“Dichten is niet elitair; het is het uiten van je diepste gevoelens en gedachten”

Leek gedichtendag

Gedichtendag 2016 zet Leek weer in het centrum van regionale dichtkunst

LEEK – Volgende week donderdag is het weer Nationale Gedichtendag. Dan wordt op diverse plaatsen in ons land het gedicht extra onder de aandacht gebracht. Onder een bepaald thema – dit jaar is dat ‘Herinneringen’- krijgen dichters van allerlei plumage de gelegenheid om middels een gezamenlijk optreden een groter publiek te bereiken dan ze doorgaans gewend zijn. Want dichten wordt nog té vaak als ‘elitair’ afgedaan. Terwijl het dat juist niet is.

Eerst echter een stukje geschiedenis over het ontstaan van de inmiddels gerenommeerd geworden Leekster Gedichtendag, die op donderdagavond 28 januari in De Balkhoeve in Leek weer zal plaats vinden. Wéér, want het is voor de vijftiende keer dat dit evenement hier wordt gehouden. Een van de initiatiefnemers is Christel Elshout, sociaal en cultureel werker in Leek, die zéér in alle vormen van ‘schone kunsten’ is geïnteresseerd en daarin op organisatorisch gebied een zekere faam heeft verworven. Bij het snuffelen op de gedichtenafdeling van de inmiddels verleden tijd zijnde boekhandel Bronsema Bosman trof zij een – haar toen nog onbekende – geestverwant, de in Boerakker woonachtige toondichter Foleor van Steenbergen (artiestennaam voor Roelof Hartholt). Ze raakten aan de praat, vonden beide dat ‘het gedicht’ een bredere belangstelling verdient en sloegen daarop de handen ineen en organiseerden in een zaaltje van de boekhandel een gedichtensessie. Die trok aanvankelijk ruim twintig belangstellen maar groeide al snel uit naar het dubbele. Ook dat vermenigvuldigde zich, de zaal bij de boekhandel werd te klein; waarop enkele sessies in de theaterzaal van de inmiddels gesloten verklaarde Oude Ulo plaats vonden. Sinds enkele jaren wordt de Leekster Gedichtendag – inmiddels van de middag naar de avond verplaatst – in de sfeervolle Balkhoeve aan de Waezenburglaan in Leek gehouden. Zo ook dit jaar.

“We rekenen zeker weer op tachtig tot honderd belangstellenden,” blikt Christel Elshout vooruit. “Want we hebben een prachtig programma met 15 dichters samengesteld waaronder veel regionale poëten, bekenden en relatief onbekenden, ouderen en jongeren.” Foleor van Steenbergen vult aan met: “Dat is de kracht van deze formule. Je krijgt heel verschillende stijlen en interpretaties te horen. En we geven de optredens extra glans door muzikale intermezzo’s. Het wordt daardoor ook geen grauwe woordenbrij. Integendeel: iedere artiest krijgt een minuut of zes de gelegenheid uit zijn of haar werk voor te dragen; dat wordt dan door muziek en dans afgewisseld. Zo houden we de vaart er in.”

Dat dichten niet elitair is, daarvan is de uit Usquert afkomstige Elze Schollema een mooi voorbeeld. Hij is buiten zijn beroep van garagehouder, boeddhist en eigenaar van een tattooshop. Inmiddels is een tweede dichtbundel uit zijn brein voortgesproten. “Elke dichter heeft zo zijn of haar eigen stijl. Dat juist maakt de gedichtenavond zo leuk en veelzijdig. Want echt, dichten is niet elitair, het is het in woorden uiten van je diepste gevoelens en gedachten,” nuanceert Elshout die met Van Steenbergen de dichters beurtelings introduceert.

Tot slot: de optredende dichters zijn: Elze Schollema, Willem Venema uit Zuidhorn, Sylvia Huberts, Paul Borggreve, Atze van Wieren (uit Buitenpost), Jeroen Bezuijen (uit Roderesch), Verona op ten Noort, Victoria Rojas Milesi (die haar performance extra fleur geeft met flamenco dansen), Anneke Wasscher (uit Leek), Bianca Hazenberg (die ook de zingende zaag bespeelt), Miram Abrahams (wonend in Leek maar uit Koerdistan afkomstig!), Sanja Simunic, Levi Weemoedt en Hedwig Baartman. Muzikale medewerking wordt verleend door violiste Pamela Wolters uit Leek, die ook dicht en gitarist Jos Lodewegen, jeugd- en jongerenwerker in Leek. Eelco Hofman, jawel, die van de ‘antieke auto’, zorgt voor een sfeervolle entourage. En de fraaie poster werd gemaakt door grafisch ontwerpster Mirjam Ruesink.

Tot slot: De Leekster Gedichtendag 2016 vindt op donderdag 28 januari plaats in De Balkhoeve, Waezenburglaan 55, Leek (hoek Auwemalaan). Aanvang 19.30 uur; entree € 7,50 incl. koffie of thee; 65+ en 21- € 5,00.

Foto onderschrift:

V.l.n.r: Christel Elshout, Eelco Hofman, Elze Schollema, Foleor van Steenbergen en Mirjam Ruesink.