik wil helemaal niet op de voorgrond treden. Dat mijn schilderijen worden gewaardeerd, vind ik mooi. Maar ik schilder vooral om mezelf te plezieren. Kom ik in de publiciteit, dan kan dat  heisa en toestanden voor me met zich meebrengen en daar pas ik voor. Want nogmaals, ik schilder voor mijn lol.” Verder aandringen bracht hem niet van zijn stuk. Hoewel….naar mate het (vriendelijke) gesprek vorderde en de kunstenaar meer van zijn achtergrond en beweegredenen prijs gaf, hoe meer we ook merkten dat we na nóg langer aandringen hem en vooral zijn werk tóch via deze rubriek meer bekendheid zouden kunnen geven. Maar zover kwam het niet. Nóg niet. “Misschien later ooit nog eens…, wie weet,”zei hij ten afscheid. “Maar ik heb een misschien nog leukere tip voor deze rubriek. Ik ken iemand die echt prachtige découpages maakt van vooral oude Jetses- en Anton Pieck-prenten. 3-D-voorstellingen, als in de kijkdoos die je vroeger als kind wel maakte. Maar dan diepte-beelden in de vorm van schilderijen. Díe man verdient het, dat ie daarmee bredere belangstelling krijgt.”
En ja hoor, deze decoupage-kunstenaar – we hadden overigens nog nooit van dat woord gehoord…– was wél graag bereid iets over zijn hobby-passie-oftewel-liefhebberij te vertellen. En zijn werkstukken te tonen. “Ik heb er zelf veel plezier in en dat wil ik graag met anderen delen,” vertelt Offe Bottinga (72) aan de Kleintje Cultuurverslaggever die hem in zijn fraai verbouwde boerderij aan de Lindelaan in Een opzocht. Offe, what’s in a name, is geboren Fries maar doorkruiste jarenlang vanwege zijn werk heel Nederland. Samen met zijn vrouw Ineke woont hij vanaf 1978 in Een. “Een pracht plek in een pracht dorp. Met de kinderen en kleinkinderen dichtbij. Mijn liefje wat wil je nog meer?,”vraagt hij lachend. “Dat ons huis nu te koop staat is, omdat we voor onze echt oude dag een wat minder bewerkelijke stek willen. Maar we blijven in deze regio wonen,”verklaart hij het TE KOOP bord in de voortuin..
Maar terug naar het begrip ‘decoupage’. Dat is volgens het woordenboek het ‘beplakken van voorwerpen met papierknipsels, een decoratietechniek die al eeuwen bestaat.’   
Hoe hij er zelf toe kwam, vertelt Offe met plezier. “In 1987 moest ik na een hartoperatie thuis rust houden. Dat ging me moeilijk af, ik ben aan werken gewend. Op tv zag ik toen het programma ‘Creatief met papier’. En dat trof me. Het leek me tijdens mijn revalidatieperiode een mooie vrijetijdsbesteding. Ik vroeg de bij het programma behorende werkmap aan en daarin viel me, tussen alle andere onderwerpen over knippen en vouwen, vooral de decoupage-techniek op. Dat vertaal ik zelf met ‘knip- en snij- en plakwerk op een manier waardoor een ruimtelijk effect ontstaat.’ En weet je, ik ben een liefhebber van de tekeningen van Cornelis Jetses, de man man die van die prachtige Ot en Sien-platen maakte en ook van het romantisch-sfeervolle priegelwerk van Anton Pieck. Van die platen maak ik kijkdooscreaties maar dan in de vorm van schilderijen met dieptewerking. Soms met wel tien dimensies, dus uitgesneden uit tien dezelfde platen, over elkaar heen. Dat geeft een schitterend diepte effect.” Het maken daarvan is priegelwerk en erg tijdrovend, legt Bottinga uit. “Aan sommige creaties heb ik wel twee winters gewerkt. Maar het resultaat is werkelijk verbluffend. Dat zeggen ook mensen die mijn werkstukken, ik heb er inmiddels meer dan twintig gemaakt, zien. Nee, ik verkoop ze niet. Mijn vrouw Ineke en ik vinden ze veel te mooi. Ze sieren ons hele huis. Heerlijk vind ik dit om te doen,”zegt hij. “Maar weet je wat ik nóg liever doe? Vluchten maken met de computer. Ja dat is heel wat anders maar zo verenig ik heden en verleden op míjn manier…”
Meer over Offe Bottinga weten? Bel hem gerust op 0592-656323