“Dichten is toveren met taal. En er moet ook iets muzikaals, iets ritmisch, in zitten”

Leekster Gedichtendag belooft donderdag 26 januari bijzondere happening te worden

LEEK – Of het nu voor de vijftiende of zestiende keer is dat op de laatste donderdag van januari de Leekster Gedichtendag wordt georganiseerd, weten ze niet precies. Maar dat deze regionale gedichtendag in de loop der jaren sterk in populariteit is gestegen, beamen de organisatoren Christel Elshout (foto links) en Foleor van Steenbergen(foto rechts) volmondig. Aanvankelijk begon het met een huiskamerachtig gebeuren achter in de zaak van boekhandel Bronsema aan de Tolberterstraat in Leek. Dat kleine clubje groeide al ras uit, de ruimte in de winkel werd te klein en door de toenemende belangstelling heeft de organisatie nu een fijn onderkomen in De Balkhoeve aan de Waezenburglaan 55 in Leek – naast RSG De Borgen – gevonden. 

“Het is er heerlijk intiem, mede door het door Classic Cars uit Leek opgebouwde decor, er is professioneel licht en geluid dus alle elementen voor een sfeervolle avond zijn aanwezig. Het landelijke thema van het sinds 2000 door Poetry International georganiseerde poëziefeest is dit jaar ‘Humor kruidt het leven,” introduceert Christel Elshout. “Mooi thema, inderdaad,” voegt organisator Foleor van Steenbergen (hij dicht, is ook een begaafd musicus en hij schildert.) daar aan toe. “Maar de dichters hoeven zich er niet persé aan te houden. Geïntroduceerd door Christel of door mij krijgen ze ongeveer zes minuten gelegenheid om uit eigen werk voor te dragen. Of uit werk van iemand die zij bewonderen.” Christel Elshout vervolgt met: “We hebben dit jaar vijftien landelijk en regionaal bekende dichters bereid gevonden, om aan ons festival deel te nemen. Met – daar zijn we erg blij mee want verjonging vinden we heel belangrijk – daarnaast enkele leerlingen van RSG De Borgen, die geïnspireerd en gestimuleerd door docent Liesbeth van Dongen van de Oldenborg, hun poëziesteentje zullen bijdragen.”

Een van de gerenommeerde dichters met landelijke, zelfs internationale, bekendheid is Anneke Wasscher (foto midden) uit Leek. Zij wordt veel gevraagd in het landelijke dichterscircuit, publiceerde in diverse bundels, won prijzen en ze brengt binnenkort haar eigen dichtbundel uit. “Dichten betekent voor mij dat ik gevoelens en beschouwingen in een korte tekst kan beschrijven, waarbij ik het belangrijk vind dat ik mensen daarmee kan raken; het moet niet alleen voor mij belangrijk zijn maar vooral voor hen,” zegt ze bescheiden. Wasscher, die van jongs af al graag dichtte maar die discipline een tijdje op de achtergrond hield – ‘ik had andere verplichtingen’- heeft zich sedert 2008 weer helemaal aan de poëzie gewijd. “Wat me inspiratie geeft is alles wat ik hoor en zie, kortom: wat me raakt.”

Foleor van Steenbergen uit Boerakker, die zelf dus ook dicht, is het daar helemaal mee eens. “Dichten is voor mij vooral toveren met woorden,”voegt hij er aan toe. “Een gedicht hoeft wat mij betreft ook niet speciaal te rijmen, maar er moet wél muziek, een bepaald ritme, in zitten.” Anneke Wasscher knikt. Wie ook knikt is mede-organisator en presentatrice Christel Elshout. Ze luistert graag naar ‘mooie woorden’, zegt ze. “En ik organiseer en presenteer graag. Dichten zelf doe ik sporadisch, maar ik ken mijn beperkingen,” lacht ze.

Aan het Leekster Gedichtenfestival nemen onder meer de volgende dichters deel: Piet de Vries uit Tolbert, Willy de Leeuw uit Leens, Victoria Rojas Milesi die uit Chili afkomstig is, Epko Bult, oud-docent RSG De Borgen, Sylvia Huberts (met zingende zaag!) uit Haarlem, Elze Schollema en Dick Guillot ( De Leegte) uit Den Andel, Verena op ten Noort uit Vorden, Rudolph de Ponti uit Den Helder, Atze van Wieren (Buitenpost), Sanja Suminic uit Zeist, Eileen Tara (dichtersnaam van de uit Leek afkomstige Eileen Damstra) en last but not least Wouter van Schie uit Leek.

Naast poëzie zal in de twee korte pauzes live muziek ten gehore worden gebracht door de gebroeders De Jong uit Leek; internationaal befaamde organisten. Dat alleen al is een bezoek meer dan waard, zeggen Elshout en van Steenbergen. .

Resumerend: De Leekster Gedichtendag vindt plaats op donderdag 26 januari in de Balkhoeve,Waezenburglaan 55 in Leek (naast RSG De Borgen.) Aanvang 19.30 uur. De entree bedraagt 7,50 – euro, jongeren tot 21 jaar en 65+ betalen 5,–, inclusief koffie of thee.