Denksport

minikul

Witteboordenboksen slaat aan – las ik onlangs in de krant. Want in Amerika is ‘white collar boxing’ namelijk aan een formidabele opmars bezig. En dat is opmerkelijk. Want hoewel de bokssport al meer dan vijfduizend (!) jaar oud schijnt te zijn, staat ze tot dusverre zeker niet bekend als elitair. Integendeel. Maar in het land van de onbegrensde mogelijkheden wint de pugilistiek vooral de laatste kwart eeuw enorm aan populariteit onder de categorie zakenmanagers, hoogopgeleiden en intellectuelen. Sedert eind jaren tachtig in de vorige eeuw namelijk staan tal van witteboordenbeslissers ’s ochtends vroeg, voordat ze weer aan hun dagelijkse hoogbetaalde werk beginnen, in de boksring om een pittig partijtje te knokken. Natuurlijk slaan ze hun eveneens hoogopgeleide tegenstander niet té hard, want je kunt natuurlijk niet met een blauw oog of gescheurde bovenlip een uurtje later een aandeelhoudersvergadering leiden. Of een nieuwe ontslagronde aankondigen. Maar ach, gaat er wat mis dan doet wat ijs er op en effe lekker douchen wonderen en ben je weer zéér presentabel in je driedelig kostuum. Je zou het de perfecte voorbereiding en een vooraf afreageren op een dag vol zware beslissingen kunnen noemen.

Heel langzaam is die bokstrend nu ook naar Europa komen overwaaien. In de Randstad heb je al een paar boksscholen die zich met name op de Hogere Sociale Klasse richten. En daarmee succes hebben. Dús zal vroeg of wat later deze trend zich ook in onze regio gaan voordoen. Nee hoor, daar zit niks laag-bij-de-gronds bij, want, zo wordt whitecollar boxing heel slim zeg maar sluw in de VS aangeprezen:‘Het is in wezen een denksport (!). Het is reageren op de tegenstander en vooral het overzicht bewaren. Puur instinctief handelen is niet slim. Je kunt beter af en toe een stapje achteruit doen om de situatie te overzien, zodat je het grote geheel kunt bekijken. Het lijkt wel wat op schaken. Impulsief boksen is echt uit den boze om resultaat te boeken.’

Aldus een greep uit de aanprijzingen die Whitecollarboxing-promotors doen om de elite over te halen, deze sport te gaan beoefenen. Rest de vraag, of boksen voor onze upper ten het nieuwe golfen gaat worden. Maar zover is het echter nog lang niet, want golfen kun je in ons land overal al, rijk én arm. Hoewel de overall – met twee ll-en - (nog steeds) maar zelden als speler op de golfbanen is te vinden…..

Henk Hendriks

UIT DE KRANT