Diamond Painting in Nederland in opkomst en beslist niet saai

     

Janny Veening ‘een hobby om van te houden’

NORG – Goed, dan zeggen we dat alvast. Diamond Painting is geen echte kunst, maar wel een cultuuruiting waarover gesproken mag worden. Kleintje Cultuur stapt deze week in de wereld van Diamond Painting. Sinds haar verhuizing met haar man, nu al weer twee jaar geleden naar wooncentrum De Garve in Norg, is Janny Veening helemaal verzot geraakt op Diamond Painting.

‘Je hebt met Diamond Painting te maken met twee soorten kristallen steentjes. Vierkant of rond. Ik kies altijd voor de vierkante variant. Die sluiten veel beter bij elkaar aan. Voor beginnelingen adviseer ik wel ronde steentjes. Dat werkt net iets gemakkelijker. De steentjes komen uit China. Daar staan twee fabrieken die wereldwijd alle vierkante en ronde steentjes maken. Thuis bekijk ik via de website welke afbeeldingen er te koop zijn. Ik wil graag bij elkaar passende stukken. Ik heb net een opa en oma gemaakt die in het ene schilderij afgebeeld staan met de achterzijde en op het andere schilderij met de voorzijde. Onderweg naar Nederland zijn nu twee portretten van vrouwen. 1 uit Afrika en 1 uit India. Heel kleurrijk.’ De keuzes voor dergelijke portretten zijn niet geheel toevallig. De familie woonde twee keer een half jaar in India en heeft er twee pleegdochters wonen. Al 20 jaar wordt er regelmatig een reis geboekt naar het land.

Diamond Painting vergt enig geduld en oefening. Want je zit in aantallen steentjes zomaar op enkele tienduizenden stuks. In de wandelgangen van De Garve hangen haar kunstwerken. Eentje, een Boeddha, telt zelfs 90.000 kristallen. Jenny Veening maakt vooral veel Boeddha’s, vogels en portretten. Wie een schilderij echt goed wil zien, moet voor de details niet te dichtbij staan. ‘Als je op een afstand van vijf meter kijkt dan zie je het werk pas echt goed. Ooit hebben we onze trouwfoto opgestuurd en dat hebben zij verwerkt tot Diamond Painting.  Daar ben ik weken mee zoet geweest om die te maken. Maar het resultaat is prachtig.’

Diamond Painting kan beoefend worden door jong en oud. Onder het origineel komt een platte lamp te liggen. Zo kun je de kristallen kralen op de goede plek krijgen. Het is 1 van de snelst groeiende bezigheden in het land. Het wordt ook wel het nieuwe borduren genoemd. Overal schieten clubs als paddenstoelen uit de grond. Het is dan ook niet erg als je eens te weinig of te veel steentjes binnen krijgt bij een bestelling. ‘Binnen 1 dag kan iemand uit het land dat zo naar je opsturen en kun je verder,’ zegt Janny Veening. ‘Het is een uiting die precies bij mij past. Als ik niet uitkijk ben ik er zomaar enkele uren achtereen mee bezig. Ik heb te maken met reumatische vingers. Die zijn enigszins vergroeid. Op de pen waarmee ik de steentjes op de goede plaats leg, is er een speciaal rubbertje voor de balans. Voor mij is dat dan niet extra belastend. Diamond Painting werkt voor mij erg ontspannend. Overdag ben ik druk met van alles en nog wat en bij  dit werk kom ik tot rust. Soms zeggen mensen, is dit nou niet erg saai om te doen? Nou, dan zeg ik, beslist niet! Ik kan het echt iedereen aanraden om het eens te proberen.’