‘Die blije gezichtjes, dat vergeet je nooit weer’

De EggRun is terug in Roden!

RODEN – Dacht initiator Roel Kuper dat er met de ‘revival’ van 2017  voorgoed een einde kwam aan de populaire EggRun in Roden, hoe anders liep het. Vorig jaar kon de motorrit wegens gebrek aan organisatoren niet doorgaan, nu is –ie terug. Oud-wethouder Otto Huisman beloofde Kuper tijdens de opening van de Albertsbaan (‘ik had een paar biertjes op, dan roep ik wel eens wat’) de spectaculaire motorrit voor het goede doel wel te willen voortzetten. Op 13 april wordt de EggRun gereden. Vanaf de Brink in Roden volgt een defilé door het dorp, waarna de stoet vertrekt richting zorginstellingen en ziekenhuizen om ernstig zieke en lichamelijke of geestelijk beperkte kinderen te bezoeken. Met knuffels en paaseieren. “Die blije gezichtjes, echt, dat vergeet je nooit weer”, vertelt Huisman die zelf ook meerijdt.

Rodenaar Roel Kuper (72) introduceerde de EggRun in Nederland. 2005 was het. Via een vriend in Liverpool waar de rit al 25 jaar een fenomeen was, kwam hij in contact met de Engelse organisatie van de EggRun. En dankzij Kupers’ lidmaatschap van de allergrootste motorclub ter wereld –Harley Owners Group (HOG)- raakte hij in gesprek met verschillende clubs in Nederland. De EggRun Nederland werd een feit. Gemanaged vanuit Roden. In Amsterdam startte de EggRun vanuit de Arena. “In Groningen gingen we met 30 motoren dwars door het UMCG. Vier ervan gingen via de lift naar boven, naar de afdeling oncologie. Echt geweldig was het om die blije gezichtjes te zien. Even uit de sleur van het ziek zijn. Maar dat mag nu niet meer. Hygiënevoorschriften.”

De eerste jaren werd de EggRunn Roden georganiseerd vanaf de parkeerplaats van het Jaarbeursterrein , vlot daarna vanaf het terrein zelf. Later werd de Brink vertrekpunt van de excentrieke optocht. Kuper: “Ik weet het nog goed. We hadden vergunning aangevraagd om de Brink af te sluiten. De hulpdiensten krijgen daar ook bericht van. Belt Evert Nitrauw van de politie. ‘Jullie hebben vergunning aangevraagd om de Brink af te sluiten? Daar zijn we het niet mee eens”, luidde de mededeling van Nitrauw. Ik zei: ‘wat nou dan Evert?’ Zegt –ie: ‘We sluiten de hele Brink af. Inclusief de toegangswegen. Dit is een fantastisch initiatief.’ Dat is Evert. Mooi hè.

Kuper was van plan te stoppen met de EggRun. “Ik ben de jongste niet meer. Op een gegeven moment is het klaar. Wordt het teveel. Maar ik ben blij en trost dat de jongens het oppakken. Ze mogen me altijd vragen om hulp, maar actief betrokken zijn bij de organisatie zijn wil ik niet meer.  Er komt heel wat bij te kijken. Neem alleen al de vrijwilligers. Zo’n 60 man. Er is en ploeg verkeersleiders, een horecaploeg die ook de lunchpakketten verzorgt en een club voor de entree en het begeleiden naar de juiste vakken.” Op 13 april op de Brink dus. Vanaf 10:30 wordt er verzameld (van tevoren opgeven mag, spontaan aanhaken ook, meldt Otto tussendoor), om 13:00 start het defilé door het centrum. Daarna is het opnieuw verzamelen op de Brink waar de deelnemers gesplitst worden om te vertrekken naar verschillende locaties: Stichting de Zijlen in Tolbert, Visio de Brink in Vries en Haren, een ziekenhuis in Heerenveen en een zorginstelling in Drachten.

Goede organisatie of niet, alles staat en valt met het weer.  Regent het pijpenstelen, gaat de tocht niet door. “De donderdag ervoor moeten we een definitief besluit nemen”, weet Otto. Lijkt het weer goed gaat het door, anders wijken we uit naar 20 april, een dag voor Pasen. Gelukkig is die mogelijkheid er.” Zowel Huisman als Kuper rijden mee. Otto op zijn gemotoriseerde driewieler (‘een motorrijbewijs heb ik nog niet maar die komt er wel’) en Roel op zijn Harley Davidson Fatboy. Jumbo Jansema sponsort de knuffels voor de kinderen. “Gelukkig hebben we een aantal goede sponsoren”, weet Otto. “ “Ondernemers die de EggRun een warm hart toedragen. Daar zijn we ontzettend blij mee. We kunnen de kosten er voor een groot gedeelte van betalen. Voordat de rit begint kunnen deelnemers  en bezoekers ook een donatie doen. Mocht er iets overblijven, gaat dat ook naar het goede doel. Hier blijft niks aan de strijkstok hangen.”

Iedereen met een motor en een geldig motorrijbewijs kan aanhaken bij de stoet. Opgave is niet verplicht, wel handig. Aanmelden kan via de site eggrunroden.nl.