‘Die verhalen moeten we blijven vertellen’

Leutingewolde Elly Borren

4 mei-comité zoekt acteurs voor theaterproductie over tweede wereldoorlog

RODEN – Wat heeft er zich afgespeeld in de straten van Roden 70 jaar geleden? Twintig procent van de burgers was lid van de NSB, er waren communisten én verzetshelden. Het zijn verhalen die verteld moeten blijven worden, zegt Elly Borren van het 4 mei-comité. En wat leent zich daar beter voor dan theater? Daarom is het herdenkingscomité druk met de voorbereidingen van een heuse theaterproductie. Iedereen die enthousiast is, feeling heeft met het onderwerp en niet verlegen is, mag zich aanmelden voor de auditie onder begeleiding van een professioneel regisseur.

“Omdat het volgend jaar 70 jaar geleden is, dat de tweede wereldoorlog werd beëindigd, wilden we als herdenkingscomité iets speciaals doen” vertelt Borren. “We willen de impact van de oorlog op een klein dorp als Roden in beeld brengen. De moeilijke keuzes die mensen moesten maken. Mensen die zich onder druk van de omgeving aansloten bij de NSB. Zo was er een fanatieke dierenarts in het dorp die de boeren die hij bezocht lid maakte van de politieke partij die heulde met de Duitse vijand. En Saartje Oudgenoeg, een joods meisje uit Roden. Je zou haar kunnen vergelijken met Anne Frank. Haar poëziealbum is bewaard gebleven. Daar willen we iets mee doen. Er komen wanneer je zo met elkaar zit te praten, zóveel verhalen los. Maar we willen het onderwerp ook naar de actualiteit trekken. Want nog steeds zijn er oorlogen waarbij mensen keuzes moeten maken. Vluchtelingen die stateloos raken en hun identiteit verliezen zien we nog dagelijks in het journaal. De tijd en ruimte zijn anders, maar de problemen waarmee mensen worstelen zijn hetzelfde. Om die verbinding te laten zien, is theater natuurlijk bij uitstek geschikt.” Toen het idee eenmaal geboren was, benaderde Borren Fenna Besijn, professioneel theatermaakster en regisseur uit Groningen. “Dat was wel wat”, lacht Borren. “We hadden geen script én geen groep. Ik heb met de boekjes van de Historische Vereniging Roon als inspiratiebron een verhaallijn geschreven. Gelukkig reageerde Fenna erg enthousiast en kunnen we ermee aan de slag.” Een hele klus nog, een theaterproject, volgens Borren. Ook om de boel financieel rond te krijgen. Want er gaan toch nog aardig wat kosten zitten in wat ogenschijnlijk een eenvoudig toneelstuk lijkt. “Behalve een professioneel regisseur moeten we ook licht, geluid, het decor, rekwisieten en oude beelden regelen. Dat kost geld. We hebben zo’n 18.000 euro begroot. Daarvan hebben we al een deel via sponsoren en subsidies binnen.”

Omdat het comité ruimte wil overlaten voor improvisatie, zijn geen teksten uitgeschreven. “Dus iedereen heeft de kans om een eigen inbreng aan het stuk te leveren. Bij deze zoeken we enthousiaste kinderen, jeugd en volwassenen die zin hebben om onder professionele begeleiding aan een theaterproductie te werken!” De voorstellingen zijn op 1, 2 en 3 mei in Roden, Norg en Peize. De auditie voor een rol in het project is op zaterdag 1 november op de zolder van ‘De Bijkeuken’, naast de kerk in de Kanaalstraat in Roden. Opgeven of inlichtingen bij Elly Borren: Tel. 050 5015009 ellyvanp@hotmail.com