Derde Helft week 21

Collega Henk Kok is een man die journalistieke principes hoog in zijn vaandel heeft staan. Maar afgelopen zondag zondigde hij voor een keertje, toen deed hij in een shirt van FC Groningen verslag van de allesbeslissende play-offwedstrijd in de Euroborg die voor de FC zo feestelijk eindigde met een ticket voor Europees voetbal. Kok zal er dan niet meer bij zijn, want hij nam zondag afscheid van zijn werk als radioverslaggever van Langs de Lijn. “68 is een mooie leeftijd om er een punt achter te zetten. Ik zie me niet met krukken of een rollator de tribune opgaan. Ik kijk terug op een mooie tijd. Gewerkt met mannen als Kees Jansma, Bert Nederlof, Eddie Poelmann en Evert ten Napel.”

Het vaarwel van Kok ging niet ongemerkt voorbij. Eerst kreeg de voormalige anchorman van RTV Noord een AZ-shirt uit handen van de Alkmaarse perschef Daan Schippers, later deed FC-directeur Hans Nijland precies hetzelfde met een shirt van zijn club. Op de rug prijkte het nummer 32, het aantal jaren dat Kok actief was voor de NOS. Kok begon zijn loopbaan nog weer langer geleden bij de RONO, in de tijd dat Henk Oostinga verslag deed vanuit een ‘zonovergoten Oosterpark. Kok debuteerde bij de regionale omroep met GRC – Nicator, op een kerkelijk tijdstip ‘s zondagsmorgens, om half elf om precies te zijn.

Koks generatiegenoot Abe Meininger, al sinds jaar en dag druk doende in het volleybalwereldje, gaat als 64-jarige ook gas terugnemen. De man die door zijn kennis van zaken de volleybalprofessor wordt genoemd, heeft het bestuur van Lycurgus laten weten dat hij komend seizoen geen deel meer wil uit maken van de technische staf rond het mannenteam. Het wordt hem te veel. Hij legt zich nu volledig toe op zijn job bij het Regionaal Trainings Centrum Noord, een instituut dat het beste probeert te halen uit noordelijke talenten.

Glory Roggen is het sportieve boegbeeld van Groningen-Zuid. Ze vecht te vuur en te zwaard voor het behoud van een sporthal in De Wijert. Haar grote tegenspeler, Dig Istha, is inmiddels van het toneel verdwenen. Reden voor Glory om de vlag uit te steken, want ze vindt deze gevallen PvdA-voorman maar een ‘hele nare man’. Ze stoorde zich vooral aan diens hautaine gedrag in de gesprekken. “Hij is gewoon onfatsoenlijk in de omgang. Hij behandelde me als een kind.”Noordelijke (voetbal)scheidsrechters profileren zich al jaren als spelregelkenners bij uitstek. Veendammer Willem Molema is meervoudig kampioen van Nederland en ook de huidige generatie scheidsen heeft weer een paar toppers in haar midden. Als noordelijk kampioen mag het team van de Scheidsrechtersvereniging Groningen & Omstreken 31 mei in Boxmeer meedingen naar de landstitel. De ploeg bestaat uit Sam Dröge, Marc van der Haak en Victor Ris, met Evert IJspeert als coach. Groningen won de titel al eens in 2006, toen met Alex Traa, Marcel Bellinga en Erik de Vries.