Derk heel erg trots op nieuwe kerstwinkel

Roden kinderboerderij winkeltje

Kinderboerderij zeker tot 14 december gesloten; Theeschenkerij wél open

RODEN – De vogelgriep heeft Nederland aardig in de tang. Diverse pluimveebedrijven werden al ontruimd en vogelshows afgelast. Ook kinderboerderijen merken de maatregelen die genomen worden. Ook in Roden dus. Want ook daar blijft de kinderboerderij in elk geval tot 14 december gesloten voor publiek. ‘Dan krijgen we nadere instructies’, zegt Akkelien Jonkman. De Theeschenkerij blijft overigens wél gewoon open voor publiek.

En dus staat zelfs Jan Aalders- ‘directeur buiten’- donderdagmorgen binnen. Hij staat bij Akkelien, die doorgaans de zaken binnen regelt. Jonkman is persoonlijk begeleider van de mensen van Promens Care die hun dagbesteding genieten op de kinderboerderij. ‘Je merkt wel aan de mensen dat er iets aan de hand is. Daarom is het goed dat er nu duidelijkheid is. Dat ze precies weten tot wanneer we in elk geval dicht zijn’, zegt Akkelien, die de mensen doorgaans begeleidt bij de werkzaamheden zoals het bedienen van de kassa, schoonmaken, bakken in de keuken, creatief bezig zijn, productiewerk en boodschappen doen. ‘Binnen gaat alles gewoon door, buiten voor een deel ook. We hebben hier 29 mensen aan het werk, voorlopig hebben we nog genoeg te doen’, zegt ze.

Hoewel de Theeschenkerij dus wel gewoon open blijft, lijdt de kinderboerderij op deze manier wel financiele schade. ‘Dit is niet meteen de drukste periode van het jaar, maar je merkt het wel degelijk. Jammer, maar wat kunnen we er aan doen? Dit is overmacht. We moeten maar hopen dat we na 14 december weer gewoon open mogen en dat die vervelende vogelgriep voorbij is.’

Overigens is de Theeschenkerij in de weekenden wel gesloten, met uitzondering van de zaterdagen 6 en 13 december. ‘Dit heeft alles te maken met de kerstboomverkoop, die zaterdag 6 december van start gaat. Ja, mensen weten onze bomen altijd weer te vinden. We zijn elk jaar weer uitverkocht.’

Nieuw op de kinderboerderij in Roden is een heuse kerstwinkel, vol met prachtige – veelal steigerhouten- kerstspullen. Derk Smilda runt de nieuwe zaak. ‘Het gaat hartstikke mooi’, lacht hij. ‘Er zijn al veel spullen verkocht en al veel spullen besteld. Dit hok was heel vroeger de kantine en later een opberghok. Nu is het een winkel.’ En dat de winkel nu al geheel en al in de kerstsfeer is, bewijst wel de kerstmuziek die Derk in de winkel laat horen. Gezelligheid kent geen tijd, zeker niet in Roden’s nieuwste en misschien wel gezelligste winkel.