“Deze Amateurkunstroute sluit naadloos aan op het Jaar van de Cultuur”

image

Bij Kunst Momenten Noordenveld staat op 18 en 19 april Veenhuizen centraal

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit.’ Deze ietwat bombastische zin zul je zeker niet voorzitter Leo van der Heiden en secretaris Inge Breukers (FOTO) horen uitspreken. Maar vast staat wel, dat alle bestuursleden van de Stichting Kunst Momenten Noordenveld veel werk hebben gehad aan de voorbereiding van de Vierde Atelierroute voor Amateurkunstenaars. Die vindt in het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 april in en rond Veenhuizen plaats.

De eerdere drie door deze de amateurkunst bevorderende stichting georganiseerde kunstroutes vonden steeds in september plaats. “Maar omdat er in die herfstmaand ook veel andere activiteiten zijn, hebben we nu voor het voorjaar gekozen,”zegt Van der Heiden. Hij is als voorzitter de opvolger van de in Roderwolde wonenende en werkende kunstschilder Fokko Rijkens, die nu voorzitter van Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld, is. Rijkens nam in 2011 het voortouw om middels een te voren vastgelegde route zoveel mogelijk ateliers van amateurkunstenaars in een bepaald gedeelte van de gemeente Noordenveld door belangstellenden te laten bezoeken. Dat werd een geweldig succes, omdat deze routes (ook) gemakkelijk per fiets konden worden afgelegd. “Dat kan bij deze nieuwe route ook,”zegt Inge Breukers, “maar de opzet is nu toch iets anders, namelijk compacter dan in voorgaande jaren. Je kunt er op de fiets of met de auto heen, en dan als je wilt lopend verder. Want er wordt nu vooral in gebouwen in Veenhuizen geëxposeerd, dat zou je dus het dynamisch centrum kunnen noemen.” “Daarnaast echter exposeren ook enkele deelnemers – en dat zijn er dit jaar in totaal bijna 50 ! – die binnen een straal van circa tien kilometer rond Veenhuizen wonen, in hun eigen atelier of huis,” vult Van der Heiden haar naadloos aan. “Bij het Gevangenismuseum staat een bus, de zogeheten boevenbus, die je op gezette tijden voor twee euro langs alle locaties in Veenhuizen brengt. En je kunt ook in het gevangenismuseum zelf gratis op de binnenplaats een expositie van door gedetineerden gemaakte kunst bekijken.”

Alle exposities zijn gratis te bezoeken, zoals in het Verenigingsgebouw waar zaterdag om 10.00 uur de opening door burgemeester Hans van der Laan plaats vindt. “Dat wordt een heel ludieke gebeurtenis die we nog niet verklappen. Er zijn daar ook optredens van de Swingmasters en er worden workshops body painting en tablet tekenen gegeven,” aldus het organisatieduo. Andere expositielocaties in Veenhuizen zijn de Grote Kerk, waar ook de twee Peizer violistenzussen Helen en Kirsten Visser recitals zullen geven, het voormalig Directiehotel van Justitie, het Glasmuseum, de Tuinen van Weldadigheid, de Kunsttuin van Judith Reedijk, de ateliers van Pierke van Doorn en Femmie Krol, Theetuin Zunneschien en als gezegd de gedetineerdenexpo in het Gevangenismuseum. Daarnaast kan men ook ateliers in Norg, Een en Westervelde bezoeken.

“De opzet van onze stichting is, om amateurkunstenaars jaarlijks een podium te bieden om hun kwalitatief hoogstaande werk te tonen,”licht Leo van der Heiden toe. “De bijna vijftig kunstenaars die nu mee doen, vertegenwoordigen niet alleen het schildergenre, maar er exposeren ook beeldhouwers, keramisten, fotografen en werkers met vilt. ‘Noordenveld laat zich zien’ is het motto van 2015 dat door de gemeente tot ‘Jaar van de Cultuur’ is uitgeroepen. De atelierroute sluit daar naadloos op aan.”

Alle ateliers zijn op zaterdag 18 en zondag 19 april van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Om niet te hoeven zoeken is er op alle adressen een routekaart met alle exposanten verkrijgbaar. Aan de hand van die routekaart en de informatie op website www.kunstmomentennoordenveld.nl is meer informatie te vinden en kan ook iedereen zijn of haar ‘eigen’ ontdekkingstocht uitzetten,” sluit Inge Breukers af. Of toch niet helemaal, want: “Kan nog even worden vermeld dat de gemeente Noordenveld, het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank de route met een bijdrage hebben ondersteund?,”verzoekt Leo van der Heiden diplomatiek.